Firmanızı bu şekilde gösterebilmek için şimdi hizmet vermeye başlayın.
lYozgat anahtarcı; araba, kasa, çelik kapı, tahta kapı, bahçe kapısı, panjur kapı gibi her çeşit anahtarın kullanıldığı yerlerin anahtarlarını yapan kişidir. Anahtarcılar, her tür anahtar ihtiyacınızda sizlerin yardımına koşarlar. Hemen Geliriz ile etkin Yozgat Kilitçi size en çabucak hizmeti vermek için çalışmaktalardır.
Anahtarcı olarak işleyen kişiler anahtarlarınızdaki bozulmaları ve yıpranmaları giderebilirler. Kırılan anahtarlarınızın bakımını yapabilirler. Anahtarcılar sıklıkla sizlere kopya anahtar oluşturarak, kırılmalara ve yıpranmalara karşı acil durumlarda kullanmanızı kolaylaştırırlar. Araba, ev, bahçe, depolama anahtarları çok çeşitli olabilmektedir. Bu değişik anahtarlar her ustanın yapabileceği bir eylem değildir. İşinde en iyisini yapmaya işleyen ustalar Hemen Geliriz ile çalışmaktalar ve sizlere en iyi hizmeti vermek için çabalamaktalardır.
Anahtarlarınızın ne süre kaybolacağı veya ne süre kırılacağını bilemezsiniz. otomobil veya ev anahtarlarınızı evin içinde veya arabanın içinde unutmuş olabilirsiniz. Böyle durumlarda yapabileceğiniz tek şey 7/24 faal bir Çilingir çağırmaktır. Anahtarcılar sıklıkla haftanın yedi günü yirmi dört saat çalışmaktalardır. Bunun nedeni ise sizlerin mağdur olmamasıdır. Kaybettiğiniz anahtarlarınız nedeniyle aracınıza veya evlerinize giremeyebilirsiniz. Geç saatlerde ev haricinde kalmak oldukça can sıkıcı bir durum olduğu için en hızlı tasvirde kapınıza kadar gelerek sizlere kapı açacak kişiler Hemen Geliriz’de bulunmaktadır. Bu kişiler 7 gün 24 saat anahtar yedekleme yöntemi de yapmaktadırlar. Acil durumlarda Yozgat anahtarcı ile irtibata geçerek anahtarlarınızın yedeklerini istediğiniz saatlerde yaptırabilirsiniz.
Acil durumlarda ulaşmak arzuladığınız anahtarcılara Hemen Geliriz üzerinden ulaşabilirsiniz. Ulaştığınız anahtarcılardan önden fiyat bilgisi alarak, işlemleriniz ilişkin konuşma sağlayabilirsiniz. Size en yakında mevcut anahtarcılara ulaşmak kalıntı yoğun kolay .
Anahtarlar seçenek sık kaybolabilen malzemelerdir. Anahtarları sürekli gittiğimiz mekanlarda, piknik alanlarında veya deniz kenarında bir yerde kaybedebiliriz. Evden aniden çıktığımız anlarda, ev anahtarını içeride bırakmamız da başka bir unutkanlıktır. Böyle durumlarda hiç panik yapmamanız için önceden çıkarttığınız kopya anahtarlarınızı gidip alabilirsiniz.
Yedek anahtarlarınızı çıkarma yöntemini anahtarcıda yaptırdıktan sonra bu yedek anahtarları güvendiğiniz birine vererek sizin için saklamasını isteyebilirsiniz. Bu yedek anahtarlar sayesinde anahtarınızı unuttuğunuz anlarda güvenerek verdiğiniz kişilerden yedek anahtarlarınızı temin ederek evinize girebilir veya arabanıza binebilirsiniz.
Anahtar yedekleme işi bir Yozgat Anahtar Ustası için çok kolaydır. Anahtarcılar bu eylem için üretilmiş cihazlar ile anahtar yedekleyebilmektedirler. Öze cihazlar sayesinde elinizde bulunan anahtar kırık olsa dahi onun aynısından bir tane daha yapmak mümkündür. Bu özel makineler ile beraber anahtarcılar hızlı bir şekilde anahtar yedekleyebilmektedir. Yedeklenen anahtarları dilediğiniz yerde bırakarak kendinizi garantiye alabilirsiniz. yoğun fazla anahtar unutuyorum diyorsanız kopya anahtar oluşturmak tam size göre.
Anahtarlar, özel bir makine ile kopyalama işi yapılarak yedeklenmektedir. Bu makinenin niteliği ise koyduğunuz anahtarın şeklini alarak ham olan anahtar metalinin üzerinde aynı çizgileri bırakabilmesidir. klonlama işleminin çok iyi çalışması gerekmektedir. Eğer bu makinelerde bir hata meydana gelirse bu hatalardan geri dönüş olmaz ve ham olarak konulan anahtara yanlış şekiller basıldığı için anahtar çalışmaz.
Anahtar kaybetme gibi durumlarda acil Kilitçi ararız. Size en yakın en güvenilir anahtarcıyı bulmak için Hemen Geliriz adresinden hizmet alabilirsiniz. Anahtarcılar sürekli size her an görev verebilmek için haftanın yedi günü yirmi dört saat hizmet vermektedirler. Anahtarcıya ne süre ihtiyacınız olursa Hemen Geliriz üzerinden arzuladığınız anahtarcıya ulaşarak, kapılarınızı açtırabilirsiniz.
Anahtarcının vermiş olduğu hizmetlerden bazıları şu şekildedir;
Çelik kapı açma
Tahta kapı açma
otomobil kapısı açma
Çelik kasa kapısı açma
Anahtar yedeği çıkarma
Kırık anahtar tamiri
Anahtar tamiri
Anahtarcılar bu ve bunun gibi birçok hizmeti sizler için sunmaktadırlar. Sundukları servis karşılığında sizlerin mağdur olmamanızı sağlamaktadırlar. Anahtar önemli eşyalarımızın saklandığı kasaların da anahtarı olabilir. Bu anahtarın kırılması kaybolması anında panik olabiliriz. lakin Anahtar Ustası bu tekniği de çok basit bir şekilde halledecektir. Çelik kasa açma tekniği için çok basit bir biçimde Çilingir çağırabilir ve işleminizi hallettirebilirsiniz.
Anahtarcılar sizlere uzman bir takım hizmeti sunabilirler. Anahtarcılarda bulunan çalışanlar uzman bir grup oluşturarak, sizin işlerinizin daha seri olmasını sağlamaktadırlar. İşlerinizin çabucak ve güvenilir bir biçimde hallolmasını istiyorsanız, Hemen Geliriz üzerinden bir Yozgat Çilingir hizmeti alabilirsiniz.
Birçok işletmenin kendi iddiası bulunmaktadır. Bazı firmalar sizlere 20 sürede yanınıza ulaşarak servis verme garantisi sunmaktadır. Bu tür şirketler gerçekten profesyonel ekiplerle çalışarak seri ve emniyetli servis sunmak için çalışmaktadırlar. hızlı ve emniyetli bir Kilit Ustası hizmeti almak istiyorsanız Hemen Geliriz Ana Sayfası üzerinden yapacağınız arama sonucu listelenecek ustalara ulaşabilirsiniz.
Uzman ekipler ile etkin bu şirketler sizlere en süratli hizmeti nasıl verebilecekleri hakkında günlük olarak değişim yapmaktadırlar. Sizler ev kapılarınızda, dükkan kapılarınızda veya otomobil başında uzun süreler beklemeyin diye bu uzman ekipler hızlıca yanlarınıza gelerek sizlere Anahtar Ustası hizmeti verebilmektedirler.
Anahtarcının eve gelip kapı açması ile anahtar yedekleme fiyatları farklıdır. şirket ne kadar aynı olsa da anahtar yedekleme fiyatı ne kadar uygunsa eve gelerek hizmet verme fiyatı ona göre daha pahalıdır. Bu durum her şirket iiçin değişiklik göstermektedir. Firmalarda sunulan hizmetlerin hepsinin farklı bir fiyatlandırması bulunmaktadır. Bu hizmetlerden bir tanesini alabilmek için öncelikle Hemen Geliriz Sitesi’nde aramalara başlamanız gerekmektedir. Bu aramalar sonucunda size en yakın ve en ucuz hizmeti verecek olan Yozgat anahtarcıyı seçerek servis almaya başlayabilirsiniz.
Anahtar çoğaltma işi çok zahmetsiz ve basit olduğu için fiyatları da bir o kadar düşüktür. Anahtarcılar size bu hizmeti sunduklarında çok düşük fiyatlar isteyeceklerdir. Anahtarcılar evlerinize veya arabalarınızın yanına gelerek size hizmet sunduklarında fiyatlandırmalar değişmektedir. Değişen bu fiyatlarda sizler pazarlık edebilir ve anahtarcıdan iskonto isteyebilirsiniz.
Piyasada bulunan anahtarcılardan daha ucuz ve daha güvenilir Anahtar Ustası bulabilmek için Hemen Geliriz adresini ziyaret edebilirsiniz. En ucuz ve emniyetli hizmeti almak sizlerin hakkı olduğu için Hemen Geliriz’den yapacağınız aramalarda ustalara servis hakkın ve fiyat ilişkin sorularak sorarak, hizmeti almadan evvel bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu sayede alacağınız hizmeti ve ödeyeceğiniz değeri bilerek ustaları çağırırsınız. İçiniz çok konforlu bir şekilde bildiğiniz bilgilerle kolaylıkla servis alabilirsiniz. Bu servisler neticesi alınacak bedeli de bildiğiniz için sürprizler ile karşılaşmazsınız. Fiyatların sizi yanıltmaması için önceden bilgi almak için Yozgat anahtarcıya Hemen Geliriz üzerinden ulaşın ve fiyat bilgisini öğrenin.
Yozgat, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Çekerek, Aydıncık ve Kadışehri ilçeleri ise Karadeniz Bölgesi'nde kalır.
Yozgat İli Nüfusu: 421.200'dür (2019). Bu nüfusun %74,31'i şehirlerde yaşamaktadır (2016 sonu). İlin yüzölçümü 13.690 km2'dir. İlde km2'ye 31 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkez ilçede 50’dir.) İlde yıllık nüfus artış oranı %0,38 olmuştur.
2016 yılında TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 14 ilçe, 36 belediye, bu belediyelerde 219 mahalle ve ayrıca 572 köy vardır.
İl merkezinin denizden yüksekliği, 1317 metredir.
İçindekiler
Etimoloji
İlin asıl adı "Bozok" olup, 1927 yılında ismi "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuzların; "Bozok" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "Bozok" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "Yozgat" adı da telaffuz edilmiştir.
"Yozgat" adının menşei konusunda ise, değişik söylentiler ileri sürülmektedir. Bir rivayete göre, Yozgat Saray Köyü'nden (bugün itibarıyla kasaba) itibaren aşağıdan yukarıya doğru kat kat yükselmektedir. Bu kat kat yükselişinden ve rakımının yüksekliğinden dolayı önceleri "Yüz kat" denmiş, zamanla bu isim söylene söylene "Yozgat" halini almıştır.
Diğer bir rivayete göre; Aşiret Reisi Ömer Cabbar Ağa'nın yüzü çopurdu. Bu yüzden kendisine Çopur veya Çapar Koca derlerdi. Söylentiye göre Cabbar Ağa, sürülerini bir yaz günü yaylakta otlatırken karşısına Hızır çıkıyor ve davar sahibi Cabbar Ağa'dan içmek için süt istiyor. Güler yüzlü Ömer Ağa hemen misafirine ikramda kusur etmeyerek, gönül hoşluğu ile sütü ikram eder. Hızır sütü içtikten sonra çok memnun kalır ve Cabbar Ağa'ya "Çobanoğlu, yozuna yoz katılsın, memleketinin adı Yoz-Kant olsun" diyor. Bu sözü söyleyerek kayboluyor. Temeli böyle olan Yoz-Kant söylene söylene Yozgat halini alıyor.
İsmin kaynağı hakkında her ne kadar tatmin edici bir bilgi yoksa da uzun yıllar bu bölgenin böyle anıldığı bilinmektedir.
2. Dönem Kütahya Mebusu Cemil Bey tarafından verilen bir takrir ile Yozgat ismi Bozok olarak değiştirilmiş, bilahare 23 Haziran 1927 tarihinde Bozok Mebusu Süleyman Sırrı Bey ve arkadaşlarının verdiği bir takrirle Bozok ismi tekrar Yozgat olarak değiştirilmiştir. Yozgat adı nasıl Bozok'tan dönüşmüştür, pek anlaşılabilir, bir bilimsellik taşımamaktadır.
Bozok
Bugünkü Yozgat ili bölgesi ve komşu yörelerin Osmanlı Türkleri devrindeki adı. Burası Osmanlı öncesi Kara Tatar Türkleri ve az oranda Moğol topluluğunun yaşadığı bir yer idi. Ankara Savaşı'ndan sonra Türkistan hakanı Timur, buradaki Türk ve Moğol topluluklarını Orta Asya'ya taşımıştır. 15. asrın başında Boz-Ok Türkmenleri, Dulkadırlı Türkmenleri adıyla burayı yurt tuttular.
Bunlardan işaret edilmeyen birçok oymak da Dulkadırlı'dan idiler. Kazakistan'da Bozok adlı tarihi yerleşim yeri bulunmuştur. Arkeolojik kazılarda buradaki eski yerleşimden birçok eşya çıkmıştır.
Tarihçe
Yozgat ili, tahminen 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Yozgat çevresinde ilk siyasi birliğini kuran devlet Hititlerdir. Hititler döneminde, bugün Çorum sınırları içinde bulunan Hattuşaş antik şehri kurulmuştur. Osmanlı son döneminde Bozok Sancağı olarak geçmektedir.
CoğrafyaKonum
Yozgat, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde Bozok Platosu üzerinde yer almaktadır.
Ankara–Sivas karayolu ile Samsun-Kayseri-Mersin karayolları Yozgat'tan geçmektedir. Bu yollar, uluslararası taşımacılıkta önemli bir yere sahiptir. Ülkemizden ve Avrupa ülkelerinden Ortadoğu'ya yapılan ticaret, bu yolların önemini daha da artırmaktadır. Kuzeyde; Çorum, Amasya, Tokat, doğuda; Sivas, güneyde; Kayseri, Nevşehir, batıda; Kırşehir, Kırıkkale illeri ile komşudur.
İlin doğusu ile batısı arasında yaklaşık 8 dakikalık bir fark vardır. Yozgat, alan bakımından Türkiye'nin 15. ilidir. İzdüşüm alanı 13597 km2, gerçek alanı ise 14123 km2'dir. İl geneli fazla dağlık değildir.
İlçeler
Yozgat 14 ilçeden oluşmaktadır. Bunlar; Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Şefaatli, Sorgun, Yenifakılı, Yerköy ve Yozgat.
Yönetim
Ayrıca bakınız:
Yozgat'ın ilçeleri
İllerde protokolde ilk sırada yer alan Vali, merkezi yönetimi temsil eder ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Büyükşehir dışındaki illerde yerel yönetim, şehirler düzeyindedir. Belediye Başkanı, belediye sınırları içinde kalan seçmenin oy çokluğu ile seçilir. Ayni seçmen İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanarak ilçelerin belediye meclislerini oluşturur. İldeki bütün seçmenler ayrıca il genel meclisi için de oy kullanarak, İl Genel Meclisinin oluşumunu sağlarlar.
İl genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için yapılan seçimlerde, onda birlik baraj uygulamalı nispi temsil sistemi, belediye başkanlığı seçiminde ise çoğunluk sistemi uygulanır İl genel meclisi ve belediye meclisi üye sayıları ilçe nüfusuna göre, kontenjandan kalan sayıların partilere dağılımı ise D'Hondt Sistemine göre belirlenir (Kanun:2972-Madde:23)
İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresinin karar organıdır, başkanını üyeleri arasından gizli oyla seçer. Ayrıca, İl Genel Meclisi kendi içinden gizli oyla bir yıl görev yapacak 5 kişilik İl Encümenini seçer.
Merkezi yönetim, Vali ve İl Müdürlerinden oluşur. İl Özel İdaresi (İl Genel Meclisi ve İl Encümeni) seçilmişlerden oluşur, ancak Vali başkanlığında görev yapar. Yerel yönetim ise belediye başkanları ve belediye meclislerinden oluşur.
Yozgat Valisi, 1973-İzmit doğumlu Ziya POLAT’dır. 18 Haziran 2020 tarihinde Mamak Kaymakamı iken atanmıştır.
Yozgat Belediye Başkanı, 1972-Yozgat doğumlu Celal Köse (AK P.), 31 Mart 2019 seçimlerinde %40,86 oy oranıyla seçilmiştir.
2019 Türkiye yerel seçimleri sonuçlarına göre Yozgat İl Genel Meclisi üye sayısı, 25 AK PARTİ, 3 CHP, 9 MHP ve 1 İYİ P.olmak üzere 36’dır. Yozgat Belediye Meclisi ise 18 AK Parti ve 7 MHP olmak üzere 25 üyeden oluşur.
2018 Genel seçimleri sonucu, Yozgat'ı temsilen TBMM'e AKP'den 2 milletvekili (Bekir Bozdağ, Yusuf Başer), CHP'den 1 milletvekili (Ali Keven) ve MHP'den 1 milletvekili ( İbrahim Ethem Sadef seçilmiştir.
Nüfus
İlin nüfusu 2000 yılına kadar sürekli artmış, fakat bundan sonra düşüşe başlamıştır. 1960-2008 yılları arası ilin nüfusu %20,33 artmıştır. Bu dönemde yıllık nüfus artış hızı ortalama %0,42 olmuştur. İlin yaş ortalaması oldukça gençtir. Özellikle 10-14 ve 15-19 yaş grubunun nüfusa oranı yüksektir.
Güncel Nüfus Değerleri (TÜİK 4 Şubat 2020 verileri)
Yozgat ili nüfusu: 421.200'dür. Bu nüfusun %75,81'i şehirlerde yaşamaktadır (2019 sonu). İlin yüzölçümü 13.690 km2'dir. İlde km2'ye 31 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkez ilçede 53’dür.)
İlde yıllık nüfus % 0,89 oranında azalmıştır. Nüfusu en çok artan ilçe: Merkez ilçe (% 1,06). Nüfusu en çok azalan ilçe: Saraykent (-% 12,06)
04 Şubat 2020 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 14 İlçe, 36 belediye, bu belediyelerde 234 mahalle ve ayrıca 558 köy vardır.
2019 yılı sonunda Yozgat ili ve ilçelerinin yerleşim yeri ve nüfusla ilgili sayısal bilgileri | |||||||||||
İlçe | Nüfus 2018 | Nüfus 2019 | Nüfus Artışı % | Belediye Sayısı | Mahalle Sayısı | Köy Sayısı | Köy Nüfusu | Şehir nüfusu | Şehirde oturan % | Alanı km2 | km2'ye düşen kişi |
Akdağmadeni | 42.919 | 42.621 | -0,69 | 4 | 19 | 78 | 14.675 | 27.946 | 65,57 | 1.810 | 24 |
Aydıncık | 10.407 | 10.079 | -3,15 | 2 | 5 | 22 | 3.766 | 6.313 | 62,64 | 338 | 30 |
Boğazlıyan | 34.121 | 34.269 | 0,43 | 6 | 31 | 22 | 6.082 | 28.187 | 82,25 | 1.515 | 23 |
Çandır | 4.597 | 4.450 | -3,20 | 1 | 10 | 4 | 846 | 3.604 | 80,99 | 205 | 22 |
Çayıralan | 13.512 | 12.563 | -7,02 | 2 | 10 | 23 | 5.347 | 7.216 | 57,44 | 995 | 13 |
Çekerek | 19.786 | 19.467 | -1,61 | 2 | 8 | 41 | 8.187 | 11.280 | 57,94 | 790 | 25 |
Kadışehri | 11.716 | 11.277 | -3,75 | 2 | 14 | 20 | 3.884 | 7.393 | 65,56 | 472 | 24 |
Merkez ilçe | 105.167 | 106.280 | 1,06 | 1 | 27 | 96 | 14.299 | 91.981 | 86,55 | 2.024 | 53 |
Saraykent | 14.198 | 12.486 | -12,06 | 3 | 12 | 14 | 4.103 | 8.383 | 67,14 | 319 | 39 |
Sarıkaya | 33.010 | 32.489 | -1,58 | 2 | 19 | 56 | 12.161 | 20.328 | 62,57 | 1.018 | 32 |
Sorgun | 79.314 | 79.533 | 0,28 | 8 | 49 | 74 | 12.266 | 67.267 | 84,58 | 1.768 | 45 |
Şefaatli | 15.135 | 14.824 | -2,05 | 1 | 11 | 41 | 5.760 | 9.064 | 61,14 | 882 | 17 |
Yenifakılı | 5.538 | 5.386 | -2,74 | 1 | 5 | 7 | 2.674 | 2.712 | 50,35 | 390 | 14 |
Yerköy | 35.561 | 35.476 | -0,24 | 1 | 14 | 60 | 7.824 | 27.652 | 77,95 | 1.164 | 30 |
YOZGAT | 424.981 | 421.200 | -0,89 | 36 | 234 | 558 | 101.874 | 319.326 | 75,81 | 13.690 | 31 |
İlin yıllara göre nüfusları
Yozgat il nüfus bilgileri | ||||
---|---|---|---|---|
Yıl | Toplam | Sıra | Fark | Şehir - Kır |
1965 | 437.883 | 31 | %15 67.466 370.417 %85
| |
1970 | 464.410 | 30 | %6 | %19 88.065 376.345 %81
|
1975 | 500.371 | 31 | %8 | %22 108.543 391.828 %78
|
1980 | 504.433 | 35 | %1 | %25 124.297 380.136 %75
|
1985 | 545.301 | 36 | %8 | %28 151.610 393.691 %72
|
1990 | 579.150 | 34 | %6 | %36 208.183 370.967 %64
|
2000 | 682.919 | 33 | %18 | %46 315.156 367.763 %54
|
2007 | 492.127 | 40 | -%28 | %54 265.531 226.596 %46
|
2008 | 484.206 | 41 | -%2 | %55 266.639 217.567 %45
|
2009 | 487.365 | 41 | %1 | %56 271.270 216.095 %44
|
2010 | 476.096 | 43 | -%2 | %56 268.349 207.747 %44
|
2011 | 465.696 | 43 | -%2 | %58 269.439 196.257 %42
|
2012 | 453.211 | 44 | -%3 | %59 266.090 187.121 %41
|
2013 | 444.211 | 44 | -%2 | %60 264.470 179.741 %40
|
2014 | 432.560 | 44 | -%3 | %61 265.792 166.768 %39
|
2015 | 419.440 | 46 | -%3 | %63 262.864 156.576 %37
|
Eğitim
İlde, yüksek lisans düzeyinde eğitim veren Bozok Üniversitesi vardır. Bunun yanı sıra ilde Fen lisesi, Yozgat Endüstri Meslek Lisesi, Anadolu Öğretmen lisesi, Turizm Otelcilik Meslek lisesi ve Anadolu lisesi bulunmaktadır.
Ekonomi
Yozgat kalkınmada birinci derecede öncelikli yöreler kapsamındadır. 1998 yılında çıkarılan 4325 sayılı kalkınmada öncelikli illerde istihdam yaratılması ve yatırımların teşvikine yönelik kanun ile Yozgat Sanayisi bir nebze de olsa canlılık kazanmış, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tahsis başvurularında doluluk yaşanmıştır. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizle birlikte OSB’de faaliyet gösteren firma sayısında ciddi bir düşüş yaşanmış, sonrasında çıkarılan 5084 sayılı kanun da 4325 sayılı kanun kadar etki oluşturamasa da yeni yatırımların oluşmasına sebep olmuştur.
Yozgat ilinde ağırlıklı üretim; gıda, konfeksiyon, metal işleme, tuğla ve hazır beton gibi üretim kollarıdır.
Tarım
İlin ekonomisi büyük oranda tarıma dayalıdır. Yer şekilleri %98,8 oranında tarıma imkân vermektedir. İlde, yarı kurak iklim şartlarından dolayı, kuru tarım yaygınlaşmış ve ürün çeşitleri azalmıştır. İlde yoğun olarak, tahıllar ve baklagiller yetiştirilmektedir. Bunların yanı sıra sulu tarım alanlarında şekerpancarı, ayçiçeği, patates ve soğan türü ürünler yetiştirilmektedir. Sulanabilir alanlar sınırlı olduğu için, il tarımında sebze üretiminin önemi azdır. İklimin sert oluşu ve depolama olanaklarının azlığından dolayı, meyve üretimi büyük boyutlarda değildir. Elma, armut, kayısı, vişne, üzüm, ayva, badem ve ceviz yetiştirilen başlıca meyvelerdir. Dayılı Köyü tarımda çok gelişmiş olup Yozgat nüfusunun yaz aylarında büyük oranda sebze ihtiyacını karşılamaktadır.
Hayvancılık
İl ekonomisinde tarımın yanı sıra hayvancılıkta önemli bir gelir kaynağıdır. Bozkırların geniş yer kaplaması küçükbaş hayvancılığın yaygınlaşmasına ortam hazırlamıştır. Hayvancılık genelde tarımsal faaliyetlerle bir arada yapılmakta olup, mera hayvancılığı biçimindedir. Son yıllarda hayvan soylarının ıslahı çalışmaları ve hayvansal ürünleri değerlendirmeye yönelik sanayi faaliyetleri ile hayvancılık alanında canlanma olmuş, modern işletmeler kurulmaya başlamıştır. İlde, küçükbaş hayvanlardan; akkaraman koyunu, kıl ve tiftik keçisi, büyükbaş havyanlardan sığır ve manda gibi cinsler beslenmektedir. Deri üretimi Yozgat'ın önemli gelir kaynaklarındandır. Son yıllarda kümes hayvancılığında da önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Küçük ölçekli tavuk çiftliklerinde, modern yöntemlerle üretim yapılmakta olup, özellikle 1995 yılından itibaren yumurta üretiminde belirgin artışlar olmuştur.
Ormancılık
İl topraklarının %18,24'ünü kaplayan ormanlar Akdağmadeni, Aydıncık, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri ve Saraykent'te yoğunlaşmıştır. Boğazlıyan ve Yenifakılı ilçelerinde ise orman örtüsü neredeyse hiç yoktur. İlde ormanları işletmek ve korumak üzere toplam üç işletme müdürlüğü mevcuttur.
Orman alanlarına bağlı olarak ormancılık yapılmaktadır.
KonumKonum Bilgileri Tablosu
Kültür ve turizm
Yozgat E E88 karayolu üzerinde bulunması ve özellikle Hattuşaş (Hitit Medeniyeti Başkenti)'ın yakın olması ve Hattuşaş ile Kapadokyayı birbirine bağlayan Atatürk yolunun il merkezinden geçmesi nedeniyle yabancıların uğrak yeridir. Bozok yaylası olarak da adlandırılan ve ilkçağlardan beri yerleşim yeri olan Yozgat, bozulmamış doğası, misafirperver sıcakkanlı insanları, çok güzel misafir anlayışları, sahip olduğu tabiat güzellikleri, mesire yerleri, yüksek ovaları, tarihi, kültürel, turistik değerleri ve kaplıcalarıyla gezilip görülmesi gereken en güzel illerimizden biridir. Türkiye'nin ilk Millî Parklarından olan çamlık Millî Parkı, Akdağ Ormanları, Şebekpınarı Mesire alanı, Kazankaya Vadisi, ve Gelingüllü barajı gibi yerler Yozgat'ta Batı Anadolu ağzı kullanılmaktadır. spor, dinlence ve piknik alanlarıdır.
KültürYemek kültürü
Şehrin yöresel yemekleri testi kebabı, arabaşı, madımak ve tas kebabıdır. Parmak çörek Yozgat'a mahsus özel bir ekmek türüdür.
TurizmAntik kentler
Müzeler-konaklar
Millî parklar
Ana madde:
Yozgat Çamlığı Millî Parkı
Yozgat'ın en tanınmış ormanı Yozgat Çamlığı'dır. Millî Park olup devlet tarafından korunmaktadır.
Endemik bitki türleri
Endemik bitki türü olarak, dünyada sadece Yozgat ve Kastamonu'da Bulunan İspir Meşesi ve Yozgat Adaçayı (Salvia Yosgadensis) bulunmaktadır.
Diğer yerler
Spor
Ana madde:
Yozgat'ta spor
2018-2019 Sezonu sonunda, Yozgat’ın futbol BAL’da takımı Yozgat 1959 FK, 3. lige çıkmıştır. Voleybol erkekler 1.liginde Sorgun Gençlik, lig 3.sü olmuştur. Hentbol erkekler 1.liginde Yozgat Bozokspor, süper lige çıkmıştır. Hentbol kadınlar takımı Yozgat Aile ve Sosyal Pol.GSK 2.ligi 5.sırada bitirmiştir.
Ziraat Türkiye Kupası'nda Yozgat 1959 FK,ilk turda elenmiştir.
Önemli spor tesisleri: Yozgat Bozok Stadı (8.260), Rıza Kayaalp Spor Salonu (2.500), Yozgat Olimpik Yüzme Havuzu (500).