18 yaşına giren her gencin hayallerinden bir tanesi de ehliyet almaktır. Ehliyet nasıl alınır, nereden alınır veya ehliyet almak için gerekli belgelerin ne olduğu konusunda hiç bir fikriniz yok ise sürücü kursları yanı başınızdadır. Sürücü kursları, sizlerden kayıt olmanız için gerekli belgeleri isteyecektir. Onları temin etmeniz halinde sürücü kursuna kolaylıkla kayıt olabilirsiniz. Bütçenize uygun ve kaliteli hizmet veren sürücü kursu arayışınızda web sitemizi kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Ehliyetler kullanılacak araca göre sınıflandırılmaktadır. Kullanacağınız araca göre ehliyet almanız önemlidir. Farklı sınıf bir ehliyet almanız halinde aracı kullanamazsınız. En çok tercih edilen ehliyet sınıfı B sınıf ve BE sınıfıdır. Eğer ki iş makinesi, ticari araç ya da motosiklet kullanıyor iseniz ehliyetinizi ona göre almalısınız. Her sınıf ehliyeti alabileceğiniz sürücü kurslarına web sitemiz üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kaliteli Hizmet Veren Sürücü Kursları

Ehliyet almak istediğiniz zaman ilk yapacağınız şey sürücü kursu aramak olacaktır. Sürücü kursu tercih ederken mutlaka ilk olarak seçeceğiniz kursun yönetmeliğe uygun olup olmadığına bakmalısınız. Daha sonra direksiyon eğitimi alacağınız araçların bakımının yapılmış olmasına ve sürüş için uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Ehliyet sınavı için gerekli teorik eğitimlerin kaç saat işleneceği, kaç saat direksiyon dersi alınacağı ve direksiyon dersi veren hocanın tecrübesini göz önünde bulundurmanızda fayda vardır.

Sürücü kursuna gerekli evrakları teslim ettikten ve kayıt olduktan sonra işleyiş şöyle ilerlemektedir: Öncelikle ehliyet sınavı için ve trafikte kullanacağımız bilgilerin olduğu teorik dersleri almaktasınız. Bu teorik eğitimler: Trafik ve Çevre Bilgisi, İlk Yardım, Trafik Adabı, Araç Tekniği şeklindedir. Bu eğitimlerden sonra teorik sınava girmektesiniz. Bu sınav elektronik ortamda da gerçekleşebilmektedir. Teorik sınavı geçmeniz durumunda direksiyon dersine başlanır. Direksiyon dersinde en kilit nokta birebir eğitim alınmasıdır. Birebir eğitim alan sürücü adayı diğer adaylara nazaran daha başarılı olabilmektedir. Aldığınız eğitimlerin sonunda sınava hazır olduğunuzda, hocanız eşliğinde ehliyet sınavına girmektesiniz. Bütün bunların yanı sıra ehliyet sınavını geçtiniz ve trafiğe çıkmak için özel ders istiyor iseniz, yine sürücü kurları bu durumda yardımınıza koşmaktadır. Özel direksiyon dersi veren hocalarımız ile trafiğe kolaylıkla çıkabilirsiniz. 

Ehliyet Nasıl Alınır?

Ehliyet hakkında hiçbir fikri olmayan kişiler için ehliyetin nasıl alınacağını adım adım sizler için derledik. Ehliyetin nasıl alınacağını şu adımları takip ederek öğrenebilirsiniz. 

1. Adım: Almak İstediğiniz Ehliyet Sınıfını Seçin

Sürücü belgesine sahip olan bir kişi, kara yollarında trafiğe çıkan her aracı kullanamaz. Her farklı motorlu taşıtın farklı ehliyet sınıfı bulunur. Ehliyet sınıfları ise M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F ve G olmak üzere 17 tanedir. Ehliyet sınıflarının motor hacimleri, araç kullanım alanları birbirinden farklıdır. Bu nedenle öncelikle hangi sınıfın ehliyetini alacağınızı belirleyin. Ardından söz konusu ehliyet sınıfı için gerekli şartların neler olduğunu öğrenin.

2. Adım: Sürücü Kursuna Kaydolun

Trafiğe çıkmanın ilk koşulu olan sürücü belgesini almak için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir sürücü kursuna kaydınızı yaptırmanız gerekir. Kayıt için gerekli belgeleri tamamladıktan sonra sürücü kursuna başvurabilirsiniz. Sürücü kursuna kayıt için gerekli belgeler şu şekildedir:

  • Biyometrik fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Adli sicil kaydı
  • Kan grubu kartı
  • Evlilik cüzdanı (evli bireyler için)
  • en son mezun olunan okulun diploması

 

3. Adım: Yazılı Sınav

Kursa kaydınızı yaptırdıktan sonra sürücü belgesi almak için eğitim süreciniz de başlar. Eğitim sürenizin sonunda yazılı bir sınava tabi tutulursunuz ve bu sınavdan başarılı (70 puan) bir sonuç almanız gerekir. Yazılı sınav için toplam 4 hakkınız bulunur. Bu nedenle sınavda başarısız olmanız durumda tekrar sınava girmek için gerekli ödemeyi yaparak sınava bir kere daha girebilirsiniz. Sınavı başarıyla tamamladıktan sonra ise direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsınız.

4. Adım: Direksiyon Sınavı

Sürücü belgesini almaya hak kazanmanız için son adım direksiyon sınavıdır. Bu aşamada sınava girmeden önce yani yazılı sınavdan sonra pratik bir eğitime tabi tutulursunuz. Söz konusu direksiyon eğitimine katılmak zorunludur.

Eğer direksiyon sınavından başarısız olursanız gerekli ücretleri ödeyerek sınava tekrar girebilirsiniz. Direksiyon sınavına girme hakkınız 4’tür. Bu haklarınız biterse 45 gün içinde Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe yazarak 4 hak daha alabilirsiniz. Ancak bu ek haklarınızdan sonra başarısız olmanız durumunda dosyanız iptal olur. Yani sürücü kursuna tekrar kayıt yaptırmanız gerekir.

5. Adım: Sürücü Kursundan Başarı Sertifikanızı Alın

Ehliyet sınavlarından geçtiyseniz sürecin sonuna geldiniz demektir. Artık sürücü belgesi almaya hak kazandığınızı gösteren sertifikanızı sürücü kursundan alabilirsiniz.

6. Adım: Nüfus Müdürlüğü’ne Başvurun

Hak ettiğiniz sürücü belgesini alabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak sürücü belgesi randevusu alabilirsiniz. Başvuru sırasında gerekli belgelerin yanınızda olması gerekmektedir. Gerekli belgeler şu şekildedir: 

  • Kimlik kartı
  • Sürücü sertifikası
  • Öğrenim belgesi
  • Sürücü sağlık raporu
  • Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli ile vakıf payının ödendiğine dair belge
  • Biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirten belge

 

Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

Bildiğiniz gibi araç kullanabilmenin öncelikli şartı, sürücü belgesine sahip olmaktır. Fakat bu, ehliyet sahiplerinin her aracı kullanabileceği anlamına gelmez. Çünkü hangi sürücünün hangi tip taşıtı kullanabileceği, ehliyet sınıfları sayesinde belirlenmektedir. Yani size otomobil kullanma yetkisi veren bir ehliyet, deneyiminiz yoksa minibüs kullanmanız konusunda yetki vermez. Hangi ehliyet sınıfının hangi aracı kullanacağı merak edilen bir konudur. Bunları şu şekilde sınıflandırabiliriz:

  • M Sınıfı Ehliyet: Moped: İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.
  • A1 Sınıfı Ehliyet : Motorlu Bisiklet: Silindir hacmi 125 CC, gücü 11 Kw. ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 Kw'ı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
  • A2 Sınıfı Ehliyet: Motosiklet: Gücü 35 KW'ı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2'yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 KW'ı geçmeyen üç tekerlekli motosikleri kullanacaklara verilir.
  • A Sınıfı Ehliyet: Motosiklet: Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 KW'ı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
  • B1 Sınıfı Ehliyet: Dört tekerlekli Motosiklet: Net motor gücü 15 KW'ı, net ağırlığı 400 KG'ı, yük taşımacılığında kullananlar için net ağırlığı 550 KG'ı geçmeyen dört (4) tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
  • B Sınıfı Ehliyet: Otomobil/Kamyonet: Otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. B sınıfı ehliyet ile M, B1 ve F ehliyet sınıflarına tabii araçlar da kullanılabilir.
  • B Sınıfı Engelli Ehliyet: Otomobil/Kamyonet (Engelli) : Otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. B sınıfı ehliyet ile M, B1 ve F ehliyet sınıflarına tabii araçlar da kullanılabilir.
  • BE Sınıfı Ehliyet: B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ı geçmeyen römork veya yarı römork içerek birleşik araçları kullanacaklara verilir.
  • C1 Sınıfı Ehliyet: Azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ın üzerinde olan ve 7.500 KG'ı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacak sürücülere verilir.
  • C1E Sınıfı Ehliyet: C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.
  • C Sınıfı Ehliyet: Kamyon: Kamyon ve çekici kullanacaklara verilir.
  • CE Sınıfı Ehliyet: C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 KG'ı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
  • D1 Sınıfı Ehliyet : Minibüs kullanacaklara verilir.
  • D1E Sınıfı Ehliyet: D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 KG'ı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
  • D Sınıfı Ehliyet: Otobüs kullanacaklara verilir.
  • DE Sınıfı Ehliyet: D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara ve azami yüklü ağırlığı 750 KG'ı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
  • F Sınıfı Ehliyet: Lastik tekerlekli traktör kullanacaklara verilir.
  • G Sınıfı Ehliyet: İş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara verilir.

 

Ehliyet Alma Şartları Nelerdir? 

Sürücü belgesi alma şartlarında ilk sırada yer alan yaş şartı, her ehliyet sınıfı için farklıdır. Ehliyet sınıflarına göre belirlenen minimum yaş sınırları şu şekildedir: Motosiklet ehliyet (M, A1, B1) için en az 16 yaşın tamamlanmış olması gerekir. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyet için en az 18 yaşın tamamlanmış olması gerekir. A sınıfı ehliyet için 20 yaş doldurulmalıdır ve 15 kilowatt güçten fazla gücü olan, 3 tekerlekli motosiklet ehliyeti için 21 yaş doldurulmalıdır. C, CE, D1 ve D1E sınıf ehliyet için 21 yaşın bitirilmiş olması gerekir. D ve DE sınıfı ehliyet için 24 yaşını tamamlamış olmak gereklidir.

Ehliyet sınıflarına göre deneyim şartı farklılık göstermektedir. Bazı ehliyet gruplarında deneyim gerekliyken bazılarında gerekli görülmemiştir. A sınıfı ehliyet için; minimum 2 yıldır A2 ehliyeti sahibi olmak (eğer 24 yaş doldurulduysa deneyim gerekli değildir). C1, C, D1 ve D sınıfı sürücü belgesi için; minimum 2 yıldır B sınıfı ehliyet kullanıyor olmakBE sınıfı ehliyet için; B sınıfı ehliyet sahibi olmak, CE sınıfı ehliyet için; C sınıfı ehliyete sahip olmakC1E sınıfı sürücü belgesi için C1 sınıfı ehliyet sahibi olmakDE sınıfı ehliyet için; D sınıfı sürücü belgesine sahip olmakD1E sınıfı için; D1 sınıfı ehliyete sahip olmak gereklidir.

Ehliyet alma şartları eğitim durumu Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 76. maddesine göre belirlenir. Sürücü adayının eğitim durumu en az ilkokul düzeyinde olmalıdır. Sürücü belgesi almak için adaylar araç kullanabileceklerine dair sağlık raporlarını kayıt sırasında yanlarında getirmelidirler. Sağlık raporu sürücü kursuna kayıt olurken değil, ehliyet için başvuru yaparken gereklidir. Diğer şartlar sağlandığı halde sağlık raporu olmayan sürücü adaylarına ehliyet verilmemektedir. Ehliyet sınavı teorik ve direksiyon sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Bu sınavlardan teorik sınavda en az 35 soruyu doğru olarak cevaplayıp 70 puan ve üstü not almak gereklidir. Teorik sınavdan en az 70 puan alanlar direksiyon sınavına girebilirler.

Sürücü adayları ehliyet alabilmek için Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yer alan suçlardan hiçbirini işlememiş olmamalıdır. Yönetmelikte bulunan ve adli sicil kayıtlarında olmaması gereken suçlar şunlardır:

  • Türk Ceza Kanunu’ndaki 188, 190 ve 191. maddeler
  • 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 4. madde 7. fıkra
  • 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12. Madde, 2. ve diğer fıkralardaki suçlar