Yaşam alanlarınızda kullanmış olduğunuz çok sayıda beyaz eşya bulunmakta ve bunların yoğun seçenek kusur verebildiği bir gerçektir ki Tekirdağ beyaz eşya servislerine ihtiyaç da bir o kadar çoktur. Bu beyaz eşyalar diğer elektronik eşyalar gibi, zamanla bozukluk yapabilmektedir.
Bu bozukluk yapma nedenleri ise ya uygulama arızadan dolayı ya da, bölüm ile ilgili bir hasar teşkil etmesinden dolayı meydana gelmektedir. Evlerinizde kullanmış olduğunuz her çeşit beyaz eşyalarınızın tamir, onarım ve onarım işlerini nitelikli bir biçimde ve en hesaplı fiyatlarla Tekirdağ beyaz eşya servisini Hemengeliriz.com veriyor.
Bu sayede kullanmış olduğunuz beyaz eşyalarınızın çıkarmış olduğu arızaları kısa zaman içerisinde çözerek, sizlerin kullanımına ilk günkü gibi sunuyor. Siz de firmanın internet sitesini ziyaret ederek, dilediğiniz beyaz eşya servisi hizmetini alabilirsiniz.
Tekirdağ Beyaz Eşya Servisi hizmeti veren işletme sizlerde bulunan buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, TV gibi ev aletlerinize tamir bakım ve tamir yapmaktadır. Bu şekilde bu cihazlardan aldığınız verim artıyor daha uzun yıllar bu makineleri kullanabiliyorsunuz. Yıllarca kullanmış olduğunuz ve arıza çıkarması muhtemel olan kombi ve peteklerinizin programlı periyodik bakımları son derece önemlidir. şirket çalışanları sizlerin kalorifer peteklerini de temizlemektedir. Peteklerinizin temizliğini kısa zaman içerisinde yaparak, peteklerinizin içerisinde oluşmuş olan kirli suları ve tozları temizlemektedir.
Peteklerinizin temizlenme yöntemi bittikten ve kombinizi çalıştırdıktan sonra, evinizin ısınmasının farkını bariz olarak görmüş oluyorsunuz. Sizde servisin petek temizleme hizmetini alarak, hem ileride başınızın ağrımasını önleyecek problemlerinin önüne geçin, hem de evinizin ısısının daha çokça olmasını sağlayın.
Garantili görev vermeyi kendisine vizyon edinen firma, her zaman müşterilerinin yanında bulunmaktadır. Her beyaz eşya servisi sizlere güvence sunmamaktadır. Sizlere garanti veren servislerle çalışmak müşteriler için her süre daha iyidir.
Bu ve bunun gibi pek çok markayı beyaz eşya servisleri onarmakta ve bakım etmektedir.
firmanın Tekirdağ beyaz eşya servisi görevleri içerisinde mevcut buzdolabı onarım ve bakım işleri, en çok müşterilerin talep ettiği hizmetlerin başında geliyor. Özellikle yaz aylarının gelişi ile beraber, kullanmış olduğunuz buzdolaplarınızın soğutmaması sizlerin başlarını ağrıtabilir. Böyle olduğu süre yapmış olduğunuz yemekleriniz bozulabilir ve dökmek zorunda kalabilirsiniz. Almış olduğunuz meyve ve sebzeleri buzdolabınız soğutamadığı için atabilirsiniz. şirket bozulmuş olan ve soğutma ile dair zarar çıkartan buzdolaplarınızı kısa süre içerisinde bakım ederek, sizlere teslim ediyor. servisin buzdolabı tamir ustaları, işlerinde epey tecrübeli ve profesyonel kişilerdir. Beyaz eşya tamircisi tarafından almak istediğiniz hepsi hizmetlerin ayrıntılarını aradığınız telefon numaraları üzerinden öğrenebilirsiniz.
Buzdolabınızın çıkarmış olduğu sıkıntısı hemen son teknoljiye sahip gereçler ile saptama ederek, çözmektedirler. Eğer buzdolabınız yapılmak için, götürülmek zorunda kalınırsa, en kısa süre içerisinde onarımı yapıldıktan sonra size teslim edilmektedir. Bazı şirketler buzdolabı tamir servisi hizmetini 1 yıl kullanıcı güvencesi altında sizlere vermektedir. Bu süre içerisinde buzdolabınızın zarar çıkarması durumunda ise bedava bir tasvirde görev hizmeti alıyorsunuz. işletme ariston, altus, arçelik, beko ve bunun gibi diğer birçok kullanmış olduğunuz buzdolabı markalarına onarım hizmet hizmeti veriyor.
işletmenin vermiş olduğu beyaz eşya servisi görevleri arasında yer alan çamaşır makinesi servisi hizmeti, her marka makinenizin uygulama bakım ve kopya bölüm değişimlerini yapmaktadır.
Beko ve Arçelik gibi yoğun sayıda çamaşır makinesi markalarınızda meydana gelmiş olan her türlü arızanın giderilmesi için Hemen Geliriz'den Tekirdağ beyaz eşya servisi numarasına ulaşabilirsiniz. Diğer beyaz eşya servisi görevleri gibi çamaşır makinesi servisi hizmetini firmadan garanti boyutu içerisinde alabiliyorsunuz.
firma çamaşır makinesi servisi hizmetini hem hesaplı fiyatlarla, hem de uygun taksit seçenekleri ile müşterilerinin hizmetine sunuyor. müşteri memnuniyetine son derece önem veren ve kaliteden ödün vermeyen firma, sizlere en iyi hizmeti sunuyor.
Çamaşır makinenizin kusur çıkarması durumunda firmaya haftanın 7 günü 24 saati ulaşmanız mümkündür. Saatin kaç olduğu kritik olmaksızın sizler için 7/24 görev sunan şirketler bulunmaktadır.
Çoğu insan evlerinde bulaşık makinesi kullanmaktadır. Bulaşık makinesi kullanan kişilerin kullanmış oldukları su miktarı, elde bulaşık yıkanırken kullanmış olduğu su miktarından epey azdır. Bu olay ise su faturalarının daha az gelmesini sağlamaktadır.
Böyle bir avantajınız varken, bulaşık makinenizin bozulması ve kusur yapması elde bulaşıklarınızı yıkamaya ve çok çokça su harcayarak faturalarınızın orantısız gelmesini sağlayacaktır.
Evlerinizde kullanmış olduğunuz bulaşık makinelerinizin arızalanması durumunda, Hemengeliriz.com firması sizlere en kaliteli ve aynı sürede ekonomik fiyatlı teknik servis hizmeti sunuyor. işletmenin sunmuş olduğu Tekirdağ beyaz eşya servisi içerisinde bulunan hizmetlerinden bir tanesi olan bulaşık makinesi arızaları, şık talep edilen hizmetlerin başında geliyor. Kullanmış olduğunuz Bosch, Hoover, Profilo, LG, Samsung gibi bulaşık makinesi markalarının teknik servisini firma ile iletişime geçerek, ekonomik fiyatlarla alabilirsiniz.
Diğer servisler il birlikte bazı şirketler sizlere 1 yıl gibi uzun süreli güvence boyutu fırsatını yakalamış olursunuz. güvence süresi içerisinde kullanmış olduğunuz bulaşık makinelerinizin yedek bölüm değişimleri işletme tarafından ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Siz de bulaşık makinesi arızaları için, firmayla bağlanma kurabilirsiniz.
İnternet üzerinden uzun süredir müşterilerine Tekirdağ beyaz eşya servisi hizmeti veren firma, hem nitelikli hem de uygun fiyat politikası uygulamaktadır. firma her çeşit beyaz eşyalarınızın periyodik bakımlarını ve tamiratlarını yapmaktadır.
Firmaların vermiş olduğu hizmetler şu şekildedir;
gibi yoğun sayıda hizmeti bulunuyor.
Siz de dilediğiniz hizmeti Hemengeliriz.com internet sitesini ziyaret ederek alabilirsiniz. Birbirinden kaliteli ve kıymetli Hemen Geliriz ustaları sizlere en düzgün hizmeti kısa zaman içerisinde sunuyorlar.
servisin müşterilerine sunmuş olduğu servisler nitelikli olduğu gibi, uygun fiyatlıdır. İster beyaz eşya servisi hizmeti alın, isterseniz de elektronik eşya tamiri hizmetinden faydalanın firmalar, sizlere taksit seçenekleri sunuyor.
Peşin harcama yapmak isteyen müşteriler, servisin indirimlerinden faydalanıyorlar. parçalı ödeme seçenekleri, banka kartı ile harcama gibi çokça şık firmalarda hizmetinize sunulmuştur. Tekirdağ beyaz eşya tamiri servisleri sizlere en hızlı, en ucuz hizmeti verecektir.
Tekirdağ, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi ikinci şehridir. Tekirdağ nüfusu 2019 yılına göre 1.055.412'dir. Bu nüfus, 542.646 erkek ve 512.766 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %51,42 erkek, %48,58 kadındır. Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında bulunur; doğuda İstanbul, güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, batıda Edirne, kuzeyde Kırklareli ve kuzeydoğuda Karadeniz ile çevrilidir. 2012 yılında nüfusu 750.000'i geçen 14 adet il TBMM'de kabul edilen kanun ile büyükşehir statüsü kazandığı için Türkiye'nin 30 büyükşehrinden biridir. 30 Mart 2014'te yapılan yerel seçimlerin ardından resmen büyükşehir belediyeciliği ile yönetilmeye başlamıştır, hizmet sahası 6.339 kilometrekare olarak tüm il sınırlarıdır. Bu kanunla üç yeni ilçe kurulmuştur. Bunlar, Süleymanpaşa, Kapaklı ve Ergene'dir. Bu ilçelerle birlikte toplam ilçe sayısı on birdir.
İçindekiler
Etimoloji
Tekirdağ, Bizans döneminde Bisanthe (Βισανθη) ve sonraları Rodosto (Ρωδοστο) adıyla anılmıştır. Kenti ele geçiren Türkler, şehre önceleri Rodosçuk, 18. yüzyıldan itibaren de Tekfur Dağı demeye başlamışlardır. Tekfur Ermeniceden alıntı bir sözcük olup Osmanlı Türkçesinde Hristiyan hükümdarlara verilen bir sandır. Aslı tagovar, anlamı ise taç taşıyandır. Cumhuriyetin ilanından sonra tekfur sözcüğü atılarak yerine sesçe benzeşen tekir getirilmiştir.
Tekirdağ'ı bir Yunan kolonisi olarak kurulduğu kabul edilegelmiştir. Sisam Adasından gelen kolonicilerin ilk olarak kurduğu şehir "Bisanthe" adıyla bilinir. Bu ad ile Bizans kelimesi arasındaki benzerlik dikkat çekicidir. Bu isim kent, Trak kökenli Odris Krallığı yönetimi altına girdiğinde de kullanılmıştır. Bu görüşü kabul edenler Roma İmparatorluğu döneminde şehrin "Rhaedestus" olarak yeniden adlandırıldığını öne sürer. Fakat Bisanthe şehrinin, Tekirdağ merkezde değil, merkeze bağlı Barbaros beldesinde olduğunu savunan yeni görüşler de vardır. Pliny adıyla da bilinen Romalı tarihçi Gaius Plinius Secundus, Bisanthe şehrinden ve bu şehirden ayrı "Resisto" adında başka bir şehirden söz eder. Bu doğrultuda Bisanthe ismini değil de Resisto/Resisthon adı Tekirdağ'ın bilinen ilk ismi olarak kabul edilebilinir.
Önceleri Roma kökenli Rhaedestos ismi ile anılan şehir, Doğu Roma İmparatorluğu dönemine denk gelen Ortaçağ boyunca bu isimde gelen "Rodosto" adı ile bilinir. Osmanlılarda şehri ilk aldıklarında yine bu ismimden türetilmiş "Rodosçuk" ismini kullanır. Ama daha sonra şehir "Tekfurdağı" ismi ile anılmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında ise kentin güneybatısında yer alan Tekir Dağı vesilesiyle şehrin adı "Tekirdağ" olarak resmileştirilmiştir.
Tarihçe
Tekirdağ'da insan yerleşimi ile ilgili en eski kalıntılara Karansıllı köyü dolaylarındaki Yatak, Kuştepe ve Malkara yakınlarındaki Balıtepe adlı buluntu yerlerinde rastlanmıştır. Bunlar Alt Paleolitik Çağ'a ait aletlerin bulunduğu açıkhava buluntu yerleridir. Tipolojik olarak bir milyon yıl ile 250 bin yıl önceleri arasına tarihlenebilirler. Tekirdağ'ın hemen doğusunda bulunan Menekşe Çatağı ise Kalkolitik Çağ'dan Helenistik Dönem'e kadar yerleşilmiş bir buluntu yeridir.
Tekirdağ'ın eski tarihi Trakya'daki diğer illere paralellik gösterir; ilk olarak Traklar tarafından iskan edilen bölge, Makedon, Pers, Roma ve Bizans egemenliğinin ardından 1357'de I. Murat tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1703 yılında Avusturya İmparatorluğu'na karşı bağımsızlık mücadelesi veren asi Macar prensi Rakoczi'ye de ev sahipliği yapmış olan Tekirdağ, Osmanlı döneminin sonlarında Edirne vilayetine bağlı bir sancak merkezi idi. 93 Harbi'nde (1878) Rus, Balkan Harbi'nde (1912) Bulgar ve I. Dünya Savaşı'ndan sonra (1920-1922) Yunan işgali yaşayan il, Türk Kurtuluş Savaşı ile gelen zaferin ardından 13 Kasım 1922 tarihinde kalıcı olarak Türk topraklarına katıldı.
Antik dönem
*Karaevlialtı Höyüğü: Harekkattepe tümülüsü olarak da bilinir. Heraion Teikhos antik kentinin yakınında denizden 150 m içeride yer alır. Tekirdağ-İstanbul karayolu kıyısında yer alan höyük, 1957'deki yol çalışmaları nedeniyle önce zarar görmüş, daha sonraki yıllarda planlanan yol genişletme çalışmaları neticesinde daha fazla zarar görmesin diye, hızlı bir kurtarma kazısı faaliyetine girilmiştir. Bir mezar olan bu yapı Odris krallarından, Kersepleptes'e aittir. Erguvani bir elbiseyle gömülen kralın mezarında meşe ve sarmaşık çelenklere rastlanılmıştır. Buluntular Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde görülebilinir
Tekirdağ, merkezde yer alan başlıca antik kentler deniz kıyısında olmakla beraber 2 tanedir.
Roma dönemi
Roma imparatorluğunun önemli karayollarından Egnatia Yolu'nun geçtiği bölge, özellikle Doğu Roma İmparatorluğu döneminde başkent Konstantinopolis'in tahıl ihtiyacını bir kısmını karşılıyordu. Bu dönemin önemli kentleri Resisto (Tekirdağ) ve artık Bisanthe olarak değil de Panion (Barbaros) olarak adlandırılan kentlerdir. Panion kenti bunun yanında, Doğu Roma döneminde bir ara Theodosiopolis olarak isimlendirilmiştir.
Plinius'un MS 1. yüzyılda Resisto/Resisthon olarak andığı Tekirdağ şehri, Prokopius tarafından Rhaidestos/Rhaedestos şeklinde kayda geçer. İmparator I. Justinianus tarafından 6. yüzyıl restore edilen kent, dönem dönem Balkanlardan gelen akıncılar tarafından yağmalanır. Bulgarlar tarafından 813 ve 1206 yıllarında yapılan yıkımlar buna örnektir. Bölgede yapılan 1206 yılındaki Bulgar-Latin savaşı adını kentten alır: Rodosto Savaşı
Osmanlı dönemi
Çimpe Kalesinin alınmasıyla Avrupa Kıtasına ayak basan Osmanlılar, Tekirdağ'ı ilk kez Orhan Gazi döneminde 1357'de şehzade I. Murad ile fethederler. Bizans'ın kenti tekrar alması sonrasın da ise I. Murad bu kez padişah olarak 1367 yılında şehri 2.kez fethetmek zorunda kalır. Tekirdağ fethi sırasında 9 mahalleye sahip iken, kent Osmanlı dönemi boyunca gelişerek 17. yüzyılda 22’si Müslüman, 2'si Ermeni ve 6'sı Rum mahallesi üzere 30 mahalleli bir hale gelmiştir. Şehirdeki Ermeni mahalleleri özellikle Celali isyanları sebebiyle Anadoludan göç ettirilen Ermenilerce kurulmuştur.
Transilvanya Prensi Macar II.Ferenc Rákóczi ve arkadaşlarının Tekirdağ'a sürgün edildiği ve mezarlarının burada bulunduğu, Cevdet Paşa'nın Osmanlılar başlıklı tarih kitabında yazmaktadır.
Edirne Vilayet Matbaası Müdürü Şevket Dağdeviren'in yazdığı 1892 tarihli salnameye göre;
Edirne Vilayeti Tekfurdağı Sancağı’nın merkezi olan kasabada 42 mahalle ile Ereğli, İnecik ve Naip nahiyelerinden başka 23 köy ve toplamda 41432 karışık nüfus bulunur.
Kasaba merkezinde 9 cami, 12 tekke, 3 türbe, 1 hükûmet konağı, telgrafhane, askerlik dairesi, aşar ambarı, ortaokul, vergi dairesi, karantina, liman, belediye dairesi, 2 depo, 55 çeşme, 4 şadırvan, 2 un fabrikası, 1 çömlek ve kiremithane, 20 yel değirmeni vardır.
Camilerden ilki deniz kenarındaki İbrahim Paşa tarafından yaptırılan Eski Gümrük Cami, ikincisi Cağalazade Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Paşa Cami, üçüncüsü Sinan Ağa tarafından yaptırılan Orta Cami, dördüncüsü Eski Cami, beşincisi Bigos Cami, altıncısı Şaban Oğlu Cami, yedincisi Salhiye Cami, sekizincisi Hasan Efendi Cami ve dokuzuncusu Hacı Hürmüz Cami’dir.
Doğu Trakyanın, 93 Harbi (1877-1878) ile Ruslar, Birinci Balkan Savaşı (1913) ile Bulgarlar tarafından işgal edilen Tekirdağ, son olarak 20 Temmuz 1920 'de Yunanlar tarafından işgale uğrar. Bu işgal 13 Kasım 1922'de Türk ordusunun kentte girmesine kadar sürmüştür.
Cumhuriyet dönemi
Türk Kurtuluş Savaşı sonrası 20 Ocak 1921'de çıkarılan Teşkilat-ı Esasiye Kanunu gereğince Tekirdağ il olmuş. Fakat Tekirdağ'ın il merkezi olarak ilanı 15 Ekim 1923 tarihinde gerçekleşmiştir. Bunun dışında bu dönem içinde söz edilmesi gereken bir olayda; Harf Devrimi neticesinde yurt genelinde sembolik yazı dersleri vermeye başlayan Atatürk, 23 Ağustos 1928'de Tekirdağ'a gelip bir yazı dersi vermesidir. Bu günü anmak amacıyla her 23 Ağustos, merkez ilçe olan Tekirdağ'da "Harf İnkılabı Yıldönümü Kutlamaları" adı altında kutlanır. Ayrıca kenttin etnik yapısında değişikliğe yol açan Lozan Mübadelesi ve 1934 Trakya Olayları yine bu dönem içinde gerçekleşmiştir.
2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Tekirdağ'da sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.
Coğrafya
Tekirdağ, ilin batısında yer alan en yüksek tepesini 945 m. rakımlı Ganos Dağı (Işıklar Dağı)'nın oluşturduğu Tekir Dağları hariç genelde düzlüktür. Kuzeyde ilin en önemli akarsuyu olan Ergene nehri bulunur. Ergene yarattığı alüvyonlu ovaların verimliliğiyle il nüfusunun büyük bir kısmını çevresindeki yerleşimlere toplamıştır. Tekirdağ'ın bitki örtüsü Marmara Denizi kıyısında makilik, dağlık alanlarda ormanlık, diğer yerlerde ise step özelliği gösterir.
Tekirdağ'ın iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal ikliminin bir karışımıdır. Sahil yöresinde Marmara Denizi'nin etkisiyle nemli bir bölgedir.
Yer şekilleri ve bitki örtüsü
Alçak tepelerde oluşan bölgenin, ana yükseltisi kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda Marmara Denizi'ne paralel uzanan Tekir Dağları'dır. Tekirdağ merkezin ve ilin en yüksek noktası ise bu alanda bulunan Ganos Dağı(965m)'dır. Büyük akarsulardan yoksun olan bölgede, küçük akarsular mevcuttur. Ganos Dağlarındaki meşelikler ve kimi yerlerde bulunan kızılçam ve karaağaç toplulukları başlıca orman varlığını oluşturur.
İklim
Genel iklim özellikleri Akdeniz iklimi ve Karasal iklimin bir birleşimidir. Marmara Denizi çevresinde görülen bu iklime Marmara iklimi de denir. Bir tür geçiş iklimi olan bu iklimde yazlar kurak ve sıcak, bahar ve kış ayları yağışlı geçer. Yağışlar kış aylarında kar şeklinde görülür. Ayrıca Tekirdağ'ın kuzeyde Karadeniz'e kıyısı olduğundan, az da olsa Karadeniz iklimi görülmektedir.Tekirdağ ile ilgili resmi sıcaklık ve yağış bilgiler aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Tekirdağ iklimi | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Aylar | Oca | Şub | Mar | Nis | May | Haz | Tem | Ağu | Eyl | Eki | Kas | Ara | Yıl |
En yüksek sıcaklık (°C) | 21,5 | 24,7 | 28,1 | 34,3 | 33,5 | 40,2 | 38,4 | 37,5 | 39,7 | 35,1 | 27,9 | 23,5 | 40,2 |
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) | 8,2 | 8,9 | 11,0 | 15,8 | 20,6 | 25,3 | 28,0 | 28,1 | 24,4 | 19,6 | 14,7 | 10,5 | 17,9 |
Ortalama sıcaklık (°C) | 4,9 | 5,4 | 7,4 | 11,9 | 16,9 | 21,3 | 23,8 | 23,8 | 20,0 | 15,4 | 11,0 | 7,2 | 14,0 |
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) | 2,1 | 2,4 | 4,1 | 8,2 | 12,6 | 16,6 | 18,9 | 19,3 | 16,0 | 12,0 | 8,0 | 4,4 | 10,3 |
En düşük sıcaklık (°C) | −12,3 | −13,3 | −10,4 | −1,2 | 3,5 | 8,6 | 10,9 | 12,0 | 3,7 | −1,8 | −6,9 | −10,9 | −13,3 |
Ortalama yağış (mm) | 69,0 | 54,1 | 54,9 | 41,3 | 38,5 | 37,7 | 23,2 | 14,0 | 36,3 | 64,3 | 74,6 | 81,2 | 589,1 |
Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü |
İklim konusundaki aynı kaynaktan diğer bazı bilgiler;
Nüfus
Tekfurdağı Kazası Nüfus Cetveli 1892 | |||
Kadın | Erkek | Toplam | |
İslam | 6.766 | 7.089 | 13.855 |
Rum | 9.104 | 9.545 | 18.649 |
Ermeni | 3.813 | 3.844 | 7.657 |
Yahudi | 522 | 568 | 1.090 |
Protestan | 93 | 88 | 181 |
Toplam | 20.298 | 21.134 | 41.432 |
Tekirdağ il nüfus bilgileri | ||||
---|---|---|---|---|
Yıl | Toplam | Sıra | Fark | Şehir - Kır |
1965 | 287.381 | 44 | %34 96.897 190.484 %66
| |
1970 | 302.946 | 49 | %5 | %39 117.351 185.595 %61
|
1975 | 319.987 | 54 | %6 | %43 137.332 182.655 %57
|
1980 | 360.742 | 49 | %13 | %46 167.270 193.472 %54
|
1985 | 402.721 | 47 | %12 | %51 205.678 197.043 %49
|
1990 | 468.842 | 42 | %16 | %55 258.940 209.902 %45
|
2000 | 623.591 | 36 | %33 | %63 395.377 228.214 %37
|
2007 | 728.396 | 27 | %17 | %68 494.342 234.054 %32
|
2008 | 770.772 | 25 | %6 | %68 521.554 249.218 %32
|
2009 | 783.310 | 24 | %2 | %68 530.278 253.032 %32
|
2010 | 798.109 | 24 | %2 | %68 545.481 252.628 %32
|
2011 | 829.873 | 24 | %4 | %69 572.359 257.514 %31
|
2012 | 852.321 | 23 | %3 | %69 589.049 263.272 %31
|
2013 | 874.475 | 23 | %3 | %100 %0
|
2014 | 906.732 | 23 | %4 | %100 %0
|
2015 | 937.910 | 23 | %3 | %100 %0
|
Güncel Nüfus Değerleri (TÜİK 4 Şubat 2020 verileri)
Tekirdağ İl Nüfusu: 1.055.412'dir (2019 sonu). İlin yüzölçümü 6.190 km2'dir. İlde km2'ye 171 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 2.029 ile Çerkezköy)
İlde yıllık nüfus artış oranı % 2,47 olmuştur. Nüfusu en çok artan ilçe: Çerkezköy (%4,64) Nüfusu en çok azalan ilçe: Şarköy (-% 0,92)
4 Şubat 2020 TÜİK verilerine göre 11 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 359 mahalle bulunmaktadır.
2019 yılı sonunda Tekirdağ ili ve ilçelerinin yerleşim yeri ve nüfusla ilgili sayısal bilgileri | |||||||
İlçe | Nüfus 2018 | Nüfus 2019 | Fark | Nüfus Artışı % | Mah.Say. | Alanı km2 | Yoğunluk |
Çerkezköy | 166.789 | 174.529 | 7.740 | 4,64 | 10 | 86 | 2.029 |
Çorlu | 262.862 | 270.944 | 8.082 | 3,07 | 26 | 531 | 510 |
Ergene | 62.458 | 63.821 | 1.363 | 2,18 | 17 | 418 | 153 |
Hayrabolu | 32.137 | 32.268 | 131 | 0,41 | 52 | 1.009 | 32 |
Kapaklı | 116.882 | 120.489 | 3.607 | 3,09 | 14 | 182 | 662 |
Malkara | 52.758 | 52.453 | -305 | -0,58 | 77 | 1.243 | 42 |
Marmaraereğlisi | 25.873 | 26.007 | 134 | 0,52 | 10 | 175 | 149 |
Muratlı | 28.537 | 29.028 | 491 | 1,72 | 20 | 388 | 75 |
Saray | 49.106 | 49.605 | 499 | 1,02 | 29 | 620 | 80 |
Süleymanpaşa | 199.960 | 204.001 | 4.041 | 2,02 | 73 | 1.053 | 194 |
Şarköy | 32.565 | 32.267 | -298 | -0,92 | 31 | 487 | 66 |
TEKİRDAĞ | 1.029.927 | 1.055.412 | 25.485 | 2,47 | 359 | 6.190 | 171 |
Ekonomi
Tekirdağ ilinin toprakları çok verimlidir ve 1. sınıf tarım arazisidir. Uçsuz bucaksız düz verimli ovaları yeşil ovaları vardır. Türkiye'nin yağlık ayçiçek ve buğday üretiminin büyük bölümünü karşılar. Tekirdağ ilinin batısında Malkara ve Hayrabolu ilçelerinde tarım ve hayvancılığın ekonomi degeri çok yüksektir. Tekirdağ ilinin doğusu, Çorlu ,Ergene, Çerkezköy, Kapaklı ilçeleri bölgesinde sanayi, endüstri ve tarım ekonomisi çok yüksektir. Özellikle Çorlu ,Ergene, Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri burada bulunan yüzlerce ve yapılmakta olan onlarca (2008 yılında 1.100 adet fabrika, 2014 yılında: 1.605 adet fabrika 6 yılda fabrika artış oranı yaklaşık Yüzde 50 artmış) fabrika vardır.
Tekirdağ merkezdeki başlıca tarım ürünleri ayçiçeği ve buğdaydır. Buna paralel olarak un ve yağ sanayisi gelişmiştir. Diğer başlıca tarım ürünleri merkez ilçede yer alan 2500 adet kiraz ağacı (il genelinde 50 bin) ile kuru soğandır. İlde üretilen soğanın %60'ı merkez ilçede üretilir. 1931 yılında kentte kurulan Tekel İçki fabrikası ise içki üretimini başlatarak, şehirde yeni bir üretim sektörünün doğmasını sağlamıştır. Üretilen rakılar, Tekirdağ Rakısı adı altında ülkenin en iyisi olarak bilinir. Bu fabrika, 2017 yılında kapatılmıştır.
Ayrıca dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden biri olan Forbes, 2016 yılında "İş Yapmak ve Yaşamak İçin İdeal Şehir" araştırmasında Tekirdağ'ı, İstanbul, Ankara ve İzmir ardından 4. sıraya yerleştirdi.
Konum Bilgileri Tablosu
KültürTurizm
Tekirdağ'da görülmeye değer sayısız eser bulunmaktadır.İlginç ziyaret noktaları arasında Macaristan'ın Avusturya'ya karşı mücadele etmiş bağımsızlık kahramanı Ferenc Rakoczi'nin 1720-1735 yılları arasında (başka bir deyişle, Osmanlı'nın Macaristan'ı kaybetmesinden sadece 35 yıl kadar sonra) Osmanlı İmparatorluğu'na sığındığı dönemde kaldığı 17. yüzyıl Türk evi sayılabilir. Ev bugün müze kimliğini taşımakta olup, Macaristan hükümetinin mülkiyetinde ve Türkiye'yi ziyaret eden Macarların vazgeçilmez uğrak yeri konumundadır.
Ayrıca Namık Kemal'in doğum yeri olup adına düzenlenmiş Namık Kemal Evi müzeleştirilmiştir.
Şehir merkezinde Atatürk'ün birebir boyutlarındaki tek heykeli bulunmaktadır.
Her sene Haziran ayında Tekirdağ Kiraz Festivali adı altında ortalama 1 hafta süren etkinlikler düzenlenmektedir. İlk olarak 1962'de Kiraz Cümbüşü adıyla başlayan festival , günümüzde kent merkezi için önemli bir turistik faaliyettir.
Yönetim
Ana madde:
Tekirdağ'ın ilçeleri
6 Aralık 2012 tarihli ve 28489 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun doğrultusunda büyükşehir olmuştur. Ayrıca aynı kanunla Süleymanpaşa, Ergene ve Kapaklı ilçeleri kurulmuştur. Belde belediyelerinin tamamı kapanmıştır. Kanunla oluşan değişikliler ilk yerel idare seçimlerinden sonra uygulanmaya başlanmıştır.
Merkezi Yönetim
Büyükşehir illerinde Merkezi yönetim Vali, İl Müdürleri ve İl Danışma Kurulundan oluşur.
Tekirdağ, bir ‘büyükşehir’dir. Bu özelliğine göre yönetimi belirlenmiştir. Protokolde ilk sırada yer alan Vali, merkezi yönetimi temsil eder ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
Tekirdağ Valisi, 1963-Sivrihisar doğumlu Ahmet Hamdi NAYİR 5 Kasım 2018 tarihinde Muş Valisi iken atanmıştır
Vali ve Kaymakamlara ait bilgiler Tekirdağ'ın ilçeleri sayfasında gösterilmiştir.
Yerel yönetim
Büyükşehir Belediyelerinde Yerel yönetim, Büyükşehir Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Encümeni'nden oluşur.
Yerel yönetimi temsil eden Büyükşehir Belediye Başkanı, ildeki tüm seçmenlerin oy çokluğu ile seçilir. Yerel seçimlerde İlçe Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanılarak ilçelerin belediye meclisleri oluşur. İlçe Belediye meclislerinden alınan üyelerle (başkan kontenjanı, ilçe nüfusu ve parti oy oranına göre) de Büyükşehir Belediye Meclisi oluşur. Bu mecliste ilçe belediye başkanları da yer alır. Meclisin başkanı Büyükşehir Belediye Başkanı'dır.
Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.(5216 saylı kanun 16.madde)
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı, 1949-Tekirdağ doğumlu Kadir Albayrak (CHP), 31 Mart 2019 seçimlerinde %51,21 oy oranıyla seçilmiştir.
İlçe belediyeleri, 2019 Türkiye yerel seçimleri'ne göre, üç değişik parti tarafından yönetilmektedir. Bu ilçelerden 7'si CHP ve 4'ü AK PARTİ'li belediye başkanıdır.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi üye sayısı 62’dir (Büyükşehir Belediye Başkanı, 11 ilçe belediye başkanı ve 50 üye) Bunların 37’si CHP, 18'i AK PARTİ, 4’ü MHP, 1'i İYİ P., 2'si DSP'dir
Belediye başkanları ve meclislere ait bilgiler Tekirdağ'ın ilçeleri sayfasında gösterilmiştir.
Altyapı Ulaşım
Tekirdağ il merkezi (Süleymanpaşa) nın diğer ilçe merkezlerine uzaklıkları şöyledir. Süleymanpaşa: 1 km,Çorlu: 37 km, Ergene 45 km, Çerkezköy : 62 km,Kapaklı 68 km Saray :82 km, Muratlı : 25 km , Hayrabolu : 52 km, Malkara : 60 km, Marmara Ereğlisi : 38 km, Şarköy : 84 km.
Spor
Ana madde:
Tekirdağ'da spor
2018-2019 Sezonu sonunda, Ergene Velimeşe SK 3. Lig play-off maçlarını kazanarak 2.lige yükselmiştir. kalırken, Tekirdağspor, Çerkezköy 1911 Spor ve Çorluspor 1947 BAL'dadır. Çorlu Belediyespor, basketbol 2. Liginde, Malkara 14 Kasım SK Hentbol 2.liginde yer almıştır. Basketbol EBBL'de Çorlu Belediyesi 2.lige çıkmıştır. Ayrıca futbol kadınlar 3.liginde 2, Voleybol bölgesel liginde 3 takımı, basketbol bölgesel liginde 1 takımı daha vardır.
Ziraat Türkiye Kupası'nda Ergene Velimeşe SK ve Çerkezköy 1911 Spor katıldıkları ilk turda elenmişlerdir.
Ayrıca şehirde 2014 yılından beri "Uluslararası Optimist Kupası" adıyla yelken yarışları düzenlenmektedir.
Önemli spor tesisleri: Namık Kemal Stadyumu (4.300), Atatürk Kapalı Spor Salonu (1.500), Tekirdağ Olimpik Yüzme Havuzu (750)
Kardeş şehirler
Tekirdağ Belediyesi ile kardeş şehir protokolü imzalayan şehirler aşağıda belirtilmiştir.