Apartman, alışveriş merkezi, hastane, otel, şirket gibi yerlerde insanların bir kattan başka bir kata gitmek için asansörler kullanılmaktadır. Asansörler yük asansörü, engelli asansörü, dış cephe asansörü gibi farklı özellikleri içinde barındıran farklı modellerde olabilir. Asansörleri birbirinden ayıran en önemli özelliği ise; kişi sayısı ve kullanılacak yerin kaç katlı olduğudur. Herşeyden önce kullanacak kişi sayısı ve durak sayısı göz önünde bulundurmalıdır. Bunlara karar verildiği zaman asansör firmaları ile iletişime geçerek asansör satın alabilir ve montajının yapılmasını isteyebilirsiniz.
Asansör firmaları, asansörler hakkında hiçbir bilginiz yok ise size gerekli bilgiyi verir ve hangi asansörü satın alacağınız konusunda sizlere yardımcı olur. Satın alınan asansörün montajını sağlam ve doğru bir biçimde yapar. Son olarak kontrolü yapılan asansörler sizlerin kullanımına uygun hale getirilir. Fakat asansör firmalarının verdiği hizmetler bunlarla sınırlı değildir. Asansörlerde meydana gelebilecek arızaların tamirini ve yılda en az iki kez bakımlarını yapar. Sizlere bürün bu hizmetleri sunan, müşteri memnuniyeti odaklı, kaliteli işçilik ve bütçenize uygun fiyatları olan bir asansör firması ile iletişime geçmelisiniz. Bu asansör firmasına web sitemiz üzerinden tek tıkla ulaşabilirsiniz.
Asansör Firmalarının Verdiği Hizmetler
Asansör kullanımın geçmişe göre çoğalmasının nedeni yüksek katlı binaların yapılmasıdır. Önceleri herhangi bir mesken de asansör bulunması lüks sayılırdı. Fakat teknolojinin gelişmesi ve daha donanımlı yapıların yapılması ile asansör bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu nedenle asansör firmalarına duyulan ihtiyaçta fazlalaşmıştır. Peki asansör firması denilince akla ne gelmektedir? Çoğunlukla herhangi bir marka gelir. Ama bu yanlış bir düşüncedir. Asansör firmaları asansörlerin kurulumu, montajını, bakımı ya da arıza tespiti yapar. Diğer bir deyişle asansör firmalarının bizlere sunmuş olduğu hizmetleri şöyle sıralayabiliriz:
- Asansör Bakımı
- Asansör kurulumu ve montajı
- Arıza tespiti ve onarımı
- Yük asansörü imalatı ve bakımı
- Yürüyen merdiven imalatı ve onarımı
- Engelli asansörü imalatı ve bakımı
- Hidrolik asansör montajı ve onarımı
- Asansör beyin tamiri
- Mobil asansör kurulumu
- Asansör panosu kurulumu
- Seyyar asansör kurulumu
- Asansör kapısı tamiri
- Balkon asansörü kurulumu
- Villa asansör kurulumu
- Ev içi asansör montajı
- Asansör yedek parça temini
- Asansör elektrik panosu tamiri
- Asansör kapı motoru arızası tamiri
- Asansör kabini tamiri
- Dış cephe asansörü kurulumu
- Elektrik asansörü montajı
- Platform asansör kurulumu
Bu hizmetlerden herhangi bir tanesinden yararlanmak istediğinizde web sitemiz üzerinden asansör tamircisi ile iletişime geçebilirsiniz.
Asansör Montajı ve Kurulumu
Asansör firmaları bina planlarını çıkararak asansör montajı yapar. Binaya uygun olmayan planlar asansörün de orada çalışamayacağı anlamına gelir. Binaya özel yapılan bu plan profesyonel kişiler tarafından yapılmaktadır. Planlarda asansörün kaç kişilik olacağı gibi durumlarda belirlenir. Asansör alanının büyüklüğü küçüklüğü her binada fark edebilmektedir. Asansör montajı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de asansör yönetmeliğine uymasıdır. Asansör firması ile iletişime geçtiğinizde mutlaka buna dikkat etmelisiniz.
Otel, rezidans, gökdelen gibi yerlerde asansöre ayrılan alan oldukça büyüktür. Büyük olmasının sebebi buralarda insan giriş çıkışının aşırı olmasıdır. İnsan giriş çıkışı haricinde da bazı yüksek binalarda yük asansörü yapılmaktadır. İnsan giriş çıkışının fazla olduğu bu tip binalarda asansörler 10-12 kişilik olabilmektedir. Çünkü buralarda insanlar fazla beklemez istemez. Bundan dolayı hızlı bir iniş çıkış sağlanmak istenebilir. Ayrıca böyle yerlerde asansör kapasitesinin yanı sıra asansör sayısı da oldukça fazladır. Herşeyi bir kenara bırakırsak ne kadar iyi bir asansör firması ile çalışırsanız kurulumun da o kadar iyi olacağından emin olabilirsiniz. Bunları göz önünde bulundurarak asansör montajının nasıl yapılacağına bakalım.
Asansör Montajı Nasıl Yapılır?
Asansör montajı titizlik ve disiplinli bir çalıma isteyen birçok aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar profesyonel firmalar tarafından yapılması hem sizin güvenliğiniz için hem de binanızın sağlığı için oldukça önemlidir. Montaj sırasında uygulanması gereken adımlar vardır. Bu adımları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Rayın monte edilmesi,
- Kat kapılarının monte edilmesi
- Asansör tahrik sisteminin monte edilmesi,
- Kabin ve Karşı Ağırlığın Monte Edilmesi
- Hız regülatörünün monte edilmesi
- Kumanda sistemlerinin monte edilmesi
- Elektrik tesisatı bağlantılarının yapılması
- Kuyu dibi elemanlarının montajı
Yukarıda bahsedilen adımlardan herhangi birinin atlanmadan sağlam bir şekilde yapıldığı takdirde asansörünüz daha uzun ömürlü ve kullanışlı olacaktır. Doğru bir şekilde montajın yapılması için mutlaka bu konuda titizlikle çalışan bir asansör firması ile iletişime geçmelisiniz. Çünkü asansörlerin sağlamlığı sizi ve sağlığınızı da etkilemektedir.
Asansör Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Asansörlerin ne kadar bakımı yapılırsa yapılsın ya da ne kadar tamir edilirse edilsin asansör kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı şeyler vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Asansör kabinini görmeden binmemeliyiz,
- Asansöre çocukları tek başına bindirmemeliyiz,
- Asansör hareket halindeyken güvenlik kapısına yaklaşmamalıyız,
- Asansör kapısı kapanırken arada kalabilecek kıyafetlere ve çantaya dikkat etmeliyiz,
- Asansör taşıma kapasitesine göre asansöre binmeliyiz,
- Asansörün alabileceği kişi sayısına dikkat ederek daha aşırı kişinin binmesini önlemeliyiz,
- Deprem, yangın gibi durumlarda asansörleri kullanılmamalıyız,
- Asansör kullanmayı bilmiyorsanız tek başınıza asansörlere binmemeliyiz. Yanınıza bilen kişileri alarak binmeliyiz.
Asansör Bakımı Nedir?
Her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte, inşa edilen her yeni bina da asansörün olduğunu görmekteyiz. Asansörlerin düzenli olarak bakımlarının yapılmadığı takdirde olumsuz sonuçlar doğurabileceği gibi sonucu ölümle sonuçlanan kazalarda gerçekleşebilir. Düzenli olarak bakımı yapılan asansörlerin arıza verme oranları minimuma düşürülerek daha uzun ömürlü olması sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra ise asansörlerin kullanımından dolayı yıpranan ve zarar gören malzemeler asansör bakım ve onarım hizmeti sayesinde tam vaktinde tespit edilerek olası ölümcül kazaların önüne geçilmesini sağlar. Hayati önem taşıyan asansör bakımlarının nasıl yapıldığını inceleyelim.
- İlk olarak makine dairesi temizlenir,
- Motor temizliği ve ekipman lastiği kontrolü yapılır,
- Yağ ve rulman gresi seviye kontrolü ve temizlenmesi yapılır,
- Motor kontaktörlerinin kontrolü ve temizlenmesi yapılır.
- Kumadan panosunun kontrolü ve temizlenmesi yapılır.
- Motor fren ayarının kontrolü ve gerekli durumlarda ayarı yapılır.
- Otomatik kapı, kat ve kabin eşikleri temizlenir.
- Kabin üstü revizyon anahtarı kontrol edilir.
- Kabin düğmelerinin kontrolü yapılır.
- Göstergeler yön ışıkları ve butonlar kontrol edilir.
- Taşıyıcı çelik hatların kuyu boyunca kontrolü sağlanır.
- Kabin ve karşı ağırlıklı yağdanlıklarının ayarı, gerekirse dolumu yapılır.
- Motor milinde boşluk kontrolü yapılır.
- Katta durma hassasiyetinin kontrolü gerekirse ayarı yapılır.
- Aşırı yük sisteminin kontrolü yapılır.
tüm b u aşamaları büyük bir titizlikle yapan asansör firmasından hizmet almalısınız. Bakım esnasında bu adımlardan herhangi bir tanesinin atlanması durumunda bakım eksik yapılmış olur. Bu durumda asansörde arızalar meydana gelebilir.
Asansör Bakımı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Asansör servis ve bakımını yapacak firma yönetmelikte belirtilen şartlara uygun, yetki belgeli asansör firması olmalıdır. Asansör bakım sözleşmesi yapılırken asansörün bakım süreleri ve bakım sürecinde yapılacak çalışmalar sözleşmede yer almalıdır. Asansör bakımı yapılırken, asansör firma yetkilisinin yanında bina görevlisi de refakat etmeli ve yapılan işleri gözlemlemelidir. Bakım yapımından sonra asansör bakım formu bina görevlisi tarafından karşılıklı olarak imzalanmalıdır. Asansörün değiştirilen parçaları bina yetkilisine teslim edilmelidir.
En Çok Tercih Edilen Asansör Markaları
Asansör denilince akla birçok marka gelmektedir. Bu markalardan bazıları ön plana çıkar. Öne çıkan markaları şu şekilde sıralayabiliriz: Otis asansör, thyssenkrupp asansör, fupa asansör, arkel asansör, hedefsan asansör, panoramik asansör, mikel asansör, mikrolift asansör, Canlift asansör, Moris asansör, Kleemann asansör, Emas asansör, Genemek asansör, Sodimas asansör, Önsa Asansör, Demsan Asansör.