Firmanızı bu şekilde gösterebilmek için şimdi hizmet vermeye başlayın.
Bursa kapı hidroliği kullanarak kapıların çarpmasını engelleyebilmeniz mümkündür. Apartman giriş kapılarının, büro kapılarının insanlar girip çıktıkça yüksek bir ses oluşturarak çarpması devamlı olduğu zamanlarda güzel olmamaktadır. Bu sesin etrafı da rahatsız etmemesi için kapı hidroliği kullanılarak, bu sorunun önüne geçebilmeniz mümkün olabilmektedir.
Kapı hidrolikleri ile birlikte çarpan kapılara son verebilirsiniz. Kapılarınızın çarpma durumlarında eğer camları varsa bu camlar kırılabilir veya kapıların zamanla bu çarpmalardan aldığı darbeler nedeniyle bozulması da söz konusu olabilmektedir. Ustaların sizler için sunacakları farklı kapı hidroliklerinden bir tanesini seçerek kapılarınıza taktırabilmeniz mümkündür.
Ustaların kapılarınız için yapacakları işlemler için öncelikli olarak hidrolik seçmeniz gerekmektedir. Hemen Geliriz'de mekan alan firmaların sizler için en kaliteli gereçler ile hizmet sunmasını istiyorsanız hemen iletişime geçin! Bu sitede yer alan görev ve mevki bilgisini doldurduktan sonra sizlere listelenecek olan en yakın ve en nitelikli hizmeti sunan firmaların numaralarından dilediğinizi arayabilirsiniz. Bu firmaları aradıktan sonra yapılacak tekniği söyleyebilir ve ondan sonra ustalardan bu teknik için ne kadar ücret alacaklarını sorabilirisiniz. En yakın ve en seri biçimde sizlere görev verecek olan firmalara bu sitede üzerinden fazla süratli bir tasvirde ulaşabilmeniz mümkündür. Burada yer alan firmaların sizler için sundukları görevleri en ucuz tasvirde almak için ustalar ile bağlanma kurduktan sonra servis bedeli üzerinden pazarlık yapabilmeniz mümkündür.
Kapıların giriş çıkış esnasında genelde olarak çarpmasından dolayı rahatsızlıkların önüne geçmek için Hemen Geliriz'de yer alan firmalara ulaşabilirsiniz. Burada yer alan şirketler sizlere en iyi kapı hidroliği markaları ile beraber servis sunacaklardır. Bu firmaların sizlere sunacakları kapı hidroliği hizmeti için çabucak bir tasvirde arama yapmanız gerekmektedir. mecburi olan aramaların yapılmasının ardından ustalar sizlere en çabuk şekilde, kapı hidroliği montajı hizmeti sunmaktadırlar. Sunulan hizmetler için sizlerden kapı hidroliği ücretleri ve diğer işçilik ücretlerini almaktadırlar. Kapı hidroliğinin değişmesi için ve tamirinin yapılması için de yine Hemen Geliriz Web Sitesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Bu sitede mekan alan işletmeler ile anlaşarak kapılarınız için kapı hidroliği taktırabilirsiniz, aynı sürede da kapı hidroliğinin bulunduğu kapılarda arıza olması durumunda da ustalar ile anlaşarak bu problemleri yaptırabilmeniz mümkündür.
Kapı hidroliği takılmadan evvel kapıların opsiyon sık çarpması söz konusuyken, kapı hidroliğinin takılmasının ardından bu çarpma durumlarının engellenmesi sağlanmaktadır. Kapıların hidrolik yapısı ile beraber dayanıklı çarpma durumlarının önüne geçilmektedir. Hidrolik kapılar bırakıldıktan sonra kapıları tutarak yavaş yavaş kapıları yerlerine oturtmaktadırlar. Kapıların kendi kendilerine kapanmaları ve çarpmalarının önüne geçilmesi için bu bhidrolik sistem kullanılmaktadır. Kapılara aşırı basit bir şekilde montelenen bu kapı hidroliği sayesinde epey rahat bir uygulama sağlanmaktadır.
Kapıların kişiler tarafından genellikle olarak yavaşça bırakılması söz konusu olmayarak, bu kapıların kapanması için kapı hidroliği takılmaktadır. Kapı hidroliklerinin takılması ile beraber kapıların çok konforlu bir biçimde kapanması söz konusu olmaktadır. Kapılara bu kapı kapatıcı yayların takılması ile beraber kapıların açık kalması da engellenmektedir.
Kapılarda eğer bu sistemler bulunmuyorsa kapılar sıklıkla olarak açık kalmaktadır. Apartman, iş hanı veya diğer binalarda olduğu gibi kalabalık bir giriş çıkışın bulunduğu yerlerde kapı hidroliği sayesinde kapıların kapalı tutulması olanaklı olabilmektedir. Kapıların böyle yerlerde açık kalması söz konusu olduğu zamanlarda tehlikeli durumlar söz konusu olmaktadır. Kapılar açık kaldığı zamanlarda güvenlik önlemleri almakta kişiler zorlanmaktadır. Kapıların sıklıkla olarak kapalı tutulması gerekmektedir. Kapıların çoğunlukla kapalı tutulması da insanlar tarafından pek fazla sağlanamadığı için kapı hidroliği epey işlevsel olmaktadır. Bu hidroliklerin kullanılması için Hemen Geliriz'de yer alan ustalar ile iletişime geçebilirsiniz. Ustaların sizlerle bağlanma kurması ile beraber görev sunacakları yerlere kadar gelerek istediğiniz kapılara kapı hidroliği taktırabilirsiniz.
Kale
Yale
Marelli
Bimex
Beşel
YT
Bu ve bunun gibi birçok markalı kapı hidroliği hizmeti almak isterseniz, Hemen Geliriz Web Sitesi'nde yer alan kapı hidroliği ustalarından görev alabilmeniz mümkündür. Bu sitede yer alan ustalardan görev alarak kapılarınızın bir daha çarpmaması için hizmet alabilmeniz mümkündür. Ustaların sizler için sunacakları kapı hidroliği hizmetinden en seri biçimde yararlanmak için çabuk bir biçimde ustalar ile iletişime geçebilirsiniz. Ustaların sizler için sundukları en iyi hizmetten ve en ucuz hizmetten bu site aracılığı ile yararlanabilmeniz mümkündür.
Kapı hidroliklerini kişilerin kullanımlarını bilmeden takması durumlarında, daha mekanizma takılmadan bozulabilmektedir. Eğer bozulmasını istemiyorsanız, kapı hidroliği mekanizmasından anlamıyorsanız kendiniz takmamalısınız. alanında profesyonel ve bu konuda uzman olmuş kişiler ile çalışarak hem çokça kısa dakikada hem de kaliteli bir tasvirde servis alabilmeniz mümkündür. Bu sitede mekan alan ustalar ile beraber çalışarak en kaliteli ve en ucuz hizmeti alabilmeniz mümkündür.
Bursa kapı hidroliği takılması ile beraber önceden çarpan kapılarınız artık çarpmayacaktır. Bu kapıların çarpma sorunlarının önüne geçebilmek için kapılarınıza hidrolik mekanizmaları taktırmanız yeterlidir.
Çeşitli markaların olduğu hidroliklerden bir tanesini seçerek ustalarınızın size arzuladığınız marka ve model ile hizmet sunmasını sağlayabilirsiniz. Sizlere sıfır takılacak olan hidroliklerin güvence hizmetlerinden de yararlanmak için garantili çalışan firmalar ve ustalar ile irtibata geçiniz. Bu sitede mekan alan firmaların birçoğu güvence hizmetini sizlere sunmaktadırlar. Kapı hidroliğinin %100 garantili olduğu durumlarda, kapılarınıza takılmasının ardından belirlenen süre içerisinde aksaklık vermesi ile birlikte masrafsız olarak bakım ve değişim görevleri sunulabilmektedir.
Kapı hidrolikleri sayesinde kapanmayan kapılarınızı kapatabilir ve dayanıklı çarpan kapılarınıza çözüm bulabilirsiniz. Bu sitede mekan alan ustalar ile beraber en iyi hizmeti alabilmeniz mümkünüdür. Kapı hidrolikleri çokça farklı olmakla birlikte marka ve model farkından dolayı fiyat farklılıkları da doğmaktadır. Bu fiyat farklılıklarının nedeni çoğunlukla hidrolikler için kullanılan malzemelerin farklılıkları ve basınçlarının kaç kiloya kadar tartabildiğidir. Her kapının kilosuna göre çeşitlilik gösteren kapı hidroliği mevcuttur.
Kapı hidroliği taktırmak istediğini zamanlarda ustalardan, size en ekonomik olan hidroliği kullanmasını isteyebilirsiniz. Bu ustalar ile birlikte çalışarak seçenekleri arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Kapılarınıza en ucu hidroliği bulabilmeniz artık aşırı basit . Hemen Geliriz Web Sitesi'nde mekan alan firmaları arayarak hiroliklerin markalarını ve bu markaların fiyatlarını sorabilirsiniz. Kapılarınıza en hesaplı olan kapı hidroliğini bulmak için ustaların hizmeti sunmadan önce gelerek veya sizlerden kapı fotoğraflarınızı isteyerek servis sunmaları mümkündür. Sitede mekan alan firmaların kapınıza kadar gelerek kapınıza en ekonomik hidroliği sunması ile beraber direkt olarak kapı hidroliği takma tekniği alınmaktadır.
Hemen Geliriz Web Sitesi'nde yer alan ustalara ulaştıktan sonra hizmet sunmaları için kendi adreslerinizi verebilir ve bu adreslere gelmelerini isteyebilirsiniz. Adresinize kadar gelen ustalardan kapı hidroliği takma hizmeti almanız mümkündür. Ustaların sizler için sunacakları hizmetlerden alacakları fiyatlara kapı hidroliği de dahil olmaktadır. Ustalar hem yaptıkları işlemler için hem de taktıkları mekanizmalar için ücret almaktadırlar. En iyi ve en kaliteli olan hidroliklere ulaşabilmek için yapmanız lazım şey, Hemen Geliriz Web Sitesi üzerinden kapı hidroliği takan firmalara ulaşmaktır. Ulaştığınız bütün ustalar sizlere kapı hidroliği takma konusunda yardımci olacaktır. Bu hizmeti veren ustalar hem işçilik ücretlerini hem de Bursa kapı hidroliği ücretlerini fiyatlarına dahil etmektedirler.
Bursa, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık dördüncü şehri. 2019 itibarıyla 3.056.120 nüfusa sahiptir. 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasında Dünya'da 28. Türkiye'de 1. sırada yer almaktadır. Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümünde, 40° batı boylam ve 29° kuzey enlem daireleri arasında yer alır. Eski adı Hüdavendigâr'dır. Kuzeyinde Marmara Denizi ve Yalova, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve batıda Balıkesir illeri ile çevrilidir.
Ekonomik açıdan Türkiye'nin en gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Bursa'da en çok Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş dönemine ait tarihî eserlerin bulunmasının sebebi ise, Bursa'nın Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olmasıdır. Bursa alışveriş merkezleri, parkları, müzeleri ve çarşısıyla bölgede öne çıkar. Ayrıca Bursa Marmara bölgesinin İstanbul'dan sonra gelen ikinci büyük şehridir. Türkiye'nin en önemli birkaç sanayi kentinden biridir. Şehir İstanbul'dan sonra en büyük ikinci ihracatı gerçekleştirmektedir. Şehrin futbol takımı Bursaspor 2009-10 sezonunda Süper Lig şampiyonudur.
Bursa, sanayi istatistiklerine göre Türkiye'nin en büyük sanayi kenti ve otomotiv üretim merkezidir. CNN International tarafından Türkiye'nin Detroit'i yakıştırması yapılmıştır. Tofaş-Fiat, Renault, Bosch, Peugeot, Karsan Otomotiv, binek otomobil ve ticari araçlar ile Cobra Güleryüz otobüs fabrikaları Bursa'da bulunmaktadır. Bursa'nın otomotiv sanayinin Türkiye'de merkezi olmasından dolayı kurulan Bursa Otomobil Müzesi yine bu şehirde bulunmaktadır.
İçindekiler
Tarihçe
Bursa'da şimdilik bilinen en eski arkeolojik kalıntılar Yenişehir yakınlarındaki Menteşe Höyüğü ve Orhangazi yakınlarındaki Ilıpınar'dan bilinmektedir. Bu arkeolojik buluntu yerlerinin en eski tabakaları yaklaşık 7 bin yıllıktır. Bu tabakalardaki kültür, çanak çömleğin gelişmiş olarak ortaya çıktığı, mimarinin dörtgen planlı, bol miktarda ahşap destekli kerpiç kullanılarak inşa edilmiş yapılardan oluştuğu tabakalardır. Bursa'da David French, Mehmet Özdoğan ve Jacop Roodenberg'in arkeoloji ile ilgili çalışmaları tarih öncesiyle ilgili pek çok yeni bilgi ortaya koymuştur.
Bursa ve civarında MÖ 4000'li yıllardan itibaren çeşitli yerleşimlerin olduğu saptanmıştır; fakat yöreye ait kesin bilgiler MÖ 700'lere dayanmaktadır. Homeros, bölgeden Mysia olarak söz etmektedir. Günümüzde Bursa yöresinde Mysia yerleşmelerini anımsatan iki köy bulunmaktadır: Misi (Gümüştepe) ve Misebolu.Ayrıca Prof .Dr. Semavi Eyice,belgesel yönetmeni Tekin Gün yaptığı yüzey çalışmaları sırasında Kentin 14 km batısında, Çayırköyü’nün 1 km güneybatısındaki “Çayırköy Höyüğü’nün” boyutları da Demirtaş Höyüğü ile aynıdır.Burada bulunan seramik parçalarında gri, kırmızı, kahverengi ve siyah renkler hakimdir. Bulunan seramik parçalarının önemli kısmı elde yapılmış, çok azı ise çarkta yapılmıştır. Höyüğün en eski buluntusu MÖ. 2700-2500 yılına erken Bronz Çağı'na işaret etmektedir.
Bursa, 1204-1261 yılları arasında İznik'e bağlıdır, genelde kale içinde kalmış, fazla büyüyememiştir.
Osmanlı dönemi
Ayrıca bakınız:
Bursa'daki gayrimüslimler
Anadolu Selçuklu Devleti'nin zayıflayıp dağılmaya başlamasıyla kurulan Anadolu Beylikleri içinde zamanla gelişen Osmanlı Beyliği, çevredeki tekfurların arazilerini de alarak güçlenmiştir. Bursa, 1307 yılında Osman Bey tarafından kuşatılmış, uzun süren kuşatmadan sonra 6 Nisan 1326'da Osman Bey'in oğlu Orhan Bey tarafından alınmıştır. 1335 yılında başkent Bursa'ya taşınmış ve kentte büyük imar hareketleri yaşanmıştır.
Osmanlılar Bursa'yı aldıklarında kent sadece hisar içinden ibaretken, Orhan Gazi şehri hisarın dışına çıkararak Orhan Gazi Külliyesini kurdurtmuştur. Surlar dışında mevcut yerleşmeye yakın, hakim noktalarda cami, hamam, imarethane, darüşşifa, medrese gibi kamu yapıları inşa edilerek bu külliyelerin çevrelerinde konut alanları yaratılmış ve böylece bir yerleşme geleneği başlamıştır. Başkent, 1363 yılında (I. Murad Hüdavendigâr döneminde) Edirne'ye taşınmıştır. Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethetmesinden sonra ise Bursa'nın faal rolü son bulmuş ve yönetim merkezi niteliğini kaybetmiştir.
Bursa'da Osmanlı Devleti hakimiyetinde, 1922 yılına kadar, Müslüman, Rum, Ermeni ve Yahudiler birlikte yaşamışlardır.
Tanzimat sonrası dönemde Hüdavendigar Vilayeti merkezliği yapan Bursa'ya 1900'lü yılların başında Biga (merkezi Çanakkale), Bilecik, Kütahya, Karesi (Balıkesir), Karahisar (Afyon) sancakları bağlı bulunmaktaydı.
Millî mücadele dönemlerinde çeşitli ayaklanmaların yaşandığı Bursa, 8 Temmuz 1920 de Yunanlarca işgal edilmiş; Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nden sonra 11 Eylül 1922'de Türk birliklerince geri alınmıştır.
Cumhuriyet dönemi
Bursa, 1987 yılında çıkarılan 3391 sayılı kanun ile büyükşehir unvanı kazandı. Başlangıçta üç ilçe (Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım) Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarına dahil edildi. 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları valilik binası merkez kabul edilerek yarıçapı 30 kilometre olan dairenin sınırlarına genişletildi. Bu sınırlar içinde kalan 7 ilçe, büyükşehir ilçe belediyeleri hâline geldi. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları oldu.
21 Ekim 2014 tarihinde, Bursa Valiliği ve Bursa Kültür Tanıtma Birliği tarafından Bursa şehir logosu tanıtılmıştır. Logo Bursa şehrinin markalaştırılması amacıyla tasarlanmıştır. Logoda Türk islam sanatının bilinen motiflerinden olan çintemani desende lale motifi yer almaktadır.
Coğrafya
İklim
Genelde ılıman bir iklime sahiptir. Ancak, iklim bölgelere göre de değişiklik göstermektedir. Kuzeyde Marmara Denizinin yumuşak ve ılık iklimine karşılık güneyde Uludağ'ın sert iklimi ile karşılaşılmaktadır.
İlin en sıcak ayları Temmuz - Ağustos , en soğuk ayları ise Aralık- Ocak'tır. 52 yıllık gözlem süresi itibarı ile yıllık ortalama yağış miktarı 70,6 cm.dir. İlde ortalama nispi nem % 69 civarındadır.
Bursa iklimi | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Aylar | Oca | Şub | Mar | Nis | May | Haz | Tem | Ağu | Eyl | Eki | Kas | Ara | Yıl |
En yüksek sıcaklık (°C) | 23,8 | 26,9 | 32,0 | 36,2 | 36,5 | 41,3 | 43,8 | 42,2 | 39,6 | 37,3 | 31,0 | 27,3 | 43,8 |
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) | 9,6 | 10,9 | 13,7 | 18,8 | 23,7 | 28,4 | 30,8 | 31,0 | 27,2 | 21,7 | 16,4 | 11,7 | 20,3 |
Ortalama sıcaklık (°C) | 5,4 | 6,3 | 8,4 | 12,8 | 17,6 | 22,1 | 24,6 | 24,3 | 20,1 | 15,2 | 10,7 | 7,4 | 14,5 |
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) | 1,7 | 2,2 | 3,6 | 7,1 | 11,2 | 14,9 | 17,2 | 17,1 | 13,6 | 9,9 | 6,0 | 3,5 | 9,0 |
En düşük sıcaklık (°C) | −19,2 | −16,8 | −10,5 | −3,1 | 0,9 | 4,0 | 9,0 | 8,6 | 4,4 | −1 | −5,4 | −16,3 | −19,2 |
Ortalama yağış (mm) | 87,6 | 74,6 | 69,7 | 63,4 | 44,3 | 34,3 | 15,3 | 15,7 | 39,5 | 68,8 | 78,5 | 103,4 | 695,1 |
Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü |
Nüfus
Güncel Nüfus Değerleri (TÜİK 4 Şubat 2020 verileri)
Bursa İl Nüfusu:3.056.120'dir (2019 sonu). İlin yüzölçümü 10.811km2'dir. İlde km2'ye 283 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 5.982 kişi ile Yıldırım'dır)
İlde yıllık nüfus artış oranı % 2,06 olmuştur. Nüfus en çok artan ilçe: Nilüfer (% 5,59) Nüfusu en çok azalan ilçe: Büyükorhan(-%3,74)
4 Şubat 2020 TÜİK verilerine göre 17 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1.060 mahalle bulunmaktadır.
2019 yılı sonunda Bursa ili ve ilçelerinin yerleşim yeri ve nüfusla ilgili sayısal bilgileri | |||||||
İlçe | Nüfus 2018 | Nüfus 2019 | Fark | Nüfus Artışı % | Mah.Say. | Alanı km2 | Yoğunluk |
Büyükorhan | 10.042 | 9.666 | -376 | -3,74 | 43 | 505 | 19 |
Gemlik | 111.488 | 113.493 | 2.005 | 1,80 | 35 | 401 | 283 |
Gürsu | 91.339 | 93.788 | 2.449 | 2,68 | 15 | 106 | 885 |
Harmancık | 6.576 | 6.384 | -192 | -2,92 | 31 | 400 | 16 |
İnegöl | 268.155 | 273.933 | 5.778 | 2,15 | 116 | 1.118 | 245 |
İznik | 43.330 | 46.531 | 201 | 0,46 | 46 | 753 | 58 |
Karacabey | 83.115 | 83.923 | 808 | 0,97 | 85 | 1.158 | 72 |
Keles | 12.355 | 11.997 | -358 | -2,90 | 42 | 617 | 19 |
Kestel | 65.256 | 68.204 | 2.948 | 4,52 | 36 | 396 | 172 |
Mudanya | 93.707 | 97.631 | 3.924 | 4,19 | 47 | 369 | 265 |
Mustafakemalpaşa | 100.696 | 101.119 | 423 | 0,42 | 131 | 1.641 | 62 |
Nilüfer | 441.299 | 465.956 | 24.657 | 5,59 | 64 | 552 | 844 |
Orhaneli | 19.492 | 19.387 | -105 | -0,54 | 61 | 838 | 23 |
Orhangazi | 78.447 | 79.145 | 698 | 0,89 | 31 | 506 | 156 |
Osmangazi | 862.516 | 876.048 | 13.532 | 1,57 | 137 | 621 | 1.411 |
Yenişehir | 53.704 | 53.921 | 217 | 0,40 | 71 | 720 | 75 |
Yıldırım | 653.004 | 657.994 | 4.990 | 0,76 | 69 | 110 | 5.982 |
BURSA | 2.994.521 | 3.056.120 | 61.599 | 2,06 | 1.060 | 10.811 | 283 |
Bursa il nüfus bilgileri | ||||
---|---|---|---|---|
Yıl | Toplam | Sıra | Fark | Şehir - Kır |
1965 | 755.504 | 7 | %44 335.048 420.456 %56
| |
1970 | 847.884 | 6 | %12 | %49 416.662 431.222 %51
|
1975 | 961.639 | 6 | %13 | %53 507.106 454.533 %47
|
1980 | 1.148.492 | 6 | %19 | %55 636.910 511.582 %45
|
1985 | 1.324.015 | 6 | %15 | %63 840.094 483.921 %37
|
1990 | 1.603.137 | 6 | %21 | %72 1.157.805 445.332 %28
|
2000 | 2.125.140 | 5 | %33 | %77 1.630.940 494.200 %23
|
2007 | 2.439.876 | 4 | %15 | %81 1.979.999 459.877 %19
|
2008 | 2.507.963 | 4 | %3 | %88 2.204.874 303.089 %12
|
2009 | 2.550.645 | 4 | %2 | %88 2.249.974 300.671 %12
|
2010 | 2.605.495 | 4 | %2 | %89 2.308.574 296.921 %11
|
2011 | 2.652.126 | 4 | %2 | %89 2.359.804 292.322 %11
|
2012 | 2.688.171 | 4 | %1 | %89 2.402.012 286.159 %11
|
2013 | 2.740.970 | 4 | %2 | %100 %0
|
2014 | 2.787.539 | 4 | %2 | %100 %0
|
2015 | 2.842.547 | 4 | %2 | %100 %0
|
Ekonomi
2007 yılı nüfus sayımı resmî kesin sonuçlarına göre Türkiye'nin 4. büyük kentidir. Brookings Institution ve JP Morgan'ın 2014 yılı baz alınarak oluşturulan ekonomide yükselen kentler sıralamasında Bursa 300 şehir arasında İstanbul'un ardından 4. sırayı aldı. Aynı listede Türkiye'den İstanbul ve Bursa dışında İzmir 2 ve Ankara 9. sırada yer almıştır.
Bursa; otomotiv, tekstil, makine, gıda sanayi sektörlerinde söz sahibidir. Tarihte ilk havlu üretiminin Bursa'da gerçekleştiği söylenir. Hâlen de havlu üretimi ve ihracatı gerçekleştirilir. İpek üretimi ve bıçakçılık Bursa'nın eskiden dünyaca tanınmasını sağlamasına rağmen şu anda bitme noktasına gelmiştir.
1961 yılında kurulan Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi Bursa Organize Sanayi Bölgesi ile daha sonra oluşan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ve özellikle İzmir ve Ankara yollarının çevresi Bursa'da sanayileşmenin yoğun olduğu yerlerdir. Kaplıcaları, Uludağ'ı, İskender Kebabı,Kestane Şekeri, İnegöl Köftesi,Şeftalisi, Havlusu ile meşhurdur.
Türkiye'nin ilk zeytinyağı laboratuvarı Bursa'ya kurulmuştur.
Sanayi
Otomotiv sanayi
Bursa'da otomotiv sanayi kuruluşları, otomobil, otobüs, metro, hafif metro ve tramvay vagonları ve bunlara ait yedek parçaların imalatını yapmakla birlikte, yurt içine ve yurt dışına satış yapmaktadır. Fiat (TOFAŞ), Renault, Bosch fabrikaları ve bu fabrikalara parça sağlayan diğer fabrikalar sayesinde Bursa önemli bir otomotiv kentidir. Şehrin göç almasındaki en büyük etkenlerin başında bu fabrikalar gelir.
Mobilya sanayi
İnegöl İlçesinde Organize sanayi bölgesinde faaliyet göstermektedir. Ayrıca İnegöl ilçesinde sadece mobilya üzerine satış yapan İnegöl Mobiliyum AVM bulunmaktadır.
Tekstil sanayi
Türkiye'deki birçok yerli tekstil markasının fabrikaları ve Bursa Uluslararası Tekstil Ve Ticaret Merkezi Bursa'da bulunmaktadır. Ayrıca tekstil sanayi olarak da Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden biri konumundadır.
Kültür
UNESCO Dünya Mirası | |
---|---|
Resmî adı | Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu |
Ülke | Türkiye |
Tür | Kültür |
Kriter | i, ii, iv, vi |
Referans | 1452 |
Bölge** | Avrupa ve Kuzey Amerika |
Tescil bilgisi | |
Tescil | 2014 (38. Oturum) |
* Dünya Mirası resmî listesi. ** UNESCO resmî sınıflandırması. |
2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Bursa, 2014'te ise Dünya Mirası olarak tescil edildi.
Türkiye'nin ilk tekstil müzesi Bursa'dadır.
Uluslararası Bursa Festivali 1962 yılından beri, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı'nın (BKSTV) koordinasyonunda düzenleniyor. Bursa Bölge Senfoni Orkestrası, temeli 1997 yılında atıldı. Bursa Botanik Parkı, 1998 yılında hizmete açılmıştır. Bursa Hayvanat Bahçesi, 1998 yılında hizmete açılan Avrupa standartlarındaki hayvanat bahçesidir.
Sanat
Karagöz Gölge oyunu, tarihte Bursa'nın Türk kültür yaşamına kazandırdığı en önemli etkinliklerden birisidir. Cumhuriyet tarihinin ilk modern sinema-tiyatro-konser salonları arasında yer alan Tayyare Kültür Merkezi, mimar Arif Hikmet Koyunoğlu'nun projesi doğrultusunda Tayyare Cemiyeti (Türk Hava Kurumu) tarafından yaptırılmış ve 1932 yılında Bursa'da hizmete açılmıştır. Bursa Devlet Tiyatrosu 1957 yılında kuruldu. Bursa Devlet Türk Sanat Müziği Korosu 1991 yılında kuruldu, Kültür Bakanlığı’na bağlı.
Halk oyunları
Kılıçkalkan, yörenin ünlü halkoyunudur. Bunun yanı sıra Uludağ yöresi Türkmen oyunları olan Güvende, Sekme, Çiftetelli, Düz Oyun, Büyük Oyun ilgi çekicidir.
Mutfak
Turizm
Alışveriş merkezleri ve hipermarketler
Büyük parklar
Azerbaycan - Türkiye Kardeşlik ve Soydaşlık Parkı
Reşat Oyal Kültür Parkı
Bursa Botanik Parkı
Bursa Botanik Parkı
Doğal mekânlar
|
|
Kale ve surlar
|
|
|
|
|
Tekkeler
|
Camiler
|
|
|
|
Mescitler
|
|
Türbeler
|
|
|
|
Medreseler
|
|
|
|
Kiliseler
|
|
|
|
Müzeler
|
|
Arkeolojik sit alanları
Antik dönemde Bursa,Misya ve Bitinya bölgeleri sınırları içinde kalmaktadır.
Antik kentler
Höyükler
Hanlar
|
|
|
Köprüler
|
|
|
Kaplıcalar
Ağaçhisar Kaplıcası
Yeni Kaplıca
Kültür merkezleri
Konum
Konum Bilgileri | |||||
İlçe | Kuruluş Yılı | Alanı km² | Rakım mt. | Merkeze Uzaklık km | Ulaşan Yollar |
Büyükorhan | 1987 | 505 | 799 | 87 | => => |
Gemlik | Cumh.önce | 401 | 7 | 29 | / , |
Gürsu | 1990 | 106 | 112 | 11 | |
Harmancık | 1987 | 400 | 689 | 96 | , , |
İnegöl | Cumh.önce | 1.118 | 294 | 45 | / , |
İznik | 1930 | 753 | 103 | 77 | |
Karacabey | Cumh.önce | 1.158 | 15 | 71 | / , / |
Keles | 1953 | 617 | 1.026 | 64 | => => |
Kestel | 1990 | 396 | 122 | 12 | |
Mudanya | Cumh.önce | 369 | 5 | 28 | , , |
Mustafakemalpaşa | Cumh.önce | 1.641 | 60 | 87 | / => , |
Nilüfer | 1987 | 552 | 121 | 8 | / , , / |
Orhaneli | Cumh.önce | 838 | 491 | 58 | => |
Orhangazi | Cumh.önce | 506 | 115 | 47 | / , , |
Osmangazi | 1987 | 621 | 173 | 0 | / , , |
Yenişehir | Cumh.önce | 720 | 229 | 54 | , |
Yıldırım | 1987 | 110 | 160 | 5 | / , |
BURSA | Cumh.önce | 10.813 | 238 |
Spor
Ana madde:
Bursa'da spor
Futbol
Bursaspor 2009-10 sezonunda Süper Lig şampiyonu olmuştur. Süper lig tarihinde şampiyon olan 5. takımdır. Anadolu kulüpleri içinde Trabzonspor'dan sonra şampiyon olmuş tek futbol kulübüdür. Bursaspor'un müzesinde çeşitli kupaların yanı sıra bir adet Türkiye Kupası da vardır. Ayrıca UEFA Şampiyonlar Liginde gruplara kalan ilk Anadolu kulübüdür. Kulübün Teksas adıyla Türkiye çapında tanınan taraftar grubu vardır.
2018-19 Sezonu sonunda, Bursaspor süper ligden 1.lige düşmüştür. İnegölspor 2. ligde, Karacabey Birlikspor 3.ligde yer almıştır. BAL'daki 5 takımından ikisi küme düşmüştür.
Türkiye Kupası'nda 3 lig takımı katıldıkları turlarda elenmişlerdir.
Basketbol
Tofaş 1998-99 ve 1999-2000 sezonlarında Türkiye Basketbol Ligi şampiyonu olmuştur.
2017-2018 sezonunda Avrupa kupalarına basketbol erkekler EuroCup’ da Tofaş grup 5.si olarak elenmiştir.
2018-19 Sezonu sonunda Tofaş, play-off maçları yarı finalinde elenerek lig 3.sü olmuştur. Bursaspor Erkek basketbol takımı ligi şampiyon bitirerek süper lige çıkmıştır. Bursa BŞB (1.lig K.) ve Final Gençlik (1.lig E.) liglerinde kalmıştır. 2.ligde 1, EBBL'de 2 takımı yer almıştır.
Federasyon kupasında Bursaspor, kupa 2.si olmuştur. Tofaş, EuroCup'da başarılı olamamıştır.
Voleybol
Bayanlar Voleybol 1. Liginde Nilüfer Belediyesi mücadele vermektedir. Bu alanda Bursa Büyükşehir Belediyespor (kadın voleybol takımı) Cev Challenge Kupasını alarak Avrupa Şampiyonu olmuştur.
2017-2018 sezonunda Challenge Cup’ da Bursa Büyükşehir Belediyespor, geçen yıl şampiyon olduğu kupada bu yıl 2.olmuştur.
2018-2019 Sezonu sonunda Nilüfer Belediye ve İnegöl Belediyespor süper liglerde yer almışlardır. Erkekler 1.liginde yer alan Bursa BŞB, süper lige yükselmiştir. 2.liglerdeki 5 takımından İnegöl Belediyespor (E) 2.takımı, 1.lige, Bölgesel ligden Nilüfer Belediye (K) 2.takımı 2.lige çıkmıştır.
Kupa Voley K.adınlar 'da Nilüfer Belediye çeyrek finalde elenmiştir.
Hentbol
2018-2019 sezonunda hentbol süper liglerinde erkeklerde Nilüfer Belediyespor, kadınlarda Osmangazi Belediyespor yer almıştır. 2.lig kadınlarda Mudanya Belediye SK ligi tamamlamıştır.
Önemli spor tesisleri:
Bursa Büyükşehir Belediye Stadı (43.331), Tofaş Spor Salonu (7.500), Cengiz Göllü Spor Salonu (5.000), Atıcılar Kapalı Yüzme Havuzu-olimpik (2.500), Bursa Osmangazi Hipodromu (2.690) ve Uludağ Kayak Merkezidir.
Yönetim
Ana madde:
Bursa'nın ilçeleri
Merkezi Yönetim
Büyükşehir illerinde Merkezi yönetim Vali, İl Müdürleri ve İl Danışma Kurulundan oluşur.
Bursa, bir ‘büyükşehir’dir. Bu özelliğine göre yönetimi belirlenmiştir. Protokolde ilk sırada yer alan Vali, merkezi yönetimi temsil eder ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
Bursa Valisi 1969-Alaca doğumlu Yakup CANBOLAT 7 Kasım 2018'de tarihinde Konya Valisi iken atanmıştır.
Vali ve Kaymakamlara ait bilgiler Bursa'nın ilçeleri sayfasında gösterilmiştir.
Yerel yönetim
Ayrıca bakınız:
Bursa'nın ilçeleri
Büyükşehir belediyelerinde yerel yönetim, Büyükşehir Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Encümeni'nden oluşur.
Yerel yönetimi temsil eden Büyükşehir Belediye Başkanı, ildeki tüm seçmenlerin oy çokluğu ile seçilir. Yerel seçimlerde İlçe Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanılarak ilçelerin belediye meclisleri oluşur. İlçe Belediye meclislerinden alınan üyelerle (başkan kontenjanı, ilçe nüfusu ve parti oy oranına göre) de Büyükşehir Belediye Meclisi oluşur. Bu mecliste ilçe belediye başkanları da yer alır. Meclisin başkanı Büyükşehir Belediye Başkanı'dır.
Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.(5216 saylı kanun 16.madde)
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, 1970-İnegöl doğumlu Alinur Aktaş (AK Parti), 31 Mart 2019 seçimlerinde %49,63 oy oranıyla seçilmiştir.
İlçe belediyeleri, 2019 Türkiye yerel seçimleri sonuçlarına göre, üç değişik parti tarafından yönetilmektedir. AK Parti 13, CHP 3 ve MHP 1 ilçe belediyesi kazanmıştır.
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi üye sayısı 102’dir (Büyükşehir Belediye Başkanı, 17 ilçe belediye başkanı ve 84 üye). AK Parti 59, CHP 22, İYİ Parti 11 ve MHP 10 üyeye sahiptir.
Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına ait bilgiler Bursa'nın ilçeleri sayfasında gösterilmiştir.
Eğitim
Üniversiteler
İlköğretim ve ortaöğretim kurumları
Bursa sınırları dahilinde çok sayıda ilk ve orta dereceli eğitim kurumu bulunmaktadır.
Halk eğitim merkezleri
Medya
Bursa, yerel medya kuruluşlarının en fazla olduğu illerden biridir. Bursa'da 27'si merkezde olmak üzere toplam 38 yerel radyo kanalı, 6 yerel televizyon kanalı, 20'si merkezde toplam 46 yerel gazete bulunmaktadır. Bunun yanında kentin cemiyet hayatını ve gece yaşantısını anlatan magazin dergileri ve yerel ekonomi dergileri de Bursa'nın diğer yerel basın kuruluşlarıdır. Yerel basın kuruluşları haricinde tüm ulusal radyo ve TV kanalları da Bursa'da farklı frekanslarda yayın yapmaktadır. Şehirde ayrıca, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı gibi önemli haber ajanslarının büroları bulunmaktadır.
Yerel televizyon kanalları
Bursa'da yayın yapıp kapanan Yerel TV Kanalları
Yerel radyo kanalları
Yerel gazeteler
Altyapı
Ulaşım
Şehir içi ulaşım 1998'e kadar Taksi, Dolmuş ve Belediye otobüsü gibi klasik sistemlerle karşılanıyordu. 1998'de Bursa metrosu'nun temeli atıldı ve 2002'de işletmeye açıldı. Bursa ile Uludağ arasında ulaşımın sağlanması amacıyla bir Teleferik hattı kullanılmaktadır. Bu teleferik hattı, Türkiye'nin ilk ve en uzun teleferik hattıdır.
Heykel - Kent Meydanı arasında T1 tramvay hattı ve Cumhuriyet Caddesi - İncirli Caddesi üzerinde bir tramvay hattı bulunmaktadır. Bursa tramvay hatlarında ASELSAN tarafından üretilen ve Türkiye'de üretilen ilk tramvay olan İpekböceği, 2013'ten beri işlemektedir.
Kara yolu
Şehir içi ulaşım ise BURULAŞ'a aittir. Bursa'da çok sayıda belediye otobüsü, halk otobüsü minibüs, dolmuş ve taksi bulunur. Otobüs, tramvay ve metroda ücretler Bursakart adı verilen manyetik kartla tahsil edilir. 75 dk. içinde metro-otobüs aktarmalarında ücretlendirmede indirim olur.
Hava yolu
Bursa'da hava ulaşımı Bursa Yenişehir Havalimanı aracılığıyla yapılır. Anadolu da birçok merkeze Ankara aktarmalı sefer düzenlenmektedir. Havalimanı Yenişehir ilçesinde bulunur. Hava yolunun şehrin merkezinde bulunmamasının sebebi eskiden askeri amaçla kullanılan yedek hava meydanının sivilleştirilmiş olmasıdır. Ayrıca İstanbul'da bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı'na BURULAŞ tarafından otobüs seferleri düzenlenmektedir.
Deniz ulaşımı
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin İDO'ya karşı çıkarmış olduğu BUDO Mudanya'dan İstanbul'a deniz otobüsü seferleri yapmaktadır. İDO aracılığıyla da Güzelyalı, Mudanya'dan İstanbul'a deniz otobüsü ve feribot ulaşımı yapılır. Ayrıca BURULAŞ yaz aylarında körfez seferleri düzenlemektedir.
Demir yolu
Türkiye'de demir yolu ulaşımı ilk olarak 1892'de yapılan Mud