Herkesin bildiği gibi bağ bahçe işleri yapan kişilere bahçıvan denilmektedir. Fakat bahçıvan sadece bakım işleri yapmaz. Öncelikle, bağ, bahçe, sera ve fidanlıklarda toprağı hem ekim hem de dikime hazırlar. Ağaç, sebze, fide, çiçek dikme, çim ekme ve bunların bakım işlerini yapar. Bitkilerin yetişmesini sağlamaktadır. Ağaç dikmek, çiçek sulamak, bitkileri budamak gibi fiziksel gücün çok fazla kullanıldığı bir iş olduğu için bahçıvanların bedenen sağlıklı olması gerekmektedir.
Bahçıvan bakımından yükümlü olduğu araziyi ekime ve dikime uygun duruma getirmektedir. Toprağı yabancı bitkilerden, zararlı maddelerden arındırır. Dikeceği bitki ve tohumları seçer ve ayarlar. Ekilecek olan tohumların nereye dikileceğinin işaretler ve ardından dikim yapar. Araziyi öğrenmek ve bilmek, gerekli olan doğal ve kimyasal katkı ürünlerini eklemek, bitkileri havalandırmak ve çimleri dikip biçmek de bahçıvanın yükümlülükleri arasındadır.
Bahçıvan Hizmeti
Bahçeli bir eviniz var ise ya da bahçeli bir sitede yönetici iseniz bahçe bakımı için bahçeyle ilgilenecek kişilere ihtiyacınız olabilir. Bu sebeple eğer ki bu işi yapacak hiç kimse yok ise bir bahçıvan ile çalışmalısınız. Bahçıvan bahçenizi temizler, bakımını yapar, yeni çiçekler eker, bahçenizi sular ve ağaçları budar. Ayrıca bu işlemleri bahçıvan sadece bahçeli evler de ya da siteler de yapmaz. Hastane, alışveriş merkezi, okul, sera gibi yerlerde de bahçenin bakım gibi işlerini üstlenmektedir. Özellikle seralarda çalışan bahçıvanlar fidanlar ile ilgilenir. Yeni fidanlar alır ve bunları seralara diker. Aynı zamanda sera da meyve ve sebze de yetiştirebilmektedir.
İlk olarak bahçıvan, sorumlu olduğu bahçeyi bir plana göre dizayn eder. Çiçek eker, ağaçların dikimi ve yetiştirilmesini sağlar. Bahçenin giriş ve çıkışlarını temizler. Bitkileri sular, ağaçların budama işini yapar, fide ve fidan yetiştirir, bitkiler için gerekli olan aşıları yapar. Aynı zamanda kendilerine bu işler için emanet edilmiş olan çim biçme makinesi, ot biçme makinesi, misinalı çim biçme makinası, ot kesme motoru gibi aletleri iyi kullanır. Ayrıca bu aletleri güvende tutmak ve onları korumak bahçıvanların sorumlulukları arasında yer alır. Bahçe bakım işleri için birini arıyorsanız bahçıvanlar size bu konuda yardımcı alırlar. Size en yakın bahçıvan arayışınızda web sitemiz üzerinden bulunduğunuz lokasyonu ve almak istediğiniz hizmeti girerek Size en yakın bahçıvan ile iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz yatılı bahçıvan hizmeti ile bahçıvanların gece ve gündüz sizde kalmasını sağlayabilirsiniz.
Bahçıvanların Yaptığı İşler Nelerdir?
Bahçıvan genellikle bahçe ile ilgilenen kişilere denilmektedir. Fakat çalıştıkları yerlere göre peyzaj bahçıvanı ya da çiftlik bahçıvanı gibi farklı özellikleri olabilir. Bahçıvanların yaptıkları işleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bağ, bahçe, sera ve fidanlıklar için ihtiyaca göre tohum temin eder.
- Toprağı havalandırır ve gübreler böyle toprak ekim ve dikime hazırlanmış olur.
- Bitkilerin türüne göre uygun zamanda dikimlerini yapar.
- Bitkiye uygun sulama, ilaçlama ve gübreleme işlemlerini yapar.
- Budanması gereken bitkileri budar, ağaç ve güllere aşılama yapar.
- Çimleri biçer, silindirler ve ilaçlar.
- Mevsimine göre çiçek diker ve bakımını yapar.
- Serada fide yetiştirip fideleri başka yerlere diker.
- Seraların havalandırır, ısı ve ışığı ayarlar, buharla dezenfekte eder ve toprağın sterilize edilmesi sağlar.
- Kullandığı alet, makine ve ekipmanların bakımını yapar.
- Bağ, bahçe, sera ve fidanlıkların temizliğini yapar.
Bu işlemleri yerine getiren ve sizin bahçenize kendi bahçesiymiş gibi bakan bahçıvanlara ulaşmanın tek adresi web sitemizdir.
Bahçıvanlarda Bulunması Gereken Özellikler
Bir bahçıvan bahçe işleriyle uğraştığı için sağlıklı ve dinç olmalıdır. Bahçıvanlarda bulunması gereken çeşitli özelikler vardır. Bahçıvanlarda bulunması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bahçe bakımına vakıf olmalıdır.
- Bitkileri bilmeli ve özelliklerine de vakıf olmalıdır.
- Bahçe ile ilgili ekipmanları kullanabilmelidir.
- Görev ve sorumluluklarına uygun bir şekilde hareket etmelidir.
- Planlı ve sistematik bir şekilde çalışmalıdır.
- Toprak Bakımının nasıl yapılacağını bilmelidir.
- Bitkileri nasıl besleyeceğini ve sulayacağını bilmelidir.
- Tohumdan üretiminin nasıl yapılacağını konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
- Hangi bitkinin nasıl dikmesi gerektiğini bilmelidir.
- Bitkilerin budama ve bağlama işleminin nasıl yapılması gerektiğini bilmelidir.
- Saksı toprakları ve saksıda bitki yetiştirme konusunda profesyonel olması gerekmektedir.
- Vejetatif üretimin ne olduğunu bilmelidir.
Bahçıvanlarda bulunan özelliklere sahip bahçıvanlar görev sorumluluklarını eksiksiz bir biçimde yerine getirirler. Bu özellikleri yerine getiren bahçıvanların işe alınma olasılığı çok daha fazladır.
Bahçe Bakımı
Bahçenin düzenlenmesi ya da sadece sulanması bahçe bakımı için yeterli değildir. Bahçe bakımı ince bir işçilik, titiz ve planlı çalışmayı gerektirmektedir. Bahçe bakım işlerinizde mutlaka bahçıvanlardan yardım almalısınız. Öncelikle bahçe bakımında önemli olan açık bir hava da çalışılmasıdır. Bahçe bakımı yaparken öncelikle bahçenizi iyi tanımalısınız. Yani bahçe de bulunan her bitkinin ve her toprağın cinsini bilmeniz gerekmektedir. Öncelikle bahçenizde bulunan yabani otları temzilemesidir. Yabani otlar görüntü açısından rahatsız edicidir. Yabani ot temizliğini bahçe eldivenlerinizi takarak ellerinizle yapabilirsiniz. Yabani otların güçlenerek tekrar çıkmamaları için köklerinden sökülmesi gerekmektedir. Elinizle yapacağınız ot yolma işi köklerin toprağın altında kalmasına neden olur. Bahçe sulaması yaparken toprağın serin olduğu saatler de sulama yapılması gerekir. Çünkü sıcak havada su daha çabuk buharlaşır ve gerekli mineralı biti alamaz.
Bahçenizde uzayan çimler hoş bir görüntü oluşturmaz. Bu sebeple çim biçme makinesi ile çimleri biçmelisiniz. Çim biçme işlemini ayda bir kere yapmanız yararlı olacaktır. Bahçe bakımında önemli olan diğer bir işlem budama yapılmasıdır. İbreli ağaçlarda budama yapılmaz. Çiçek ve çalı gruplarında ise şekil vermek için budama yapılabilmektedir. Bahçenizin estetik gözükmesi için ve ağaç ve çiçeklerin sağlıklı olması için sıklıkla budalama yapılmalıdır. Fakat çalı ve ağaçlar da çiçek var ise çiçek dönemi bitene kadar budama yapmamalısınız. Toprağı havalandırmayı unutmamalısınız. Toprak havalandırma işlemi ise toprağın çapalanması ile yapılmaktadır. Toprağı havalandırdıktan sonra gübre ve ilaçlar ile bitkileri beslemelisiniz. İklim koşulları ve çevresel faktörler ile bazı zamanlarda bitkiler hastalanabilir. Bitkilerin hastalanmasının önüne gübre ve ilaçlamalar ile geçilmektedir. Yumurta kabukları bitkiler için oldukça önemlidir. Yumurta kabuklarını ezip bitkilerin köklerine serpiştirin. Böylece toprağa kalsiyum takviyesi yapmış olacaksınız. Uzun yıllardır var olan bitkilerin altına malç ve cüruf dökmelisiniz. Bu sayede toprağınızın nemli kalmasını sağlarsınız. Bahçe bakım işlemi adım adım bu şekildedir. Bahçe ve bitkiler ile uğraşmak sizleri psikolojik anlamda daha mutlu ve konforlu hissettirecektir. Eğer ki bahçe ile ilgilenmeye vaktiniz yok ise bahçıvan ile iletişime geçerek yardım almanızda faydalı olacaktır.