Girişimci olarak bir iş fikriniz olduğu zamanlarda kapısını ilk çalacağınız yer Kosgebtir. Kosgeb sözlük anlamı ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın kısaltmasıdır. KOSGEB bünyesinde bulunan birçok proje ile vatandaşlara hizmet vermektedir. Kosgeb detseği almanı gerektiğinde ve nasıl bir adım atılacağı konusunda fikriniz yok ise kosgeb danışmanı ile iletişime geçebilirsiniz. 

İş hayatına girmek isteyen kişilere devlet tarafından maddi yardıma Kosgeb destekleri denilmektedir. Bu yardım hibe ve kredi olarak girişimcilerin sahip olabileceği ekonomik temeli olan bir yardımdır. KOSGEB desteği, belli bir miktara kadar verilmektedir. Bu miktar iş potansiyeline göre değişim gösterir. Kosgeb birçok sektörü destekler. Bu sektörlerde iş kurmak istediğinizde kosgeb aracılığı ile devletten yatırım desteği almanız mümkündür. Kişiler kosgeb desteği alarak işini kurmaktadır, böylece kendi işlerinin patronu olmaları mümkündür. Kosgeb ile destek alarak kendi işini kurmak isteyen kişiler internet üzerinden de araştırma yapmaktadırlar. Kosgeb desteğinin nasıl alınacağını ve hangi adımlarla ilerleneceğini bilmiyorsanız web sitemiz üzerinden kosgeb danışmanı ile iletişime geçebilirsiniz. 

Kosgeb Danışmanlığı Hizmeti

İş kurmak isteyenler ya da işini büyütmek isteyenler maddi konuda zorlanabilirler. Girişimci olmak isteyenler ya da girişimciler maddi anlamda sıkıntıya düşmektedir. Bu durumda KOSGEB bu kişilerin yardımını koşmaktadır. Kosgeb desteği alarak maddi sorunların üstesinden gelebilmektedirler. Tabi ki bu durumda adımlarınızın sağlam atılması gerekmektedir. Sağlam adımlar için size en büyük yardımcı kosgeb danışmanlığından gelir. 

Kosgeb danışmanlık hizmeti, Kosgeb tarafından verilen teşvik ve desteklerden yararlanabilmeniz için sunulan profesyonel danışmanlık hizmetidir. İşini büyütmek isteyen KOBİ'ler ve girişimciler, danışmanlık desteği ile hedeflerini daha kolay gerçekleştirebilir. Kosgeb danışmanlık desteği, iş hayatında başarılı olmak isteyen kişilerin fikir alabileceği profesyonel yardımlardan oluşur. Eğer sizde bu yardımlardan yararlanmak istiyorsanız mutlaka kosgeb danışmanı ile iletişime geçebilirsiniz.

Kosgeb Destekleri Nelerdir?

Kobi adını alan işletmelere ve girişimcilere kosgeb tarafından destekler verilmektedir. Kosgeb tarafından verilen destek programları işletmelere ve girişimcilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Kosgeb tarafından verilen destekleri şu şekilde sıralayabiliriz:  - Girişimciliği Destekleme

  • Güçbirliği ve İşbirliği Programı
  • Destek Genel Programı
  • Proje Destek
  • İnovasyon ve Arge Destek
  • KOBİGel Destek Programı
  • Tematik Proje
  • Kredi Faizi
  • KOBİ Teknolojik Yatırım
  • KOSGEB laboratuvar
  • Uygulama Endüstriyel Destek
  • Uluslararası Kuluçka Merkezi
  • Yurt Dışından İthal Edilen Malları Ülkemizde Üretilecek Yerli ve Milli İmkanlar İle Üretilmesi

Eğer sizde işletmeniz ya da girişiminiz ile bu desteklerden yararlanmak istediğinizde kosgebe başvurmanız gerekmektedir. Kosgebin vereceği destekler sektörlere göre farklılık gösterir. Bunların yanı sıra kosgebden, kosgeb genç girişimci desteği, kosgeb kadın girişimci desteği, kosgeb nitelikli eleman desteği alabilirsiniz. 

Kosgeb Tarafından Desteklenen Sektörler 

İnşaat Sektörü

İnşaat sektörü kosgebin destek verdiği sektörlerin başında gelmektedir. İnşaat sektörü aracılılığı destek almak isteyen kişilere kosgeb tarafından belirli bir miktar hibe ve faizsiz kredi imkanı da tanınır. Bina inşaatı için kosgeb tarafından 4 farklı şekilde ve bina dışı yapılan inşaat sektöründe de 12 farklı şekilde destek almak mümkündür.

İmalat Sektörü

İmalat sektöründe tütün ürünleri imalatı, tekstil ürünleri imalatı ve giyim, eşya imalatı ile birlikte pek çok sektörden destek alınması mümkündür. İmalat sektöründe kosgeb tarafından 324 farklı alanda destek verilir. Bu da imalat sektöründe iş kurmak isteyen kişilerin önünü açan önemli bir adımdır.

Ticaret Sektörü

Ticaret sektörü de kosgeb tarafından desteklenen sektörlerdendir. Ticaret sektöründe özellikle perakende ticaret ve toptan ticarete büyük destek verilir. Bu sektör alanında iş planı hazırlayarak kosgebe doğrudan başvuru yapabilmeniz mümkündür. 

Ulaştırma ve Depolama

Kosgeb tarafından desteklenen ulaştırma ve depolama alanında kosgeb desteği kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığını kapsar. Aynı zamanda su yolu taşımacılığı ve hava yolu taşımacılığı da desteklenmektedir. Kosgeb tarafından ulaştırma ve depolama alanında 38 tane farklı hizmete doğrudan kredi desteği verilir.

Konaklama ve İçecek Hizmetleri

Geliştireceğiniz proje ile konaklama ve içecek hizmetleri sektörüne verilen desteklerden siz de faydalanabilirsiniz. Kosgeb tarafından doğrudan desteklenen sektörlerden olan konaklama ve içecek hizmetleri sektöründe 14 tane farklı hizmetten destek alınması mümkündür. Buna göre kokteyl salonları ve kahve salonları haricinde birçok sektörlere girişim yaparak kosgeb tarafından desteklenen projeler ile sizlerde hibe ve faizsiz kredi desteği alabilirsiniz. Böylece kendi işinizi kurabilir ve iş hayatına atılabilirsiniz. Eğer sizde bu desteklerden yararlanmak istiyorsanız kosgeb danışmanı ile iletişime geçebilirsiniz. 

Kosgebe Kimler Başvurabilir?

Kosgebin sizlere sunduğu hibe ve faizsiz kredi desteklerinden faydalanmak istediğinizde bazı koşullar vardır. Bu koşulların yerine getirildiği takdirde kosgeb hibesi desteğinden yararlanabilirsiniz. Bu koşulları şu şekilde sıralayabiliriz:  

  • KOSGEB hibe ve faizsiz kredi desteği başvurusu için 18 yaşından büyük olmak gerekmektedir. 
  • KOSGEB destekleri, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilere verilir. 
  • Kurulacak olan işletme ortaklarının ve destek talep eden girişimcilerin, daha önce KOSGEBden destek almış olmaması gerekmektedir.
  • Girişimcilik destekleri için uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılım sağlanmalıdır.
  • Uygulamalı girişimcilik eğitimleri tamamlandıktan sonra, girişimcilik sertifikası alınmalı ve işletmelerin kurulumu tamamlanmalıdır.
  • En geç 2 yılda işletme kurulmuş olmalıdır ve faaliyete geçmiş olmalıdır. 
  • İşletmeler faaliyete geçtikten sonra, KOSGEB veri tabanına kaydedilmelidir.
  • KOSGEB kapsamında kurulmak istenen işletmelere ait makine ve teçhizat giderlerinin, faturalı şekilde karşılanması gerekir.
  • Yakın akrabadan işletme devralınması ya da üçüncü dereceye kadar ki akrabadan alışveriş yapılması, kosgeb desteklerini geçersiz kılmaktadır. 
  • Kurulmak istenen işletme hakkında geniş bir proje geliştirilmeli ve işletmelerin tüm evrakları, iş planına dahil edilmelidir.
Kosgeb Destek Başvurusu Nasıl Yapılır?

Herşeyden önce kosgeb girişimcilik başvurusunun yapılması için kurulan işletmelerin, KOSGEB veri tabanına kaydedilmesi gerekir. İlk olarak KOSGEB veri tabanı kayıt sistemi açılmalıdır.  Sonrasında sistemde belirtilen adımlar takip edilir ve işletmeye ait bilgiler detaylıca girilir. İşletmelerin kayıt bilgileri doldurulduktan sonra, veri tabanı başvurusu yapılmalıdır. 

Daha sonra KOSGEB internet sitesinde yer alan, KOSGEB girişimcilik destek talep formu indirilmelidir. Destek talep formunda yer alan bilgiler doldurulduktan sonra, diğer belgelerle birlikte KOSGEB müdürlüğüne gidilmelidir. KOSGEB görevlilerine, hazırlanan belgeler teslim edilmeli ve iş planı sunumu için randevu alınmalıdır. Kurum tarafından belirtilen tarihte KOSGEB’e gidilerek, hazırlanan iş planının detaylı sunumu yapılır. İş planı sunumunun ardından, KOSGEB görevlileri başvuruyu incelemeye alacak ve süreç sonlandırılacaktır. Eğer sizde bu adımların takibi ve nasıl yapılacağı konusunda bilgi almak istiyorsanız kosgeb danışmanı ile iletişime geçebilirsiniz.