Arabanıza LPG sistemi taktırmak, %50 varan yakıt tasarrufu etmenizi sağlar. Buna ek olarak, LPG, temiz enerji kaynağıdır, çünkü ince partikül içermez, şehir merkezlerinde hava kirliliğinin ana nedenini oluşturan CO2 emisyonunu % 10 azaltır. Aracınıza bir LPG tesisatı kurulduğunda, trafiğe kısıtlı bölgelerinde bile güvenle dolaşabilirsiniz. Sistemlerimiz, sıralı, direkt enjeksiyon ile mikserli enjeksiyon olmak üzere tüm araç tiplerine monte edilebilir. Aracınız için en uygun sistemi araştırmak için uzman bir atölyeye başvurun.
Neden LPG?
Halk arasında tüp gaz olarak bilinen LPG hem petrol çıkarılması sırasında hem de petrolün işlenmesi sırasında elde edilmektedir. LPG fiyatlarının benzin ve mazota göre daha uygun olması da kullanıcılarının ciddi oranda kâr etmelerini sağlamaktadır. Bunun yanında LPG dönüşüm sistemlerindeki teknolojik ilerlemeler de daha fazla kişinin araçlarında LPG tercih etmesini sağlıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte LPG sistemleri daha verimli bir halde çalışarak kullanıcılarını memnun etmeyi başarıyor.
Araç emisyonları, iklim değişikliğini etkileyen etkenlerden biri olarak kabul edilmektedir, ancak LPG, doğasında bulunan çevresel faydaları nedeniyle geniş çapta tanınmaktadır. Otogaz, benzinli bir araca kıyasla CO2 emisyonlarında anında %15'e varan bir azalma sağlarken, dizel motorun LPG yakıtlı eşdeğeri ile değiştirilmesiyle zararlı partiküllerin %80'e kadarı ortadan kaldırılır. Bir LPG deposunun doldurulması tamamen sızdırmaz bir işlemdir, bu nedenle yakıt ikmali sırasında çevreye de fayda sağlar.
LPG Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde Benzin fiyatlarının Pahalı oluşu birçok kişiyi LPG kullanımına yönlendiriyor. Benzinli bir araçta LPG kullanımı, ortalama olarak %40 tasarruf sağlıyor. Ancak akıllara gelen bir soru şu ki her geçen gün yeni bir motor teknolojisi çıkıyor. Buna paralel olarak LPG yakıt sistemi üreten firmalar gelişmeler sağlıyor mu? Bu yazımızda sizlere LPG Yakıt sistemi çeşitlerinden bahsedeceğiz.
LPG tipleri marka marka fark etse de temelde 4 türden oluşur bunlar;
- Tek noktadan (Mikserli) LPG Sistemleri (Turbolu araçlarda kullanılamıyor)
- Çok noktadan enjeksiyonlu LPG Sistemleri
- Çok noktadan enjeksiyonlu sıralı LPG sistemleri
- Sıvı LPG püskürtme sistemleri
Sıralı Sistem LPG Nedir?
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte otomotiv sektöründeki ürünlerde de gelişmeler yaşandı. Bu kapsamda Enjeksiyonlu araçların yaygınlaşmasıyla, sıralı sistem LPG sistemleri pek çok araçta kullanılmaya başlanmıştır. Sıralı sistem LPG sistemi, ‘çok nokta enjeksiyonlu’ araçlara montaj yapılan bir otogaz sistemidir. Bu sistemin en önemli özelliği, aracın LPG’ de kullanımı sırasında performans kaybı meydana getirmemesidir. Aracın performansı benzinde nasılsa LPG de iken de aynıdır. Sıralı sistem LPG kitlerini oluşturan bazı ekipmanlar vardır. Bunlar Regülatör, Gaz valfi, (elektronik kontrol ünitesi), Map (basınç) sensörü, Yakıt seçici anahtar, Multivalf ve Dolum ucudur. Sıralı sistem lpg fiyatları bu ekipmanların markasına ve kapasitesine göre değişkenlik göstermektedir.
Aracınıza uygun Sıralı Sistem LPG kiti, aracınızın marka, modeline, motor tipine, aracınıza konulacak LPG tankı tip ve hacmine göre değişiklik göstermektedir. Sıralı sistem LPG fiyatları sistemlerde kullanılan ekipmanlara, sistemin markasına ve garanti süresine gibi etkenlere göre belirlenmektedir. Bu nedenle net bir sıralı sistem LPG Kit fiyatı vermek mümkün değildir. Aracınıza uygun Sıralı Sistem LPG kit dönüşümü araştırmanız durumunda teknik servisleri aracınızı inceleyerek size en uygun LPG Kitini sunabilirler. Aracınızla km yaptıkça LPG dönüşümüne verdiğiniz ücreti kısa bir sürede çıkartabilmektesiniz.
Sıralı Sistem LPG Nasıl Çalışır?
Sıralı sistem LPG Kitlerinde merak edilen bir konu ise bu kitlerin çalışma mantığıdır. Sıralı sistem LPG Kitlerinde soğuk motorda araç ilk önce Benzin ile çalışmaktadır. Aracın motor suyu sıcaklığı 36 ila 40 derece arasına gelene dek, araç benzin ile çalışmayı sürdürür. Bu kapsamda istenilen sıcaklığa ulaşıldığında, Regülatör üzerinde yer alan ısı sensörü sinyal gönderir. Sinyal gönderme işlemi ile beraber araç LPG’ ye geçiş yapar. Bu aşamadan sonra araç benzinle değil, gazla çalışmaya başlar. Eğer aracın motoru sıcaksa, yaklaşık olarak 25 saniye içinde sıralı sistemdeki LPG aktif hale gelecektir.
Otomatik şekilde gerçekleşen gaza geçiş işlemi sonrasında, sıralı sistemler aracın verilerini ölçerek ona göre anlık olarak LPG enjektörlerinin milisaniye değerlerini belirlemektedir. Araçta yer alan LPG enjektörleri, benzin enjektörleri gibi yakıt enjekte etmektedir. Bu nedenle LPG sistemiyle, benzin kullanıyormuş gibi verim almanız mümkündür. Sıralı sitem LPG taktırma sürecinde iyi araştırma yapmak gerekir. Çünkü bu noktada farklı pek çok sistem, model ve marka vardır. Bu nedenle Sıralı sistem LPG fiyatları konusunda da çeşitlilik söz konusudur.
LPG Regülatörü
Halk arasında LPG regülatörü adı ile anılan LPG kiti parçası aynı zamanda LPG beyni olarak da anılmaktadır. Sadece LPG sektöründe değil birçok sektörde kullanılan regülatörün LPG’li araçlarda özel kullanım alanı bulunmaktadır.
Karbüratörlü araçlara uygulanan LPG dönüşüm işlemlerinde LPG regülatörü kullanılırken, sıralı LPG sistemlerinde ise olarak bulunmaktadır. Electronic Control Units kelimelerinin baş harflerinin kısaltılması olan LPG regülatörleri ile aynı işlevi görmektedir.
LPG Regülatörü Görevleri Nelerdir?
LPG regülatörü aracın LPG deposundan gelen sıvı LPG’nin gaz haline dönüşmesini sağlamaktır. Bunun içinde regülatör motor suyunun sıcaklığını kullanmaktadır. Sıvı LPG’nin buharlaştırılmasının ardından ise gaz fazı diyafram aracılığı ile karbüratör ya da araç sıralı sistem ise enjektörlere iletilmektedir.
LPG deposunda basınçlı bir şekilde bulunan LPG’nin üzerindeki basıncı düşürdüğü için regülatör ismini alan bu parça aynı zamanda LPG’nin buhar haline geçmesini sağladığı için buharlaştırıcı olarak da anılmaktadır. LPG dönüşüm sistemlerinde regülatörün bulunmasının nedeni ise motorun yüksek basınçlı ve düşük ısıdaki LPG ile çalışmasının mümkün olmamasıdır.
Araçlara Tüp Nasıl Takılır?
Tüp taktırma işleminde aracın herhangi bir aksamına zarar verme söz konusu olmamaktadır. Bu nedenle de kablolar kesilmeden soketler aracılığı ile montaj işlemi gerçekleşir. LPG kiti içerisinde yer alan tüp beyni ise aracınızın benzin ile çalışma değerlerini hafızasına kaydederek, LPG kullanımında bu verilerden yararlanır. Bu özelliği sayesinde de LPG kullanımı ile benzin kullanımı arasında fark bulunmaz.
LPG kitinin montaj işlemi gerçekleştikten sonra ise kalibrasyon işlemleri yapılır. Bu işlem sayesinde kit ile birlikte takılan tüp beyni LPG enjektörlerine aracın orijinalindeki özelliklerde sinyal göndererek LPG tüketimini ayarlar. Aracınıza tüp taktırmayı düşünüyor iseniz o zaman alanında uzman bir ekiple çalışmanız gerekmektedir. Bu sayede amacınıza uygun verimlilik elde ederken aracınızda herhangi bir güvenlik sorunu söz konusu olmayacaktır
LPG Tank Fiyatları
LPG hem ekonomik hem de çevreci olması nedeniyle otomobillerde sıklıkla tercih edilen bir alternatif yakıttır. Araçlarda alternatif yakıt olarak kullanılan LPG, tıpkı benzin deposu gibi LPG deposunda/tankında depolanmaktadır. LPG tankları simit ve silindir olmak üzere iki şekilde imal edilir. 3 mm kalınlığında çelik sactan imal edilen LPG tankları, basınçlı kaplar statüsünde yer aldığı için 17,5 bar işletme basıncına dayanıklı olarak üretilir. Bu nedenle oldukça güvenlidir. LPG tankları ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konulardan biri bu tankların her 10 yılda bir değiştirilmesi gerektiğidir. 10 yıl sonunda yetkili bir LPG montaj atölyesinde LPG tankınızın değişimini güvenle yaptırabilirsiniz.