lManisa anahtarcı; araba, kasa, çelik kapı, tahta kapı, bahçe kapısı, panjur kapı gibi her çeşit anahtarın kullanıldığı yerlerin anahtarlarını yapan kişidir. Anahtarcılar, her türlü anahtar ihtiyacınızda sizlerin yardımına koşarlar. Hemen Geliriz ile etkin Manisa Kilit Ustası size en seri hizmeti vermek için çalışmaktalardır.
Anahtarcı olarak etkin kişiler anahtarlarınızdaki bozulmaları ve yıpranmaları giderebilirler. Kırılan anahtarlarınızın onarımını yapabilirler. Anahtarcılar çoğunlukla sizlere nüsha anahtar oluşturarak, kırılmalara ve yıpranmalara karşı acil durumlarda kullanmanızı kolaylaştırırlar. Araba, ev, bahçe, depolama anahtarları çok çeşitli olabilmektedir. Bu farklı anahtarlar her ustanın yapabileceği bir iş değildir. İşinde en iyisini yapmaya işleyen ustalar Hemen Geliriz ile çalışmaktalar ve sizlere en iyi hizmeti vermek için çabalamaktalardır.
Anahtarlarınızın ne süre kaybolacağı veya ne süre kırılacağını bilemezsiniz. oto veya ev anahtarlarınızı evin içinde veya arabanın içinde unutmuş olabilirsiniz. Böyle durumlarda yapabileceğiniz tek şey 7/24 faal bir Kilit Ustası çağırmaktır. Anahtarcılar sıklıkla haftanın yedi günü yirmi dört saat çalışmaktalardır. Bunun nedeni ise sizlerin mağdur olmamasıdır. Kaybettiğiniz anahtarlarınız nedeniyle aracınıza veya evlerinize giremeyebilirsiniz. Geç saatlerde ev haricinde kalmak epey can sıkıcı bir durum olduğu için en çabuk tasvirde kapınıza kadar gelerek sizlere kapı açacak kişiler Hemen Geliriz’de bulunmaktadır. Bu kişiler 7 gün 24 saat anahtar yedekleme yöntemi de yapmaktadırlar. Acil durumlarda Manisa anahtarcı ile irtibata geçerek anahtarlarınızın yedeklerini dilediğiniz saatlerde yaptırabilirsiniz.
Acil durumlarda ulaşmak istediğiniz anahtarcılara Hemen Geliriz üzerinden ulaşabilirsiniz. Ulaştığınız anahtarcılardan önden fiyat bilgisi alarak, işlemleriniz ilişkin konuşma sağlayabilirsiniz. Size en yakında mevcut anahtarcılara ulaşmak kalıntı çok basit .
Anahtarlar opsiyon sık kaybolabilen malzemelerdir. Anahtarları genelde gittiğimiz mekanlarda, piknik alanlarında veya deniz kenarında bir yerde kaybedebiliriz. Evden aniden çıktığımız anlarda, ev anahtarını içeride bırakmamız da başka bir unutkanlıktır. Böyle durumlarda hiç panik yapmamanız için önceden çıkarttığınız nüsha anahtarlarınızı gidip alabilirsiniz.
Yedek anahtarlarınızı çıkarma yöntemini anahtarcıda yaptırdıktan sonra bu kopya anahtarları güvendiğiniz birine vererek sizin için saklamasını isteyebilirsiniz. Bu nüsha anahtarlar sayesinde anahtarınızı unuttuğunuz anlarda güvenerek verdiğiniz kişilerden yedek anahtarlarınızı temin ederek evinize girebilir veya arabanıza binebilirsiniz.
Anahtar yedekleme işi bir Manisa Kilit Ustası için çok kolaydır. Anahtarcılar bu iş için üretilmiş cihazlar ile anahtar yedekleyebilmektedirler. Öze aygıtlar sayesinde elinizde bulunan anahtar kırık olsa dahi onun aynısından bir tane daha yapmak mümkündür. Bu özel makineler ile birlikte anahtarcılar süratli bir tasvirde anahtar yedekleyebilmektedir. Yedeklenen anahtarları dilediğiniz yerde bırakarak kendinizi garantiye alabilirsiniz. çok fazla anahtar unutuyorum diyorsanız yedek anahtar oluşturmak tam size göre.
Anahtarlar, şahsi bir makine ile klonlama işi yapılarak yedeklenmektedir. Bu makinenin özelliği ise koyduğunuz anahtarın şeklini alarak ham olan anahtar metalinin üzerinde aynı çizgileri bırakabilmesidir. klonlama işleminin çok düzgün çalışması gerekmektedir. Eğer bu makinelerde bir hata meydana gelirse bu hatalardan geri dönüş olmaz ve ham olarak konulan anahtara yanlış şekiller basıldığı için anahtar çalışmaz.
Anahtar kaybetme gibi durumlarda acil Anahtarcı ararız. Size en yakın en güvenilir anahtarcıyı bulmak için Hemen Geliriz adresinden servis alabilirsiniz. Anahtarcılar genelde size her an görev verebilmek için haftanın yedi günü yirmi dört saat görev vermektedirler. Anahtarcıya ne süre ihtiyacınız olursa Hemen Geliriz üzerinden istediğiniz anahtarcıya ulaşarak, kapılarınızı açtırabilirsiniz.
Anahtarcının vermiş olduğu hizmetlerden bazıları şu şekildedir;
Çelik kapı açma
Tahta kapı açma
araba kapısı açma
Çelik kasa kapısı açma
Anahtar yedeği çıkarma
Kırık anahtar tamiri
Anahtar tamiri
Anahtarcılar bu ve bunun gibi çokça hizmeti sizler için sunmaktadırlar. Sundukları görev karşılığında sizlerin mağdur olmamanızı sağlamaktadırlar. Anahtar kıymetli eşyalarımızın saklandığı kasaların da anahtarı olabilir. Bu anahtarın kırılması kaybolması anında panik olabiliriz. ancak Kilit Ustası bu tekniği de çok kolay bir şekilde halledecektir. Çelik kasa açma tekniği için yoğun basit bir şekilde Çilingir çağırabilir ve işleminizi hallettirebilirsiniz.
Anahtarcılar sizlere profesyonel bir ekip hizmeti sunabilirler. Anahtarcılarda bulunan çalışanlar profesyonel bir grup oluşturarak, sizin işlerinizin daha çabucak olmasını sağlamaktadırlar. İşlerinizin süratli ve güvenilir bir biçimde hallolmasını istiyorsanız, Hemen Geliriz üzerinden bir Manisa Anahtarcı hizmeti alabilirsiniz.
Birçok firmanın kendi iddiası bulunmaktadır. Bazı firmalar sizlere 20 dakikada yanınıza ulaşarak servis verme garantisi sunmaktadır. Bu çeşit firmalar gerçekten profesyonel ekiplerle çalışarak çabuk ve güvenli servis sunmak için çalışmaktadırlar. çabuk ve emniyetli bir Çilingir hizmeti almak istiyorsanız Hemen Geliriz Ana Sayfası üzerinden yapacağınız çağrı sonucu listelenecek ustalara ulaşabilirsiniz.
Uzman ekipler ile işleyen bu şirketler sizlere en süratli hizmeti nasıl verebilecekleri hakkında genellikle olarak yenilik yapmaktadırlar. Sizler ev kapılarınızda, dükkan kapılarınızda veya otomobil başında uzun süreler beklemeyin diye bu uzman ekipler hızlıca yanlarınıza gelerek sizlere Çilingir hizmeti verebilmektedirler.
Anahtarcının eve gelip kapı açması ile anahtar yedekleme fiyatları farklıdır. şirket ne kadar aynı olsa da anahtar yedekleme fiyatı ne kadar uygunsa eve gelerek görev verme fiyatı ona göre daha pahalıdır. Bu olay her şirket iiçin yenilik göstermektedir. Firmalarda sunulan hizmetlerin hepsinin çeşitli bir fiyatlandırması bulunmaktadır. Bu hizmetlerden bir tanesini alabilmek için öncelikle Hemen Geliriz Sitesi’nde aramalara başlamanız gerekmektedir. Bu aramalar sonucunda size en yakın ve en ucuz hizmeti verecek olan Manisa anahtarcıyı seçerek servis almaya başlayabilirsiniz.
Anahtar klonlama işi çok zahmetsiz ve basit olduğu için fiyatları da bir o kadar düşüktür. Anahtarcılar size bu hizmeti sunduklarında çok düşük fiyatlar isteyeceklerdir. Anahtarcılar evlerinize veya arabalarınızın yanına gelerek size hizmet sunduklarında fiyatlandırmalar değişmektedir. Değişen bu fiyatlarda sizler pazarlık edebilir ve anahtarcıdan indirim isteyebilirsiniz.
Piyasada bulunan anahtarcılardan daha ucuz ve daha güvenilir Anahtar Ustası bulabilmek için Hemen Geliriz adresini ziyaret edebilirsiniz. En ucuz ve emin hizmeti almak sizlerin hakkı olduğu için Hemen Geliriz’den yapacağınız aramalarda ustalara hizmet hakkın ve fiyat ilişkin sorularak sorarak, hizmeti almadan evvel bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu sayede alacağınız hizmeti ve ödeyeceğiniz miktarı bilerek ustaları çağırırsınız. İçiniz çok rahat bir tasvirde bildiğiniz bilgilerle kolaylıkla hizmet alabilirsiniz. Bu servisler neticesi alınacak bedeli de bildiğiniz için sürprizler ile karşılaşmazsınız. Fiyatların sizi yanıltmaması için önceden bilgi almak için Manisa anahtarcıya Hemen Geliriz üzerinden ulaşın ve fiyat bilgisini öğrenin.
Manisa, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık on dördüncü şehridir. 2019 TÜİK verilerine göre nüfusu 1.440.611 kişidir. Anadolu Yarımadası'nın batısında, Ege Bölgesi'nin ortasında yer alır. Doğudan Uşak ve Kütahya, Güneyden Aydın ve Denizli, Kuzeyden Balıkesir ve Batıdan İzmir ile komşudur. 27°08’ ve 29°05’ doğu boylamları ile 38°04’ ve 39°58’ kuzey enlemleri arasında yer alır. 17 ilçesi bulunur. Toplam nüfus bakımından İzmir'den sonra Ege Bölgesinin 2. büyük ili ve ticaret merkezidir. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir olmuştur.. "Şehzadeler Şehri" olarak da adlandırılan yerleşim, mesir macunu, sultaniye üzümü ve Manisa Tarzanı ile tanınır. Antik çağ'da "Magnesia", Roma İmparatorluğu döneminde tam ismiyle "Magnesia ad Sipylum" olarak anılmıştır. Şehir, Spil Dağının eteklerinde kurulmuştur. Gediz Nehrinin büyük bir bölümü il sınırları içerisinden geçmektedir.
İçindekiler
Tarihçe
Prehistorik dönem
Manisa'nın tarihi Yontma Taş Devri'ne kadar uzanır. Antik kaynaklar şehrin kurucuları olarak, bugünkü Yunanistan’ın Teselya Bölgesi'ndeki Pelion Dağı civarında yaşayan Magnetleri işaret etmektedir. Magnetler, Batı Anadolu'ya göç ettiklerinde önce Menderes Nehri kıyısındaki Magnesia’yı, daha kuzeye giden bir kolu da Sipylos Dağı eteğindeki Magnesia’yı kurmuşlardır. Magnesia şehrini Menderes Magnesia’sından ayırt etmek için Magnesia ad Sipylum adını kullanmışlardır.
Katakekaumene
Strabon tarafından Katakekaumene (Yanık Ülke), olarak anılan Kula yakınlarında 1,1 milyon yıl ile 12 bin yıl arası süreçte gerçekleşen volkanik patlamalar nedeniyle oluşmuş geniş bir arazi vardır. Yapılan araştırmalar bölgede Yontma Taş Devri'nden kalma 15 bin ile 25 bin yıl öncesine ait ayak izleri bulunmuştur.
Manisa sırasıyla Hititler, Frigler, İyonyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlıların hâkimiyetinde kalmıştır.
Hititler, Frigler, Lidyalılar ve Persler
Hitit döneminde bölgenin Arzava adıyla anıldığı düşünülmektedir. Dönemin en önemli eseri Kybele Kaya Anıtıdır. MÖ 13. yüzyıla ait eser, bölgeye yapılan bir Hitit seferi sırasında yapılmıştır.
MÖ 1200'lerde Trakya ve Boğazlar üzerinden Anadolu'ya gelen Frigler, MÖ 8. yüzyıl ortalarından itibaren günümüz Manisa topraklarının büyük bölümünde kısa süreli bir hakimiyet kurdu.
Tunç Çağı'nın sonlarından başlayarak MÖ 6. yüzyıla kadar Manisa ve Aydın çevresinde hüküm süren Lidya Krallığı'nın başkenti, bugün Salihli ilçesi sınırlarında yer alan Sardes kentidir. Tarihteki, ilk parayı basan ve kullanan Lidya Krallığıdır. Altın-gümüş karışımı "elektrum" madeninden basılan bu ilk sikkelerin üzerinde Lidya Krallığının arması olan aslan başı bulunuyordu. Günümüzde Salihli ve Akhisar ilçeleri arasında kalan Bintepeler bölgesinde Lidyalılar'a ait tümülüsler ve kral mezarları bulunmuştur. Antik ticaret yolu olan Kral Yolu da İran ve Mezopotamya'dan başlayarak il sınırları girer ve Lidya Krallığı'nın merkezi Sardes şehrinden geçerdi. Lidya Krallığı MÖ 546 yılında Ahameniş İmparatorluğu ile yapılan savaşta yenilerek, Krallığının başkenti Sardes ele geçirilmiş ve bu yenilgi sonrası Lidya Krallığı dönemi sona ermiştir.
Helenistik, Roma ve Bizans dönemi
Büyük İskender'in Asya seferi sırasında, MÖ 334-333 yıllarında Manisa'nın da içinde olduğu Batı Anadolu bölgesi Makedon Krallığı topraklarına katıldı. İskender'in MÖ 323 yılında ölümünden sonra Manisa, generalleri tarafından idare edilmiş ve MÖ 301 yılından gerçekleşen İpsos Savaşı sonrasında da Lysimakhos'un hakimiyetine geçmiştir. MÖ 281 yılından gerçekleşen Korupedyon Muharebesi sırasında Lysimakhos'un ölmesi üzerine Manisa'nın içinde olduğu tüm bölge Seleukos İmparatorluğu topraklarına katıldı.
MÖ 190 Magnesia Savaşı sonrasında Roma topraklarına katılan Manisa, Romalılar tarafından müttefikleri olan Pergamon Krallığı'na bırakıldı. Bu dönemde II. Attalos tarafından Philadelphia kuruldu. MÖ 133 yılında varisi olmayan III. Attalos'un vasiyeti üzerine Pergamon Krallığı ile birlikte Manisa'da Roma hakimiyetine geçti. MS 395'te Roma'nın ikiye bölünmesiyle Manisa ve civarı Bizans topraklarında kaldı. Bu döneminde Manisa piskoposluk merkezi olmuş ve Sardes, Philadelphia, Thyateira yerleşimleri önemli bir konumda bulunmuştur. Bizans hakimiyetinde ilin büyük bölümü ve merkezi Thrakesion theması içerisinde yer almıştır. Latinler'in Konstantinopolis'u işgali sırasında İznik İmparatoru III. İoannis hükümdarlığının büyük bölümünde Manisa'da yaşadı. Bu dönemde Manisa merkez ve çevresi büyük ölçüde gelişme gösterdi.
Beylikler ve Osmanlı dönemi
1071 yılında meydana gelen Malazgirt Meydan Muharebesi sonrasında Türk akınları Manisa yakınlarına kadar uzanmıştır. Selçuklu komutanı Çaka Bey tarafından Manisa ve çevresi denetim altına alınmış ancak Dorileon Muharebesi (1097) sonrasında yeniden Bizans egemenliğine geçmiştir.
Saruhanoğulları Beyliği dönemi
Anadolu Selçuklu Devleti dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde, 14. yüzyıl başlarında Manisa çevresinde Saruhan Bey tarafından kurulan bir beyliktir. Saruhanoğulları Beyliği, Afşar boyunun Saruhanlı kolundandır. Bazı kaynaklar Er Saru veya Saruhan adlı bir Harezm emirin Selçuklu Devleti'nde görev yaptığını iddia ederler. Bu şahsın oğlunun adının Alpağı olduğu ve Saruhan Bey'in de Alpağı'nın oğlu olduğu söylenmektedir.
Saruhan Bey, beyliğini kurduktan sonra 1313 yılında ele geçirdiği Manisa'yı başkent yaparak topraklarını genişletmiş, donanma kurarak Yunanistan sahilleri ve Trakya kesimine seferler yapmış, çevresindeki beylik ve devletlerle ittifaklar kurmuş, donanma sayesinde elde ettiği ganimetlerle ekonomik durumu düzeltip cami, medrese ve kütüphaneler yaptırmıştır. 1366/67 yılında yapılan Manisa Ulu Cami Saruhanlılar döneminden günümüze kadar ulaşabilen en önemli eserdir.
Yıldırım Beyazıt’ın Anadolu birliğini sağlamak amacıyla 1390 yılında giriştiği Batı Anadolu harekatı esnasında Saruhan Beyliği'nin başında bulunan Hızırşah, Yıldırım’ı karşılayarak barış yoluyla Manisa’yı Osmanlılara teslim etmiş; şehre hâkim olan Yıldırım Bayezit ise şehrin doğu kesimlerinin yönetimini Hızırşah’a bırakıp Manisa’yı da Karesi Beyliği ile birleştirerek oğlu Ertuğrul’un idaresine vermiştir.
Timur'un Anadolu'ya girip Yıldırım Bayezit’i Ankara Savaşı'nda mağlup etmesi üzerine, daha önce Timur'a sığınan Hızırşah'ın kardeşi Orhan Bey, Manisa'ya gelip bağımsızlık simgesi olarak 1403 yılında adına para bastırmıştır. Ancak Timur güçlerinin ayrılması üzerine tekrar Hızırşah'ın yönetimi ele geçirdiği, Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu olarak kabul edilen I. Mehmed'in Anadolu birliğini sağlamak gayesiyle 1405-1406 yıllarında giriştiği Batı harekatı sırasında Hızırşah, I. Mehmed tarafından yakalanarak öldürülmüş, kardeşi Orhan Bey'in de 1412 yılında ölümünden sonra Saruhan Beyliği kesin olarak Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır.
Osmanlı dönemi
Manisa, 1412 yılında Osmanlı egemenliğine girdikten sonra, Saruhan Sancağı adıyla anılarak, idari bir birim haline getirilmiştir. Şehir, özellikle 1437-1595 yılları arasında Osmanlı şehzadelerinin saltanat tecrübesini kazandıkları önemli siyasi eğitim merkezlerinden biri haline gelmiştir. Manisa’da II. Murad, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murad, III. Mehmet ve I. Mustafa gibi sonraları tahta da oturan Osmanlı padişahlarının da içerisinde olduğu 16 şehzade bu dönemlerde sancak beyliği yapmışlardır. Manisa ve çevresinde Osmanlı idaresi altında nispeten sakin bir dönem geçmekle birlikte 17. yüzyılda Kalenderoğlu, Birgili Cennetoğlu gibi isyancılar ile Yusuf Paşa ve İlyas Paşa gibi devlet görevlilerinin saldırı ve yağma hareketlerine maruz kaldı. 1833 yılında kısa süreli Kavalalı İbrahim Paşa komutasındaki Mısır egemenliği görüldü.
Kurtuluş Savaşı dönemi
Manisa şehri Yunan ordusu tarafından 26 Mayıs 1919'da işgal edildi ve 8 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusu tarafından geri alındı. Yunan ordusu Batı Anadolu'dan geri çekilirken yakıp yıkma taktiği uyguladı. Orta Doğu tarihçisi Nettleton Fisher konu hakkında, "Geri çekilen Yunan ordusu bir yakıp yıkma politikası benimsedi ve önüne gelen bütün savunmasız Türklere karşı vahşilikler uyguladı." yazdı. İskoçyalı tarihçi Kinross Yunan geri çekilişini, " Zaten onun (Yunan ordusu) önünde bulunan çoğu mahalle harap içindeydi. Tarihi kutsal şehir Manisa'da 18 bin binadan sadece 500'ü ayakta kalabilmişti." sözleriyle tasvir etmiştir. Bu çekilme sırasında 5 Eylül 1922 gecesi başlayan ve 8 Eylül'e kadar devam yangın ise "1922 Manisa yangını" olarak adlandırılır.
Cumhuriyet dönemi
2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Manisa'da sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.
Coğrafya
Manisa ilinin yüzölçümü 13.339 km2'dir. Manisa'nın komşu illere olan uzaklıkları, Aydın 156 km, Balıkesir 137 km, Denizli 208 km, İzmir 36 km, Kütahya 317 km ve Uşak 195 kilometredir. Önemli merkezlere olan uzaklığı ise kilometre olarak Adana 884 km, Ankara 563 km, Antalya 428 km, Bursa 286 km, Gaziantep 1.089 km, İstanbul 525 km, Konya 534 km, Kayseri 832 kilometredir. İl alanı doğal açıdan kuzey ve kuzeydoğudan Demirci Dağları ve uzantıları, doğudan Kula - Gördes - Uşak platoları, güneyden Bozdağ kütlesi, batıdan Spil Dağı, Yamanlar Dağı uzantıları, Menemen Boğazı ve Yunt Dağı'nın uzantılarıyla kuşatılmış durumdadır. İl topraklarının %54,3'ü dağlardan oluşmaktadır. Bunu %27,8 ile platolar ve %17,9 ile ovalar izlemektedir.
İlin başlıca akarsuları kollarıyla birlikte Gediz Nehri ve Bakırçaydır. Ege bölgesinin önemli doğal iki gölünden biri olan Marmara Gölü, bu ildedir.Demirköprü Barajı ise sadece ildeki değil, tüm Bölgedeki önemli barajlardandır. Diğer barajlar ise Afşar Barajı ve Sevişler Barajıdır
İklim
Ege bölgesinin batı kesiminde geniş bir alanı kaplayan Manisa ilinde, batı kesimlerinde ve Gediz Nehri havzası boyunca karasal nitelikli Akdeniz iklimi hakim olmakla, özellikle doğu ve dağlık bölgelerinde İç Anadolu Bölgesi'nin karasal ikliminin etkileri de görülür. İlin batısından doğusuna gidildikçe, toprak, iklim ve topografya gibi çevre koşulları aşamalı olarak değişmeye başlar. Bu değişime bağlı olarak, bitki örtüsü de değişir. Bitki örtüsü batıdan doğuya doğru sırayla, ova bitkileri, makiler, ormanlar ve alpin bitkilerinden oluşur. Ancak bunların aşamaları birbirlerini düzenli bir biçimde izlemez. Dağlarda egemen bitki örtüsü ormanlar ve makilerdir.
İlde ortalama sıcaklık 16.8 °C'dir. En sıcak aylar, ortalama sıcaklığın 30 °C'nin üzerine çıktığı Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması kışın (Ocak Ayı) 6 °C'nin altına düşmez. Yılda ortalama 25 gün don(lu) geçer. Yılda ortalama 107.5 gün sıcaklık 30 °C'nin üzerindedir. Ortalama olarak yılın 91 günü yağışlı geçmektedir. Yıllık ortalama yağış miktarı m² ye 750.3 kg'dır. En fazla yağış Aralık, Ocak ve Şubat aylarında görülür. Genel bitki örtüsü makidir.
Manisa iklimi | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Aylar | Oca | Şub | Mar | Nis | May | Haz | Tem | Ağu | Eyl | Eki | Kas | Ara | Yıl |
En yüksek sıcaklık (°C) | 23,3 | 26,4 | 31,6 | 34,7 | 39,1 | 41,8 | 45,5 | 44,5 | 40,3 | 37,3 | 29,9 | 26,4 | 45,5 |
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) | 10,8 | 12,6 | 16,1 | 21,2 | 27,0 | 32,1 | 34,9 | 34,8 | 30,6 | 24,1 | 17,3 | 12,3 | 22,8 |
Ortalama sıcaklık (°C) | 6,8 | 8,1 | 10,6 | 15,2 | 20,5 | 25,4 | 28,1 | 27,8 | 23,4 | 17,8 | 12,2 | 8,4 | 17,0 |
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) | 3,1 | 3,8 | 5,5 | 9,1 | 13,5 | 17,9 | 20,7 | 20,6 | 16,4 | 12,0 | 7,5 | 4,7 | 11,2 |
En düşük sıcaklık (°C) | −13,1 | −8,9 | −5,1 | −2 | 4,0 | 7,6 | 12,3 | 12,1 | 6,2 | 0,4 | −6,8 | −8,3 | −13,1 |
Ortalama yağış (mm) | 122,2 | 107,5 | 79,9 | 57,1 | 39,2 | 17,1 | 5,4 | 5,9 | 15,5 | 49,4 | 91,7 | 139,2 | 730,1 |
Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü |
Nüfus
Osmanlı döneminde şehzadelerin de yerleştiği merkezlerden biri olması nedeniyle şehir nüfusu artmaya başlamıştır. 1531 tarihli tahrir defterine göre yerleşimde otuz yedi mahalle bulunurken, 1575 yılında kırk iki mahalle bulunmaktaydı. 16. yüzyılın başlarına kadar sadece Müslüman nüfusun yaşadığı Manisa'ya ilk gayrimüslim nüfusu bu yüzyıl başlarında İspanya'dan gelen Yahudiler oluşturmaktaydı. 1531 yılında 88 Yahudi hane şehirde yaşamaktayken bu rakam 1575 tarihinde 117 haneye çıkmıştır. Aynı dönemde şehre yakın Horos adlı köyde şehzadelerin sarayında hizmet eden Rum nüfusta (1521 yılında 7 hane, 1575 yılında 22 hane) bulunmaktaydı. 17. yüzyılda Celali isyanları nedeniyle köy ve nahiyelerde yaşayan halkın emniyetli buldukları merkeze gelmesiyle Manisa nüfusu daha da artmaya başladı. Bu yüzyılda Yahudi nüfusta azalma görülürken, Rum ve Ermeni nüfusta artış görüldü. 1660-1661 sayımında, Manisa'nın nüfusu 3684 haneye ulaşmıştı. Elli iki mahallesi bulunan şehrin içinde; iki Ermeni (172 hane), bir Yahudi (73 hane) bir de Rum (62 hane) mahallesi bulunmaktaydı. Bu dönemde 18.000 olarak tahmin edilen şehir nüfusunun takriben 1200'ü gayrimüslimlerden oluşmaktaydı. 1770’lerde Rumlar, bölge ayanlarından Karaosmanoğulları’nın çiftliklerinde çalışmaya başlamış ve zamanla Manisa'da en kalabalık gayrimüslim topluluk olmuştur. 1842-1843 sayımında şehirde 7.569 Türk, 2.523 Rum, 1.126 Ermeni ve 412 Yahudi erkek yaşamaktaydı. 1899-1900 yılı salnamesine göre şehirde; 24.079 Müslüman Türk, 5.953 Rum, 2.488 Ermeni, 1578 Yahudi, 146 Protestan ve 338 katolikten oluşan 34.572 kişi bulunmaktaydı. 1919-1922 yılları arasındaki işgal ve yaşanan tahribat sonrasında nüfusunda azalma görülen Manisa, Cumhuriyet’in 1927 yılındaki ilk nüfus sayımında 28.635 kişilik nüfusa sahipti. 1900'lü yılların ortalarından itibaren şehir nüfusu artmaya başlamış olup, günümüzde Türkiye'nin en yoğun göç alan şehirlerinden birisi konumundadır.
Ayrıca bakınız:
Manisa'nın ilçeleri
Manisa il nüfus bilgileri | ||||
---|---|---|---|---|
Yıl | Toplam | Sıra | Fark | Şehir - Kır |
1965 | 748.545 | 8 | %36 265.857 482.688 %64
| |
1970 | 805.650 | 8 | %8 | %37 299.202 506.448 %63
|
1975 | 872.375 | 8 | %8 | %39 341.489 530.886 %61
|
1980 | 941.941 | 9 | %8 | %42 396.297 545.644 %58
|
1985 | 1.050.130 | 8 | %11 | %46 481.897 568.233 %54
|
1990 | 1.154.418 | 9 | %10 | %51 590.374 564.044 %49
|
2000 | 1.260.169 | 12 | %9 | %57 714.760 545.409 %43
|
2007 | 1.319.920 | 14 | %5 | %64 841.059 478.861 %36
|
2008 | 1.316.750 | 14 | -%0 | %64 843.999 472.751 %36
|
2009 | 1.331.957 | 14 | %1 | %65 868.809 463.148 %35
|
2010 | 1.379.484 | 14 | %4 | %67 924.267 455.217 %33
|
2011 | 1.340.074 | 14 | -%3 | %67 891.084 448.990 %34
|
2012 | 1.346.162 | 14 | %0 | %67 904.513 441.649 %33
|
2013 | 1.359.463 | 14 | %1 | %100 %0
|
2014 | 1.367.905 | 14 | %1 | %100 %0
|
2015 | 1.380.366 | 14 | %1 | %100 %0
|
Güncel Nüfus Değerleri (TÜİK 4 Şubat 2020 verileri)
Manisa İl Nüfusu: 1.440.611'dir (2019 sonu). İlin yüzölçümü 13.340 km2'dir. İlde km2'ye 108 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 332 kişi ile Şehzadeler)
İlde yıllık nüfus artış oranı % 0,77 olmuştur. Nüfusu en çok artan ilçe: Yunusemre (%2,97) Nüfusu en çok azalan ilçe: Kırkağaç (-%3,35)
4 Şubat 2020 TÜİK verilerine göre 17 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1.088 mahalle bulunmaktadır.
2019 yılı sonunda Manisa ili ve ilçelerinin yerleşim yeri ve nüfusla ilgili sayısal bilgileri | |||||||
İlçe | Nüfus 2018 | Nüfus 2019 | Fark | Nüfus Artışı % | Mah.Say. | Alanı km2 | Yoğunluk |
Ahmetli | 16.530 | 16.525 | -5 | -0,03 | 23 | 227 | 73 |
Akhisar | 171.381 | 173.026 | 1.645 | 0,96 | 109 | 1.645 | 105 |
Alaşehir | 104.507 | 104.622 | 115 | 0,11 | 87 | 971 | 108 |
Demirci | 41.135 | 40.048 | -1.087 | -2,64 | 101 | 1.321 | 30 |
Gölmarmara | 15.247 | 15.212 | -35 | -0,23 | 21 | 310 | 49 |
Gördes | 28.182 | 27.703 | -479 | -1,70 | 64 | 902 | 31 |
Kırkağaç | 39.790 | 38.459 | -1.331 | -3,35 | 47 | 541 | 71 |
Köprübaşı | 13.347 | 13.185 | -162 | -1,21 | 46 | 447 | 29 |
Kula | 44.410 | 44.001 | -409 | -0,92 | 60 | 981 | 45 |
Salihli | 161.562 | 162.787 | 1.225 | 0,76 | 102 | 1.359 | 120 |
Sarıgöl | 35.957 | 35.890 | -67 | -0,19 | 35 | 432 | 83 |
Saruhanlı | 54.660 | 55.340 | 680 | 1,24 | 50 | 771 | 72 |
Selendi | 20.291 | 19.871 | -420 | -2,07 | 57 | 726 | 27 |
Soma | 108.981 | 109.946 | 965 | 0,89 | 71 | 820 | 134 |
Şehzadeler | 171.116 | 171.138 | 22 | 0,01 | 67 | 515 | 332 |
Turgutlu | 163.223 | 166.418 | 3.195 | 1,96 | 61 | 549 | 303 |
Yunusemre | 239.324 | 246.440 | 7.116 | 2,97 | 87 | 823 | 299 |
MANİSA | 1.429.643 | 1.440.611 | 10.968 | 0,77 | 1.088 | 13.340 | 108 |
Ekonomi
Manisa ili, 2018 yılı verisine göre gayri safi yurt içi hasıla bakımından ₺63,4 milyar ile ülkenin on birinci büyük ilidir. Kişi başına düşen gelirde ise ₺44.631 ile on dördüncü sırada yer almaktadır. 2013 yılı İnsani Gelişme Endeksi verisine göre Manisa, elde ettiği 0,496 puanla otuz dokuzuncu sırada yer aldı.
Sanayi
Manisa, Türkiye'nin gelişmiş organize sanayi bölgelerinden birisine sahiptir. Liman, tren yolu gibi ulaşım yollarına yakınlığında ötürü birçok sanayi şirketinin üretim tesisi kurduğu şehir, 2005 yılında Financial Times tarafından dünyanın en iyi yatırım kenti seçilmiştir. Bu sebeple Vestel, Indesit, Bosch, Schneider, E.C.A., Eczacıbaşı, Ülker, Keskinoğlu, Ferrero gibi birçok marka ve firma, Türkiye'deki üretim üslerini Manisa'da kurmuştur. Manisa, Ege Bölgesinin İzmir'den sonra ikinci büyük sanayi ve ticaret merkezidir.
Manisa, 2011 yılında gerçekleştirdiği 7.116.049.087 TL ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan 7. şehri konumuna gelmiştir.
Tarım
Gediz Nehri kıyısında kurulu olan Manisa'da, tarım önemli geçim kaynaklarından biridir. Tarımsal faaliyetlerin başında üzüm üretimi gelmektedir. Özellikle Sultani cinsi üzüm üretiminde ülke tarımında önemli bir paya sahiptir. Bunun yanı sıra il sınırları içerisindeki zeytin üretimi de önemli bir yere sahiptir.
Kültür
Manisa Tarzanı
Asıl adı Ahmet Bedevi olan Manisa Tarzanı'nın nüfus kayıtlarındaki ismi Ahmeddin Carlak'tır. 1888'de Bağdat'ta doğup Türk ordusunda askerlik yapan Carlak, daha sonra millî mücadeleye katıldı, kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile onurlandırıldı. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Manisa'ya gelip yerleşen Bedevi, belediyede temizlik işçisi olarak göreve başladı ve daha sonraları bahçıvan yardımcısı ve itfaiye eri olarak çalıştı. Manisa'yı yeşillendirmek için özellikle Spil Dağı çevresinde adım attığı her yere ağaç fidanı ve tohumları diken Bedevi, yaz kış demeden üstsüz olarak giydiği siyah şortla dolaşmaasından dolayı Manisa Tarzanı adını aldı. Spil'de bir kulübede yaşamını sürdürürken 31 Mayıs 1963'te yaşamını yitirdi.
Mesir macunu
Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan Manisa'da hastalandığında saray doktorları bir türlü tedavi edemezler ve sonunda Merkez Efendi'nin, 41 çeşit baharat karışımından hazırladığı mesir macunuyla şifa bulur. Padişah da olayı kutlamak için kalan macunu halka dağıtır. Bu olay da gelenekselleşir ve Hafsa Sultan adını taşıyan halk arasında Sultan Camii olarak bilinen cami ve külliyenin çatılarından mesir macunu saçılarak "Mesir Festivali" olarak kutlanır. Mesir şenliği 477 yıldır (2017 itibarıyla, 21-24 Mart Nevruz Bayramında) devam edip yaşatılmaktadır.
Spor
Ana madde:
Manisa'da spor
2018-2019 Sezon sonunda, Futbolda Süper Lig takımı Akhisar Belediyespor, 1. Lig'e, 2. Lig takımı Manisaspor 3. Lig 'e düşmüştür. 2. Ligdeki Manisa BB ve 3. Lig'deki Turgutluspor ligde kalmıştır. BAL'daki 3 takımdan Somaspor 3. Lig'e çıkmıştır. Kadın futbol 3. Liginde de 4 takımı yer almıştır.
Basketbol 1.lig erkeklerde Akhisar Belediyespor, ligi 4.sırada, Manisa BB ise 10.sırada tamamlamıştır.
Voleybolda süper ligde erkeklerde Kula Belediyespor, 1.lig kadınlarda Salihli Belediyespor küme düşmüştür. Bölgesel lig takımları Manisa Mostem Gençlik ve Akhisargücü 2.lige yükselmiştir.
Hentboldaki tek takımı 2. Lig erkeklerde Salihli Belediyespor’dur.
Ziraat Türkiye Kupası'nda Manisa'nın 3 takımı başladıkları ilk turlarda elenirken, Akhisar Belediyespor, finalde Galatasaray'a yenilerek kupa 2.si olmuştur.
Basketbol Federasyon Kupası'nda Akhisar Belediyespor yarı finalde elenerek kupa 3.sü olmuştur.
Avrupa Ligi'ne katılan Akhisar Belediyespor, 1 puanla gruptan çıkamamıştır.
Önemli spor tesisleri: Manisa 19 Mayıs Stadyumu (16.597), Spor Toto Akhisar Stadyumu (12.139), Yıldırım Beyazıt Spor Salonu (2.500) ve Atatürk Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu (2.200)'dur.
Yönetim
Ayrıca bakınız:
Manisa'nın ilçeleri
Merkezi Yönetim
Büyükşehir illerinde Merkezi yönetim Vali, İl Müdürleri ve İl Danışma Kurulundan oluşur.
Manisa, bir ‘büyükşehir’dir. Bu özelliğine göre yönetimi belirlenmiştir. Protokolde ilk sırada yer alan Vali, merkezi yönetimi temsil eder ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
Manisa Valisi 1965-Samsun doğumlu Yaşar Karadeniz, 9.06.2020/274 sayılı kararla Kastamonu Valisi iken atanmıştır
Vali ve Kaymakamlara ait bilgiler Manisa'nın ilçeleri sayfasında gösterilmiştir.
Yerel yönetim
Büyükşehir Belediyelerinde Yerel yönetim, Büyükşehir Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Encümeni'nden oluşur.
Yerel yönetimi temsil eden Büyükşehir Belediye Başkanı, ildeki tüm seçmenlerin oy çokluğu ile seçilir. Yerel seçimlerde İlçe Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanılarak ilçelerin belediye meclisleri oluşur. İlçe Belediye meclislerinden alınan üyelerle (başkan kontenjanı, ilçe nüfusu ve parti oy oranına göre) de Büyükşehir Belediye Meclisi oluşur. Bu mecliste ilçe belediye başkanları da yer alır. Meclisin başkanı Büyükşehir Belediye Başkanı'dır.
Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.(5216 saylı kanun 16.madde)
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı, 1960-Manisa doğumlu Cengiz Ergün (MHP), 31 Mart 2019 seçimlerinde %52,77 oy oranıyla seçilmiştir.
İlçe belediyeleri, 2019 Türkiye yerel seçimleri'ne göre, üç değişik parti tarafından yönetilmektedir. Bu ilçelerden 9'u AK PARTİ, 4'ü CHP ve 4'ü MHP'li belediye başkanıdır.
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi üye sayısı 89’dur (Büyükşehir Belediye Başkanı, 17 ilçe belediye başkanı ve 71 üye) Bunların 35’i AK PARTİ, 19'u CHP, 26’sı, MHP, 8'i İYİ P., 1'i BBP'dir
Eğitim
Şehirde bulunan Celal Bayar Üniversitesi, bölgenin sosyal ve kültürel beklentilerine ve gereksinimlerine cevap verecek araştırma merkezlerini de açmış ve bunları işlevsel hale getirmiştir. Bugün 14 fakültesi, 3 yüksek okulu, 15 meslek yüksek okulu, 3 enstitüsü ve 23 araştırma merkeziyle eğitim ve öğretime devam eden Celal Bayar Üniversitesi, 1581 akademik personeli, 732 idari personeli ve 55473 öğrencisiyle, Ege Bölgesi'nin en büyük 3 üniversitesinden biridir.
Medya
Yerel TV Kanalları
| Yerel Radyo Kanalları
| Gazeteler
|
Altyapı
Ulaşım
Manisa'da çevre illere ulaşım ilin içerisinden geçen birçok kara yolu ve demir yolu hatları ile sağlanmaktadır. Şehir içerisinde ise toplu taşıma ilçelerin kendi içinde ve ilçeler arasında olmak üzere hem Manisa büyükşehir Belediyesine ait araçlarla hem de Özel Toplu Taşıma araçları ile 300'den fazla hat üzerinden Manisa Kart adı verilen elektronik kart sistemi ile il genelinde yapılmaktadır.
Kardeş şehirler
Konum
Konum Bilgileri | |||||
İlçe | Kuruluş Yılı | Alanı km² | Rakım mt. | Merkeze km | Ulaşan Yollar |
Ahmetli | 1987 | 227 | 91 | 52 | / -03 |
Akhisar | Cumh.önce | 1.645 | 106 | 48 | / -08, -02, 45-12, -10 |
Alaşehir | Cumh.önce | 971 | 201 | 109 | -04, 45-34 |
Demirci | Cumh.önce | 1.321 | 881 | 158 | -02, 45-10 |
Gölmarmara | 1987 | 310 | 115 | 66 | -10 |
Gördes | Cumh.önce | 902 | 668 | 107 | -03 (Köprübaşı)=>45-09, 45-08 |
Kırkağaç | Cumh.önce | 541 | 187 | 74 | -02, 45-05 |
Köprübaşı | 1990 | 447 | 247 | 123 | -03 |
Kula | Cumh.önce | 981 | 665 | 118 | / -04, 45-34, 45-35 |
Salihli | Cumh.önce | 1.359 | 119 | 71 | / -03 |
Sarıgöl | 1957 | 432 | 214 | 128 | -05 |
Saruhanlı | 1959 | 771 | 40 | 17 | / -09, 45-03 |
Selendi | 1954 | 726 | 437 | 155 | / -04=>45-33 |
Soma | Cumh.önce | 820 | 172 | 87 | -02, 45-04 |
Şehzadeler | 2012 | 515 | 79 | 0 | / -09, -04 |
Turgutlu | Cumh.önce | 549 | 95 | 31 | / -03, 45-26, -04 |
Yunusemre | 2012 | 823 | 78 | 7 | / -10, -03 |
Manisa | Cumh.önce | 13.339 | 79 | ||
*Metropol ilçelerin merkeze uzaklıkları, kaymakamlık ile valilik arasındaki uzaklıktır. |