Firmanızı bu şekilde gösterebilmek için şimdi hizmet vermeye başlayın.
lMardin anahtarcı; araba, kasa, çelik kapı, tahta kapı, bahçe kapısı, panjur kapı gibi her türlü anahtarın kullanıldığı yerlerin anahtarlarını yapan kişidir. Anahtarcılar, her türlü anahtar ihtiyacınızda sizlerin yardımına koşarlar. Hemen Geliriz ile işleyen Mardin Çilingir size en çabuk hizmeti vermek için çalışmaktalardır.
Anahtarcı olarak etkin kişiler anahtarlarınızdaki bozulmaları ve yıpranmaları giderebilirler. Kırılan anahtarlarınızın onarımını yapabilirler. Anahtarcılar genellikle sizlere yedek anahtar oluşturarak, kırılmalara ve yıpranmalara karşı acil durumlarda kullanmanızı kolaylaştırırlar. Araba, ev, bahçe, depo anahtarları çok çeşitli olabilmektedir. Bu değişik anahtarlar her ustanın yapabileceği bir iş değildir. İşinde en iyisini yapmaya etkin ustalar Hemen Geliriz ile çalışmaktalar ve sizlere en iyi hizmeti vermek için çabalamaktalardır.
Anahtarlarınızın ne süre kaybolacağı veya ne zaman kırılacağını bilemezsiniz. otomobil veya ev anahtarlarınızı evin içinde veya aracın içinde unutmuş olabilirsiniz. Böyle durumlarda yapabileceğiniz tek şey 7/24 faal bir Anahtar Ustası çağırmaktır. Anahtarcılar genellikle haftanın yedi günü yirmi dört saat çalışmaktalardır. Bunun sebebi ise sizlerin mağdur olmamasıdır. Kaybettiğiniz anahtarlarınız nedeniyle aracınıza veya evlerinize giremeyebilirsiniz. Geç saatlerde ev dışında kalmak epey can sıkıcı bir durum olduğu için en hızlı şekilde kapınıza kadar gelerek sizlere kapı açacak kişiler Hemen Geliriz’de bulunmaktadır. Bu kişiler 7 gün 24 saat anahtar yedekleme tekniği de yapmaktadırlar. Acil durumlarda Mardin anahtarcı ile iletişime geçerek anahtarlarınızın yedeklerini arzuladığınız saatlerde yaptırabilirsiniz.
Acil durumlarda ulaşmak dilediğiniz anahtarcılara Hemen Geliriz üzerinden ulaşabilirsiniz. Ulaştığınız anahtarcılardan önden fiyat bilgisi alarak, işlemleriniz hakkında konuşma sağlayabilirsiniz. Size en yakında mevcut anahtarcılara ulaşmak artık yoğun basit .
Anahtarlar seçenek sık kaybolabilen malzemelerdir. Anahtarları genellikle gittiğimiz mekanlarda, piknik alanlarında veya deniz kenarında bir yerde kaybedebiliriz. Evden aniden çıktığımız anlarda, ev anahtarını içeride bırakmamız da başka bir unutkanlıktır. Böyle durumlarda hiç panik yapmamanız için önceden çıkarttığınız yedek anahtarlarınızı gidip alabilirsiniz.
Yedek anahtarlarınızı çıkarma işlemini anahtarcıda yaptırdıktan sonra bu kopya anahtarları güvendiğiniz birine vererek sizin için saklamasını isteyebilirsiniz. Bu kopya anahtarlar sayesinde anahtarınızı unuttuğunuz anlarda güvenerek verdiğiniz kişilerden kopya anahtarlarınızı temin ederek evinize girebilir veya arabanıza binebilirsiniz.
Anahtar yedekleme işi bir Mardin Çilingir için çok kolaydır. Anahtarcılar bu eylem için üretilmiş cihazlar ile anahtar yedekleyebilmektedirler. Öze cihazlar sayesinde elinizde bulunan anahtar kırık olsa dahi onun aynısından bir tane daha yapmak mümkündür. Bu kişisel makineler ile birlikte anahtarcılar çabucak bir şekilde anahtar yedekleyebilmektedir. Yedeklenen anahtarları istediğiniz yerde bırakarak kendinizi garantiye alabilirsiniz. çok orantısız anahtar unutuyorum diyorsanız kopya anahtar oluşturmak tam size göre.
Anahtarlar, şahsi bir makine ile klonlama işi yapılarak yedeklenmektedir. Bu makinenin niteliği ise koyduğunuz anahtarın şeklini alarak ham olan anahtar metalinin üzerinde aynı çizgileri bırakabilmesidir. klonlama işleminin çok düzgün çalışması gerekmektedir. Eğer bu makinelerde bir hata meydana gelirse bu hatalardan geri dönüş olmaz ve ham olarak konulan anahtara yanlış şekiller basıldığı için anahtar çalışmaz.
Anahtar kaybetme gibi durumlarda acil Anahtarcı ararız. Size en yakın en güvenilir anahtarcıyı bulmak için Hemen Geliriz adresinden hizmet alabilirsiniz. Anahtarcılar genelde size her an hizmet verebilmek için haftanın yedi günü yirmi dört saat hizmet vermektedirler. Anahtarcıya ne süre ihtiyacınız olursa Hemen Geliriz üzerinden istediğiniz anahtarcıya ulaşarak, kapılarınızı açtırabilirsiniz.
Anahtarcının vermiş olduğu hizmetlerden bazıları şu şekildedir;
Çelik kapı açma
Tahta kapı açma
araba kapısı açma
Çelik kasa kapısı açma
Anahtar yedeği çıkarma
Kırık anahtar tamiri
Anahtar tamiri
Anahtarcılar bu ve bunun gibi hayli hizmeti sizler için sunmaktadırlar. Sundukları hizmet karşılığında sizlerin mağdur olmamanızı sağlamaktadırlar. Anahtar önemli eşyalarımızın saklandığı kasaların da anahtarı olabilir. Bu anahtarın kırılması kaybolması hızlıca panik olabiliriz. lakin Kilitçi bu işlemi de çok kolay bir tasvirde halledecektir. Çelik kasa açma yöntemi için yoğun kolay bir şekilde Çilingir çağırabilir ve işleminizi hallettirebilirsiniz.
Anahtarcılar sizlere profesyonel bir takım hizmeti sunabilirler. Anahtarcılarda bulunan çalışanlar ehil bir takım oluşturarak, sizin işlerinizin daha çabuk olmasını sağlamaktadırlar. İşlerinizin seri ve güvenilir bir biçimde hallolmasını istiyorsanız, Hemen Geliriz üzerinden bir Mardin Anahtarcı hizmeti alabilirsiniz.
Birçok firmanın kendi iddiası bulunmaktadır. Bazı işletmeler sizlere 20 sürede yanınıza ulaşarak servis verme güvencesi sunmaktadır. Bu türlü firmalar gerçekten uzman ekiplerle çalışarak seri ve güvenli servis sunmak için çalışmaktadırlar. çabucak ve emniyetli bir Kilitçi hizmeti almak istiyorsanız Hemen Geliriz Ana Sayfası üzerinden yapacağınız çağrı neticesi listelenecek ustalara ulaşabilirsiniz.
Uzman ekipler ile işleyen bu firmalar sizlere en seri hizmeti nasıl verebilecekleri ilişkin genelde olarak yenilik yapmaktadırlar. Sizler ev kapılarınızda, dükkan kapılarınızda veya otomobil başında uzun süreler beklemeyin diye bu uzman ekipler hızlıca yanlarınıza gelerek sizlere Kilitçi hizmeti verebilmektedirler.
Anahtarcının eve gelip kapı açması ile anahtar yedekleme fiyatları farklıdır. şirket ne kadar aynı olsa da anahtar yedekleme fiyatı ne kadar uygunsa eve gelerek servis verme fiyatı ona göre daha pahalıdır. Bu olay her işletme iiçin değişiklik göstermektedir. Firmalarda sunulan hizmetlerin hepsinin değişik bir fiyatlandırması bulunmaktadır. Bu hizmetlerden bir tanesini alabilmek için öncelikle Hemen Geliriz Sitesi’nde aramalara başlamanız gerekmektedir. Bu aramalar sonucunda size en yakın ve en ucuz hizmeti verecek olan Mardin anahtarcıyı seçerek servis almaya başlayabilirsiniz.
Anahtar klonlama işi yoğun zahmetsiz ve basit olduğu için fiyatları da bir o kadar düşüktür. Anahtarcılar size bu hizmeti sunduklarında yoğun düşük fiyatlar isteyeceklerdir. Anahtarcılar evlerinize veya arabalarınızın yanına gelerek size servis sunduklarında fiyatlandırmalar değişmektedir. Değişen bu fiyatlarda sizler pazarlık edebilir ve anahtarcıdan iskonto isteyebilirsiniz.
Piyasada mevcut anahtarcılardan daha ucuz ve daha güvenilir Çilingir bulabilmek için Hemen Geliriz adresini ziyaret edebilirsiniz. En ucuz ve emin hizmeti almak sizlerin hakkı olduğu için Hemen Geliriz’den yapacağınız aramalarda ustalara hizmet hakkın ve fiyat ilişkin sorularak sorarak, hizmeti almadan evvel bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu sayede alacağınız hizmeti ve ödeyeceğiniz miktarı bilerek ustaları çağırırsınız. İçiniz yoğun konforlu bir şekilde bildiğiniz bilgilerle kolaylıkla servis alabilirsiniz. Bu servisler sonucu alınacak bedeli de bildiğiniz için sürprizler ile karşılaşmazsınız. Fiyatların sizi yanıltmaması için önceden bilgi almak için Mardin anahtarcıya Hemen Geliriz üzerinden ulaşın ve fiyat bilgisini öğrenin.
Mardin (Arapça: ماردين, Kürtçe: Mêrdîn, Süryanice: ܡܪܕܐ), Türkiye'nin büyükşehir statüsüne giren bir ili ve en kalabalık yirmi altıncı şehridir. 2019 Yılı verilerine göre nüfusu 838.778’dir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alır. Suriye ile sınır komşusudur.
Şehirde uluslararası kuruluşlarca kültür mirası kabul edilmiş, koruma altına alınmış tarihi yapılar mevcuttur. Mardin farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzergâhında olup, ilde beş han ve bir kervansaray mevcuttur.
İçindekiler
Köken bilimi
Mardin adı Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçmektedir. Kelimenin kökeni hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı görüşlere göre Mardin kelimesi, savaşçı bir kavim olan ve Ardeşir tarafından 3. yüzyılda buraya yerleştirilen Mardeler'den gelmektedir. Bazı görüşlere göre de "Kaleler" anlamına gelen Merdin'den gelmektedir. Günümüzde kullanılan adı, Arapça kaynaklarda geçen Mâridîn'den gelmiştir.
Tarihçe
Mardin ilinde tarihin çok eski dönemine uzanan dönemlere ait bulgular yer almaktadır. Artuklu Üniversitesi yerleşkesi içinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan taşlar, Paleolitik Çağ'a tarihlenmiştir.
Dargeçit İlçesi Ilısu civarında yer alan Boncuklu Tarla yerleşiminde Cilalı Taş Devrine ait buluntulara rastlanılmıştır. Gene Derik ilçesindeki Kerküşti Höyük’te yapılan kazılar sonucu Kalkolitik Çağ dönemine ait kalıntılar bulunmuştur. Kemaliye höyük ve Tilki tepe Höyüklerinde de Kalkolitik Çağ dönemi seramiklere rastlanmıştır. Nusaybin ilçesindeki Girnavaz Höyük'te Erken Tunç Çağı'na tarihlenen kalıntılara rastlanmıştır. Bunun yanı sıra ildeki 36 höyükte Tunç Çağı' nın çeşitli dönemlerine tarihlenen buluntulara rastlanılmıştır. Mardin-Nusaybin yolu üzerindeki Gırharrin Höyük, Mardin Dağlarının güneyindeki Girnavaz ve Yukarı Dicle havzasındaki Giricano, Kavusan Höyük, Siirt Türbe Höyük, Üçtepe, Ziyarettepe ve Gre Dimse höyüklerinde de bu çağa ait bulgular görülmektedir.
Girnavaz höyük, Dargeçit ilçesindeki Zeviya Tivilki höyük ve Kızıltepe-Viranşehir yolu üzerindeki Kerküşti höyük kazılarında Demir Çağı'na tarihlenen kalıntıları bulunmuştur. Nisibis, Midyat, Savur, İzbırak-Zaz, Baskavak-Ahmedi ve Dereiçi (Killit)'de bulunan eski dönem yerleşimlere tarihi kaynaklarda bahsedilmiştir. M.Ö 2000 yılı dolaylarında Asur egemenliğinde olan Mardin ve çevresi daha sonra Hitit ve Urartu egemenliğine geçmiştir.
Mardin adı ilk defa 4. yüzyıl Roma tarihçilerinden Ammianus Marcellinus tarafından bahsedilmiştir. I. Justinianus dönemi tarihçisi Prokopius, şehirden Margdis adıyla ikinci derece önemde bir kale olarak bahsetmiştir. Kale, 640 yılında İyâz bin Ganm komutasındaki İslam ordularınca ele geçirildi. Bu dönemde bölgeye yoğun bir Arap nüfusu yerleşimi başladı. Emevî ve Abbâsî döneminde El Cezire valiliğinin toprakları içerisinde yer aldı. 750-751 yıllarında Mardin’e hâkim olan Hariciler’in Harûriyye koluna mensup Benî Rebîa kabilesi reisi Büreyke'nin isyanına sahne oldu. Mardin kalesi, Hamdani hanedanlığının kurucusu Hamdân bin Hamdûn tarafından 885 yılında ele geçirildi. Abbasi Halifesi Mutezid tarafından 894 yılında geri alındı. Daha sonra yeniden Hamdani egemenliğine giren bölge, 10. yüzyılın sonundan 11. yüzyıl sonlarına kadar Mervaniler ile Ukayliler arasında sıklıkla el değiştirdi.
1085 yılında Mardin'in de olduğu bölge Selçuklu egemenliğine geçti. Bu tarihten itibaren bölge yoğun bir Türkmen iskanına sahne oldu. 1103 yılında Artuklu Beyliği hakimiyetine giren Mardin, daha sonra İlgazi Bey liderliğinde kurulan ve yaklaşık üç yüzyıl kadar hüküm süren Mardin Artukluları'nın hakimiyetine geçti. Bu dönemde oldukça gelişen şehir en parlak dönemlerini yaşadı. 1183 yılında Selahaddin Eyyubi şehre ilerlediyse de burayı ele geçiremedi. Ancak 1185'te Mardin Artuklu Beyliği, Eyyubi hâkimiyetini tanıdı. 1198 yılında I. Adil şehri yağmalasa da kaleyi ele geçiremedi. 1203 yılındaki Eyyubi saldırılarına da karşı konulabildi. Daha sonra yapılan antlaşma uyarınca Mardin Artukluları Eyyubiler'e tabi oldu. Mardin Artuklular'ı, I. Alâeddin Keykubad zamanında Anadolu Selçukluları'na tâbi oldu.
1260 yılında İlhanlı hükümdarı Hülagû Han'ın oğlu Yaşmut tarafından sekiz ay kuşatılan Mardin, Mardin hâkimi Necmeddin Gazi Saîd'in oğlu tarafından öldürülmesiyle İlhanlılara teslim oldu. Mardin kalesi, 1366 ve 1383 yıllarındaki Karakoyunlu saldırılarına dayandı. 1394 ve 1401 yıllarında şehir Timur'un kuvvetlerince tahrip edildi. 1409 yılında Mardin Artukluları'nın yıkılmasıyla Mardin, Karakoyunlular'ın kontrolüne geçti. 1432 yılında Mardin kalesi Akkoyunlular'a teslim oldu. 1451 yılında Karakoyunlular kaleyi kuşatsa da, şehri tahrip ederek geri çekildiler. 1507 yılında Şah İsmail tarafından Mardin şehri ve kalesi ele geçirildi. 1515 yılında şehir Osmanlı kuvvetlerine teslim olsa da kale ele geçirilemedi. 1516 yılında yeniden kuşatılan kale, 1517 yılında Osmanlı kuvvetlerince ele geçirildi.
Osmanlı döneminde nispeten sakin bir dönem geçiren Mardin, 19. yüzyıldan itibaren karışıklıklara sahne oldu. Osmanlı ile Mısır Hidivliği arasındaki mücadele döneminde Mardin bir süre Milli aşiretine bağlı isyancıların denetiminde kaldı. 1847 ve 1865 yıllarında yaşanan kolera salgınlarında şehirde çokça ölümlere yol açtı. 1891 yılında kapalı çarşısı yandı. 1895 yılında isyancıların saldırısına uğrasa da bu durum kısa sürede bastırıldı. Mondros Mütarekesi'nden sonra İtilaf Devletleri'nin askeri yerleşimi olmadı.
Cumhuriyet dönemi
2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Mardin'de sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.
Coğrafya
Konum
Mardin ili Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alır. Suriye ile sınır komşusudur. Güneyinde Suriye, batısında Şanlıurfa ili, kuzeyinde Diyarbakır ve Batman illeri, kuzeydoğusunda Siirt ili ve doğusunda Şırnak ili bulunur.
Akarsular
İl genelindeki başlıca akarsular; Buğur çayı, Çağçağ suyu, Savur çayı ve Zergan deresidir. Derik ilçesinin Buğur köyü yakınlarında doğan Buğur çayı 53,65 km uzunluğunda olup, akarsuyun tamamına yakını il içerisinde akmaktadır. 103 km uzunluğundaki Çağçağ suyunun tamamı il içerisinde akmaktadır. Savur ilçesinden kaynağını alan 92 km uzunluğundaki Savur çayının 60,5 km lik bölümü il içerisinde akmaktadır.
Orman ve mera arazileri
2013 yılı verilerine göre il genelinde 126.908 hektar alanda orman arazileri görülmektedir. Orman arazilerinin büyük bölümü bozuk baltalıklardan oluşmaktadır. Mardin ilindeki mera arazileri insan faaliyetleri nedeniyle azalmaktadır. 2011 yılı verilerine göre ilde, çayır ve meraların kapladığı alan 115.447 hektardır. Mera arazileri zayıf vasıflı olup, tarla açmaları nedeniyle azalmaktadır.
İklim
İl genelinde karasal iklim özellikleri görülmektedir. Kış ayları soğuk geçmektedir. Yaz aylarında güneyden gelen çöl iklimi etkisi altında olduğu için kurak geçer. İlde ölçülen en yüksek sıcaklık 42,5 °C'dir (31 Temmuz 2000). İlde ayrıca Türkiye sıcaklık rekoru kırılmıştır (48,8 °C Mardin, Kızıltepe). İlde ölçülen en düşük sıcaklık -14,0 °C'dir (22 Şubat 1985). Ayrıca bölge ilkbahar yaz gibi çöllerden gelen toz taşınımı etkisi altına girer. Derik, Nusaybin ve Savur ilçelerinde Akdeniz iklimi özellikleri de görülür. Ortalama en yüksek sıcaklık 34,9 °C ile temmuz ayında, ortalama en düşük sıcaklık 0.5 °C ile ocak ayında görülür.
Mardin iklimi | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Aylar | Oca | Şub | Mar | Nis | May | Haz | Tem | Ağu | Eyl | Eki | Kas | Ara | Yıl |
En yüksek sıcaklık (°C) | 19,4 | 18,4 | 27,5 | 33,6 | 35,4 | 40,0 | 42,5 | 42,0 | 38,8 | 35,6 | 26,1 | 24,1 | 42,5 |
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) | 5,8 | 7,2 | 11,6 | 17,3 | 23,8 | 30,5 | 34,9 | 34,6 | 30,0 | 22,7 | 14,2 | 8,0 | 20,0 |
Ortalama sıcaklık (°C) | 3,1 | 4,1 | 8,0 | 13,5 | 19,5 | 25,6 | 29,9 | 29,6 | 25,1 | 18,3 | 10,7 | 5,2 | 16,0 |
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) | 0,5 | 1,3 | 4,6 | 9,7 | 14,8 | 20,0 | 24,4 | 24,5 | 20,6 | 14,5 | 7,7 | 2,7 | 12,1 |
En düşük sıcaklık (°C) | −13,4 | −14 | −11,7 | −5,3 | 2,6 | 5,0 | 11,8 | 12,8 | 8,0 | 1,0 | −9,5 | −11,9 | −14 |
Ortalama yağış (mm) | 114,8 | 108,8 | 97,6 | 80,5 | 44,6 | 4,7 | 1,3 | 0,3 | 2,2 | 32,9 | 68,9 | 109,8 | 666,4 |
Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü |
Nüfus
1960'lı yıllarda şehre göç başlamış ve kır nüfusu oran olarak azalmaya başlamıştır. 1990 yılında dört ilçenin komşu illere bağlanmasıyla nüfus %14,4 oranında azalmıştır. 2000 nüfus sayımında ilk defa kır nüfusu, kent nüfusunun gerisinde kalmıştır. Bunda en önemli etkenler ekonomik kaygılar ve 90'lı yıllarda başlayan terör faaliyetleridir. Güvenlik kaygıları nedeniyle hem ildeki kırsal kesimlerden, hem de diğer illerden Mardin şehrine göç hareketleri başlamıştır.
Şehir nüfusu oranı %60, kırsal nüfus oranı %43'tür. Nüfusu en yüksek ilçeler sırasıyla Kızıltepe, Merkez, Nusaybin ve Midyat'tır. Genç bir nüfus yapısına sahiptir. 2000 yılına göre 15 yaşın altındaki nüfusun oranı %44,8'dir.
Türkiye'deki en farklılaşmış nüfusa sahip illerinden biridir. İlde Kürtler, Hıristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşamaktadır. Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Mardin ve Midyat bölgesinde az sayıda Süryani yaşamaktadır. Bölgede birçok Süryani Manastırı ve Kilisesi vardır: Deyrüzzaferân Manastırı, Mor Gabriel, Mor Yakub ve Meryem ana Kilisesi.
Mardin il nüfus bilgileri | ||||
---|---|---|---|---|
Yıl | Toplam | Sıra | Fark | Şehir - Kır |
1965 | 397.880 | 36 | %23 90.093 307.787 %77
| |
1970 | 453.092 | 33 | %14 | %26 119.852 333.240 %74
|
1975 | 519.687 | 30 | %15 | %30 155.876 363.811 %70
|
1980 | 564.967 | 31 | %9 | %34 192.004 372.963 %66
|
1985 | 652.069 | 30 | %15 | %37 244.000 408.069 %63
|
1990 | 557.727 | 37 | -%14 | %45 249.032 308.695 %55
|
2000 | 705.098 | 32 | %26 | %55 391.249 313.849 %45
|
2007 | 745.778 | 25 | %6 | %57 428.611 317.167 %43
|
2008 | 750.697 | 26 | %1 | %56 422.537 328.160 %44
|
2009 | 737.852 | 28 | -%2 | %57 422.284 315.568 %43
|
2010 | 744.606 | 28 | %1 | %58 428.899 315.707 %42
|
2011 | 764.033 | 27 | %3 | %58 446.226 317.807 %42
|
2012 | 773.026 | 27 | %1 | %59 458.112 314.914 %41
|
2013 | 779.738 | 26 | %1 | %100 %0
|
2014 | 788.996 | 26 | %1 | %100 %0
|
2015 | 796.591 | 26 | %1 | %100 %0
|
Güncel Nüfus Değerleri (TÜİK 4 Şubat 2020 verileri)
Mardin İl Nüfusu: 838.778'dir (2019 sonu). İlin yüzölçümü 8.779 km2'dir. İlde km2'ye 96 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 208 kişi ile Kızıltepe)
İlde yıllık nüfus artış oranı % 1,16 olmuştur. Nüfusu en çok artan ilçe: Nusaybin (% 2,19) Nüfusu en çok azalan ilçe: Dargeçit (-%2,96)
4 Şubat 2020 TÜİK verilerine göre 10 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 696 mahalle bulunmaktadır.
2019 yılı sonunda Mardin ili ve ilçelerinin yerleşim yeri ve nüfusla ilgili sayısal bilgileri | |||||||
İlçe | Nüfus 2018 | Nüfus 2019 | Fark | Nüfus Artışı % | Mah.Say. | Alanı km2 | Yoğunluk |
Artuklu | 174.731 | 178.154 | 3.423 | 1,96 | 92 | 885 | 201 |
Dargeçit | 28.555 | 27.711 | -844 | -2,96 | 40 | 519 | 53 |
Derik | 61.830 | 61.706 | -124 | -0,20 | 79 | 1.381 | 45 |
Kızıltepe | 252.656 | 256.664 | 4.008 | 1,59 | 179 | 1.236 | 208 |
Mazıdağı | 35.757 | 36.304 | 547 | 1,53 | 53 | 850 | 43 |
Midyat | 113.367 | 114.763 | 1.396 | 1,23 | 72 | 1.241 | 92 |
Nusaybin | 105.856 | 108.172 | 2.316 | 2,19 | 81 | 1.079 | 100 |
Ömerli | 14.233 | 14.026 | -207 | -1,45 | 45 | 458 | 31 |
Savur | 27.304 | 26.583 | -721 | -2,64 | 41 | 962 | 28 |
Yeşilli | 14.906 | 14.695 | -211 | -1,42 | 14 | 168 | 87 |
MARDİN | 829.195 | 838.778 | 9.583 | 1,16 | 696 | 8.779 | 96 |
Ekonomi
Ekonomisi tarım, hayvancılık ve ticarete dayalıdır. 2001 yılına göre ildeki iktisadi faaliyetlerin %66,8'i tarım, çiftçilik ve hayvancılık alanlarında gerçekleşmiştir. Suriye sınırındaki organik tarıma elverişli topraklar mayınlı olması nedeniyle Mardin ekonomisine katkı sağlamamaktadır. Tarımdan sonraki en önemli sektörü devlet hizmetleri oluşturmaktadır. 2001 yılına göre ilde kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 983 Dolardır.
İlde "Mardin Serbest Bölgesi" ve "Mardin Organize Sanayi Bölgesi" adlarında üretim ve sanayi bölgeleri bulunmaktadır. Bölgenin en önemli projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi'nin tamamlanamaması nedeniyle tarım ürünlerine dayalı sanayi gelişmemiştir. Sanayinin toplam gelir içindeki payı %5,5'tir.
İlde kültür turizmi, inanç turizmi imkânları olmasına karşın Mardin ekonomisinde önemli bir yere sahip değildir.
Konum
Konum Bilgileri Tablosu
Kültür
2010 yılından beri bienal düzenlenmektedir.
Etkinlikler
Müzeler
Cami ve medreseler
Manastırlar ve kiliseler
Kaleler
El sanatları
Diğer
Spor
Ana madde:
Mardin'de spor
2018-2019 Sezonu sonunda, futbolda BAL’daki tek takım Mardin BŞB grup 2.si olmuştur.
Futbolda 2020-2021 Sezonu içinde şuan Misli.com TFF 3. Ligde Mardin Fosfat Spor mücadele etmektedir.
Basketbol kadın 1.ligde Mardin BŞB lig 6.sı olmuştur. Federasyon kupasında ise Yarı final sonu kupa 5.si olmuştur.
Voleybolda kadınlar 1. Liginde Mardin BŞB, grup 10.su olmuştur.Mardin'in erkekler 2.liginde 10 takımı, kadınlar 2. Liginde 3 takımı yer almıştır. Bölgesel ligde 13 takımı vardır.
Hentbol kadınlar 1. ligindeki Mardin BŞB, süper lige yükselmiştir. Ligdeki diğer takım 1947 Sağlık ve SK. lig 5.si olmuştur. Erkekler 2.ligde 1903 Mardin Spor da lig 5.si olmuştur.
Önemli spor tesisleri: 21 Kasım Stadyumu (5.700) ve Artuklu Yeni Spor Salonu (2.300)'dur.
Yönetim
Ana madde:
Mardin'in ilçeleri
Merkezi yönetim
Büyükşehir illerinde Merkezi yönetim Vali, İl Müdürleri ve İl Danışma Kurulundan oluşur.
Mardin, bir ‘büyükşehir’dir. Bu özelliğine göre yönetimi belirlenmiştir. Protokolde ilk sırada yer alan Vali, merkezi yönetimi temsil eder ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
Mardin Valisi 1965-Çiçekdağı doğumlu Mahmut DEMİRTAŞ, 9.06.2020/274 sayılı kararla Adana Valisi iken atanmıştır.
Vali ve Kaymakamlara ait bilgiler Mardin'in ilçeleri sayfasında gösterilmiştir
Yerel yönetim
Büyükşehir Belediyelerinde yerel yönetim, Büyükşehir Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Encümeni'nden oluşur.
Yerel yönetimi temsil eden Büyükşehir Belediye Başkanı, ildeki tüm seçmenlerin oy çokluğu ile seçilir. Yerel seçimlerde İlçe Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanılarak ilçelerin belediye meclisleri oluşur. İlçe Belediye meclislerinden alınan üyelerle (başkan kontenjanı, ilçe nüfusu ve parti oy oranına göre) de Büyükşehir Belediye Meclisi oluşur. Bu mecliste ilçe belediye başkanları da yer alır. Meclisin başkanı Büyükşehir Belediye Başkanı'dır.
Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.(5216 saylı kanun 16.madde)
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
2019 Türkiye yerel seçimleri sonunda Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Ahmet Türk (HDP), 19 Ağustos 2019 tarihinde görevden alınmış, yerine Mardin Valisi Mustafa Yaman kayyum olarak atanmıştır.
Diğer ilçelerden Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Nusaybin ve Savur'un HDP'libelediye başkanları da göreve geldikten sonra İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmış, yerlerine ilçe kaymakamları kayyum atanmıştır.
Son durumda 10 ilçe belediyesinin 5'ini kayyum olarak atanan kaymakamlar, 5'ini de AK PARTİ'li belediye başkanları yönetmektedir.
Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi bazı üyelerin görevden uzaklaştırılması nedeniyle belirsizleşmiştir
Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına ait bilgiler Mardin'in ilçeleri sayfasında gösterilmiştir.
Büyükşehir ve ilçe belediyeleri 2019 yerel seçim sonuçları aşağıdaki gibidir.
Mardin Belediyeleri 2019 Yerel Seçim Sonuçları
İlçe | Geçerli oy | Seçilen Başkan | En yakın rakip | ||||||
Adı | Partisi | Aldığı oy | Oranı | Adı | Partisi | Aldığı oy | Oranı | ||
Büyükşehir | 371.334 | Ahmet Türk | HDP | 208.854 | 56,24 | Mehmet Vejdi Kahraman | AKPARTİ | 143.060 | 38,53 |
Artuklu | 79.398 | Abdulkadir Tutaşi | AKPARTİ | 42.464 | 53,48 | Nurettin Turğay | HDP | 30.494 | 38,41 |
Dargeçit | 13105 | Mehmet Cüneyt Aksoy | AKPARTİ | 6.630 | 50,59 | Ahmet İnci | HDP | 5.966 | 45,52 |
Derik | 28.763 | Mülkiye Esmez | HDP | 19.944 | 69,34 | Şeyhmus Necimoğlu | AKPARTİ | 8.080 | 28,09 |
Kızıltepe | 112.473 | Nilüfer Elik Yılmaz | HDP | 79.239 | 70,45 | Şukrü Cevheroğlu | AKPARTİ | 28.764 | 25,57 |
Mazıdağı | 16.983 | Nalan Özaydın | HDP | 9.579 | 56,40 | İbrahim Atlı | AKPARTİ | 6.277 | 36,96 |
Midyat | 46.801 | Veysi Şahin | AKPARTİ | 27.111 | 57,93 | Osman Demirci | HDP | 16.262 | 34,75 |
Nusaybin | 44.779 | Semire Nergiz | HDP | 34.666 | 77,42 | Mehmet Hadi Hamidi | AKPARTİ | 8.437 | 18,84 |
Ömerli | 7.756 | Hüsamettin Altındağ | AKPARTİ | 4.629 | 59,68 | Cuma Turğay | HDP | 2.171 | 27,99 |
Savur | 12.027 | Gülistan Öncü | HDP | 5.775 | 48,02 | Oğuzhan Sönmez Kaya | AKPARTİ | 5.009 | 41,65 |
Yeşilli | 6.923 | Hayrettin Demir | AKPARTİ | 3.503 | 50,60 | Enver Sağlam | SP | 3.376 | 48,76 |
Eğitim
Diyarbakır yolu üzerinde, Mardin şehir merkezinde yer alan Mardin Artuklu Üniversitesi 2007 yılında kurulmuş ve 2007-2008 döneminde eğitim öğretime başlamıştır.
Altyapı
Sağlık
Mardin ilinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı 11 hastane bulunmaktadır. Mardin şehir merkezinde Mardin Devlet Hastanesi, Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bulunmaktadır. Derik ilçesinde Derik Devlet Hastanesi, Dargeçit ilçesinde Dargeçit Devlet Hastanesi, Kızıltepe ilçesinde Kızıltepe Devlet Hastanesi, Mazıdağı ilçesinde Mazıdağı İlçe Hastanesi, Midyat ilçesinde Midyat Devlet Hastanesi, Nusaybin ilçesinde Nusaybin Devlet Hastanesi, Ömerli ilçesinde Ömerli İlçe Entegre Hastanesi, Savur ilçesinde Savur İlçe Entegre Hastanesi sağlık hizmeti sağlamaktadır. Özel kurum olarak Mardin şehir merkezinde 1 hastane hizmet vermektedir.
Ulaşım
Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinden geçen doğu-batı yönündeki
karayolu, ildeki en önemli karayoludur. Şanlıurfa ve Şırnak illerinden bu yolla ulaşılabilir. Şehir merkezine 20 km uzaklıktaki Mardin Havalimanı'na Türkiye içi tarifeli uçak seferleri düzenlenmektedir.