Teknoloji ilerledikçe artık her şeyi internet üzerinden yapmaktayız. Her ihtiyacımızı internet üzerinden karşılamaktayız. Bir ürün satın alacağımız zaman, taksi çağıracağımız zaman ya da market alışverişimizi internet üzerinden gerçekleştirmekteyiz. Bütün bu ihtiyaçları internet üzerinden karşılamamızla birlikte mobil uygulamalar ortaya çıkmıştır. İnternet üzerinden satış yapan, hizmet veren bütün şirketlerin neredeyse hepsinin bir mobil uygulaması vardır. Mobil uygulamanın en önemli faktörü uygulama geliştirme olarak öne çıkar.
Mobil uygulamaların varlığı hayatımı kolaylaştırmaktadır. Kolaylık sağlaması sebebi ile kullanımı gün geçtikçe hızla artmaktadır. Farklı firmalar ya da şirketler kullanıcıların ve müşterilerin ya da çalışanların hayatlarını daha kolay hâle getirebilmek için mobil uygulamaları kullanıcıları ile buluşturmaktadır. E-girişimciler artık sadece e-ticaret ile sınırlı kalmayıp bunun yanında mobil uygulama kullanımına da ağırlık vermektedirler. Böylece daha geniş bir hedef kitleye ulaşma şansına sahip olurlar. Mobil cihazların kullanımının artmış olmasının yanında kullanıcı aralığının da genişlemiş olması mobil uygulama geliştirmeye dair rağbetin bir hayli arttığını göstermektedir.
Uygulama Geliştirme Süreçleri Nelerdir?
Öncelikle uygulamalar, yazılımcılar tarafınca geliştirilip sanal marketlere kullanıcıların hizmetine sunulur. Bu uygulamaların bazıları ücretlidir, bazıları da ücretsiz şekilde kullanıma açıktır. Uygulamalar oluşturma ve bunları piyasaya sürme süreci titiz bir çalışma gerektirir. Mobil uygulama geliştirme sürecinin bu aşamaları, bir kuruluş içinde birçok farklı kişi ve işletme, pazarlama, tasarım ve mühendislik gibi uzmanlık alanı içerir. Mobil uygulama geliştirme sürecinin aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Strateji: Uygulama geliştirmeye başlanmadan önce amaç belirlenmelidir. Uygulama için bir soruna veya fırsata yaklaşmak, iyi bir çözüm sunmak ve nelerin nasıl oluşturulacağına karar vermekle başlar. Bu aşamada kuruluşlar, uygulamanın hedeflerini ve başarı ölçümlerini saptar, pazarı ve rekabeti analiz eder, müşterilerinin gereksinimlerini araştırır. Son olarak uygulamanın hangi kullanıcılara ve kullanım örneklerine hizmet vereceğini belirler.
- Planlama: Bu aşamada kuruluşlar, uygulama geliştirme sürecinin dört önemli ayrıntısı üzerinde anlaşır: ekipler, araçlar, teknolojiler ve zaman çizelgeleri.
- Tasarım: Tasarım aşaması en zevkli aşamadır. Uygulamanın görünümü, özellikleri ve işlevi, tasarım aşaması sırasında şekil alır. Ekipler kullanıcı deneyiminin grafiğini oluşturur. Kullanıcı arabirimleri ile uygulamanın durumlarını çeşitli uygunluklarda oluşturur. Ekipler, kavram kanıtı sağlamak veya müşteri geri bildirimlerini erken bir aşamada toplamak için düşük uygunluk örnekleriyle başlar.
- Geliştirme: Bu aşama ekipler ön uç, arka uç ve API'ler dahil olmak üzere teknik mimariyi ve teknolojik yığını oluşturur. Geliştirme kilometre taşlarını belirlediği, uygulamanın geliştirme yaşam döngüsünü saptadığı ve uygulamayı kodladığı adımdır.
- Test: Test aşaması olmadan kuruluşlar, uygulamalarının güvenli olacağından, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu ve beklediği şekilde işleyeceğinden ve kuruluşların dağıttığı yerde çalışacağından emin olamaz.
- Sürüm: Uygulama geliştirme sürecindeki son aşama ise piyasaya sürümdür. Uygulama kullanılmaya başlandığında kuruluş, uygulamayı kullanan müşterilere destek ve uygulamanın kullanılabilir olduğundan ve olması gereken şekilde bir performansa sahip olduğundan emin olmak için sürekli izleme ve bakım sağlar.
Uygulama Geliştirmenin Avantajları
Uygulamalar mobil web siteleri ve internet sitelerine oranla 2 ya da 3 kat daha yüksek geri dönüşüm sağlar. Bundan dolayı satış konusunda daha başarılıdır. Mobil uygulamalar müşteri geri dönüşünün daha yüksek olduğu mecralardır. Bu nedenle, mobil uygulamaların satış potansiyeli oldukça yüksektir. Mobil uygulamalarda kişiselleştirme oluşturarak müşterilerin kendini özel hissetmeleri sağlanır. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek için kişiselleştirme ve uygulamayı işlevsel hale getirmek oldukça önemlidir. Mobil uygulamaların kullanıcı dostu olması satın alma sürecini hızlandırır ve sadık takipçi kitlesinin oluşmasını sağlar.
Doğru ve kullanıcı odaklı hazırlanan uygulamalar marka bilinirliğini artırır Uygulamaların içeriğini kullanıcı ile etkileşimde olacak şekilde kaliteli, dikkat çekici şekilde oluşturmak kullanıcıların uygulamadan memnun kalmasına ve sürekli olarak kullanmasına yardımcı olur. Geliştirilen uygulamaların onaylanması ve beğenilmesi için güncelin sürekli takip edilmesi gerekmektedir. Böylece uygulamanın sürekli olarak güncellenmesi gerekir. İyi ve yaratıcı bir tasarım ile çarpıcı ve dikkat çekici bir mobil uygulama kullanıcıların daha çok ilgisini çekmektedir. İyi bir mobil uygulama markayı başka bir noktaya taşır ve marka bilinirliğini artırır. Sizde uygulama geliştirmenin bu avantajlarından yararlanmak için web sitemiz üzerinde uygulama geliştirme uzmanı ile iletişime geçebilirsiniz.
Uygulama Türleri Nelerdir?
Mobil cihazlarda kullanılan uygulama oluşturmak istenildiğinde, kuruluşlar birkaç farklı mobil uygulama türü arasından seçim yapar. Seçilecek olan mobil uygulama türü, uygulamanın kullanıcılarının neleri yapmasını sağladığı yerine nasıl oluşturulacağını ifade etmektedir. Uygulama geliştiricilerin oluşturabilecek uygulama türleri şu şekilde sınıflandırılabilir:
Yerel Uygulamalar: Android veya iOS gibi belirli bir cihaza veya platforma özgü uygulamalara yerel uygulamalar denilmektedir. Bu uygulamalar doğrudan cihazın işletim sisteminde çalışır, platformun sağladığı dillerle çerçeveleri kullanır ve işletim sistemine özgü mağaza veya market üzerinden dağıtılır.
Çoklu Platform Uygulamaları: Uygulama içinde tercih ettikleri dillerde ve çerçevelerde kodlanır. Ardından uygulamanın Xamarin gibi platformlar kullanarak üzerinde çalıştırılması amaçlandığı her işletim sistemi için kodu derler. Çoklu platform uygulamaları olarak da bilinen bu uygulamalar, ekiplerin birçok farklı cihazda çalışmasına ve kodun büyük bir bölümünü yeniden kullanmasına olanak tanır. Ancak kodda köprü oluşturmak, yalnızca bir platform için geliştirmekten daha fazla iş gerektirmektedir.
Aşamalı Web Uygulamaları: Web uygulamaları gibi, aşamalı web uygulamaları mobil tarayıcılarda çalışır ve genellikle JavaScript, CSS ve HTML5 kullanılarak oluşturulur. Web uygulamalarını aşamalı yapan şey, gelişmiş tarayıcı özelliklerini kullanarak anında iletme bildirimleri, daha iyi dokunma hareketleri ve donanım etkileşimi sağlama olanaklarıdır.
Hibrit Uygulamalar: Yerel uygulamalar ile aşamalı web uygulamaların karışımı olan hibrit uygulamalar aslında web uygulamalarını çalıştıran yerel olarak kodlanmış kapsayıcılardır. Bu bileşim, uygulamanın cihazların özelliklerine ve donanımına daha fazla erişim elde etmesini ve daha fazla cihaz türünde çalışmasını, tüm bunları yaparken de tek bir kod temelini korumasını sağlar.
Uygulama Geliştirme Dilleri
İyi bir mobil uygulama geliştirirken ilk dikkat edilen unsurlardan biride hangi uygulama dilinin kullanıldığıdır. Uygun yazılım dili ve platformu seçilmeden başlanan mobil uygulama geliştirme çözümleri genellikle sonu hüsran şekilde sonuçlanır. Uygulama geliştirenlerin genellikle kullandığı dilleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- C Programlama Dili
- C++ Programlama Dili
- Objective C Programlama Dili
- Html Programlama Dili
- Java Programlama Dili
- C# Dilinde Mobil Programlama
- Swift dilinde Mobil Programlama
Uygulama Geliştirme Uzmanının Görev ve Sorumlulukları
Uygulama geliştirme uzmanları farklı alanlarda kendini geliştirmiştir. Kullanıcıların ya da firmaların isteklerine göre her biri ayrı uygulama yaparlar ve ayrı uygulama geliştirme dillerini kullanılırlar. Uygulama geliştiricilerin ya da Uygulama geliştirme uzmanları iş hedefleri doğrultusunda yazılım ürünleri veya sistemlerini tasarlamalıdır. Sistem veya program tasarımı için en verimli ve uygun maliyetli çözümü önererek sistem özellikleriyle prosedürlerini geliştirmelidir. Veri doğrulama yöntemlerini belirlemelidir. Ayrıca yeni uygulamaların teknik özelliklerini belirlemek için geliştirme ekibi ve diğer BT personeliyle iş birliği yapmalıdır.
Bunların yanı sıra uygulama geliştirme uzmanları yazılım gereksinimlerini uygulanabilir programlama koduna dönüştürme işlemini yapar. Uygulamaların amaçlanan şekilde çalıştığını kontrol etmek için örnek veri kümelerini test etmelidir. Uygulamaların etkinliğini izlemeli, değerlendirmeli ve gerekli düzeltmeleri belirlemelidir. Problem analizine yardımcı olacak akış şemaları ve sistem diyagramlarını hazırlamalıdır. Mevcut sistem ve uygulamalarda ortaya çıkan gereksinimler için iyileştirmeler yapmalıdır. Kullanıcılar için detaylı dokümantasyon hazırlamalı ve eğitim vermelidir. Tüm bunların yanı sıra teknolojik gelişmeleri yakından takip etmelidir.