Otomobillere günümüzde ne kadar ihtiyacımız varsa bir o kadar da Denizli araba kurtarmaya ihtiyaç doğmaktadır. sıfır yapılan yollar, daha çabucak giden arabalar, daha nitelikli lastikler, insanların arabayla aşırı seyahati gibi sebeplerden ötürü otomobil arızaları da değişmektedir. ancak yol desteğine olan gerek değişmemektedir. Yolda lastik patlaması, arabanızın hararet yapıp stop etmesi, ya da herhangi bir aksaklık vermesi durumunda yol yardım aramaya başlarsınız.
Aracınız ne kadar sıfır olursa olsun veya ne kadar onarım yaptırmış olursanız olun yolda bulunan sıkıntılar hava koşulları veya doğal afetlerden dolayı oluşmuş sıkıntılar araçlarda sıkıntılara sebebiyet vermektedir. Türkiye nüfusunda araba kullanan sayısı yaklaşık olarak 29 milyonu bulmuşken bu sürücüler çoğu zaman araba çekiciye ihtiyaç duymaktadır. Arabanızda ne kusur olduğunu bilmiyorsunuz ve aracınız hareket etmiyor ise o zaman en yakın tamirciye götürmek için bir Denizli araba Çekici çağırmanız gerekmektedir. Hemen Geliriz üzerinden çağrı yaparak size en ekonomik Denizli oto kurtarmaya ulaşabilirsiniz.
Araçların sürekli yaşamda hem iş hem de kişisel kullanımları için giderek yaygınlaşmaları ile birlikte Denizli otomobil Kurtarıcı görevleri de lazım bir zorunluluk olarak öne çıkmıştır. Her aracın çeşidine göre verilen araba Kurtarma görevleri bozulma, lastik patlaması, yol durumu gibi sebeplerden ötürü aracınız yolda kaldığında yedi gün yirmi dört saat görev vererek zor durumların giderilmesine yardımcı oluyor.
Herhangi bir bozukluk sebebiyle arabanın yolda kaldığı zamanlarda ya da trafik kazaları sonucunda taşıtın hareket edememesi halinde araba kurtarmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Kısa dakikada durum yerine gelen otomobil Çekici sayesinde otomobil daha aşırı sorun almadan güvenli bir şekilde istenen sıfır adresine hızlıca götürülmektedir. arabanın yoldan kurtarılması başka araçlar ile sağlanmaya çalışıldığında bu durum taşıtın bulunan sorunlarına daha büyük zararlar açabilecektir.
Otomobiliniz gündüz/gece saat kritik olmaksızın bozulabilir. otomobil onarımını yapmayan aşırı aşırı şoför bulunmaktadır. oto onarımını zamanlı yaptırıp yine de aracında bir anda aksaklık çıkan şoförler de bulunmaktadır. Böyle anlarda size yardım edecek en güvenilir, en seri firmalar araba Kurtarıcı firmalarıdır. Bu şirketler size hızlı, kolay bir çözüm üretecektir. Bu firmaların verdiği servisler şunlardır;
Aracınızın yolda aküsü veya yağı bitmiş olabilir, lastiği patlayabilir, bilmediğiniz bir aksaklık vermiş mümkün ya da 0 km bir aracı taşıtmak istediğinizde kurtarıcıya ihtiyaç duyarsınız. Arızanızı, yol destek sağlayan firmalar, yol kenarında bakım edebilir. Yol kenarında yapılamayacak arızalar için ise sizin dilediğiniz bir otomobil tamircisine aracınızı çekeceklerdir. Tamirciye çekilen araçlarla artık Kurtarma firmalarının bir teması kalmamaktadır. Kurtarıcı, tamirciye kadar giden yolda size hizmet sunmaktadır.
Aracınız; Honda, Toyota, Volkswagen, Scania veya benzeri herhangi bir marka araba olsun fark etmeden Denizli] otomobil Kurtarıcı firmaları aracınıza yardım sağlayacaktır. Aracınızın modeli, rengi boyutu fark etmeden bu hizmetten yararlanabilirsiniz.
Aracınız çekilirken Çekici firmaları size süratli ve emniyetli hizmet sunacaktır. Bu hizmette en güvenilir şirketler Hemen Geliriz'de bulunmaktadır. Aracınız çekilirken zarar görmeyecektir Çekici firmaları sizlere bu garantiyi vermektedir. Güven veren Kurtarma firmaları sizin aracınızı zarar vermeden arzuladığınız yere kadar çekecektir. Hassas bir tasvirde aktif bu işletmeler sizlere isteğiniz karşılığında görev sunacaktır. Aracınız çekilirken teknik sırasında başında bulunmanız önemlidir. İşin garantisini yöntemi yapan şirket vermektedir. araba Kurtarma sırasında firma çalışanlarıyla aracınızın bozukluk durumunu konuşarak, onların yönlendirmeleriyle aracınızı onarım ettirebileceğiniz tamirhane bilgisine de ulaşabilirsiniz.
Aracınızın bozulduğu yer ve saat önemsiz olmakla beraber oto kurtarıcılar size destek sağlar. Arabanızın arızasını bilip bilmemeniz mühim değildir. Arabanızı çekmek için arabanızı vinç, çekme halatı gibi malzemelere bağlarlar. Arabanızı Denizli otomobil Kurtarma araçlarına aldıktan sonra sizin istediğiniz yere kadar taşıma sağlarlar. Aracınızın taşınması gerekmediği yerlerde bu işletmeler sizlere çabuk ve sağlam yol yardımı sunarlar. Bu yol yardımları opsiyonel olduğu için her şirket tarafından gerçekleştirilemez.
Denizli oto Çekici araç tamiri yapmaz. Size ulaşacağınız yere kadar taşıma yardımı yapar ya da aracınızın arızasına göre sağlam bir tasvirde tamir gerçekleştirir.
Kurtarıcı yöntemi araç markasına göre değişmez. Aracınızın markası ne olursa olsun Kurtarma ekibi size yardım olacaktır. Audi, Man, Citroen ve benzeri araçlarınızın kurtarılması gerektiğinde bir Denizli otomobil Kurtarıcı firmasından yardım alabilirsiniz. İş makinesi, tekne gibi büyük ve geniş araçlarınız için de Kurtarıcı çağırabilir firmaların uygunluk durumuna göre bu hizmetten yararlanabilirsiniz.
Ücretlendirme Hemen Geliriz üzerindeki şirketler tarafından belirlenmektedir. Bu firmalara sizler Hemen Geliriz üzerinden ulaştığınız için en hesaplı en uygun ve güncel fiyatlara göre ucuz bir teklif sunacaklardır. Birçok Çekici firmasının yanı sıra Hemen Geliriz'de servis veren firmalar sizlere nitelikli hizmet sundukları gibi en hesaplı fiyatı da vereceklerdir.
Kurtarıcı firmaları son zamanlarda çok gelişmiş olan araba sektöründe çokça daha dikkatli ve titiz çalışmaktalardır. Alanlarında gelişmelere açık olan Kurtarıcı firmaları Hemen Geliriz adresinde yer almaktadır. Son teknoloji oto gereçlerle araçlarınıza zararsız, çiziksiz bir hizmet sunmaktalardır. Hemen Geliriz bünyesinde yer alan işletmeler kendilerini her zaman geliştirmeyi hedeflemiş firmalardır. Diğer şirketlerden ileri olmayı amaçlayan firmalar ile çalışılmaktadır. Sizler de araç Çekici için güvenilir firmalar arıyorsanız Hemen Geliriz'e bakın. Aracımda en ufak bir çizik bile olmasın isteyen insanların çoğu, Hemen Geliriz üzerinden Denizli otomobil Kurtarıcı çağırdılar.
Yolda giderken otomobilinizin arıza yapması durumunda yolda beklemenin zor ve sıkıcı olduğu bir o kadar da tehlikeli olduğu bilinmektedir. Aracınız kimsesiz bir yolda kaldığı zaman acil bir kurtarıcıya ihtiyacınız varsa Hemen Geliriz adresinden size en yakın Kurtarma firmalarını bulabilirsiniz. Aracınızın lastiği patlamış olabilir, aküsü bitmiş mümkün veya bilmediğiniz bir kusur oluşmuş da mümkün böyle bir durumda yol kenarında beklemeyin. Acil bir araba Kurtarma çağırın. Acil durumlarınızda nöbetçi işletmeler bulunmaktadır. Nöbetçi olan kurtarıcılar ile işlerinizi saat sorunu olmadan çözün.
7/24 Açık Denizli araba Kurtarma
Size en yakın kurtarıcıyı Hemen Geliriz'den bulun. Açık olup olmadığını bilmediğiniz kurtarıcılarla uğraşmadan Hemen Geliriz üzerinden işletmenin açıklık durumuna bakın. 7/24 açık aktif şirketler mevcuttur. 7/24 size en hızlı, en güvenilir Denizli oto Kurtarma hizmetini vereceklerdir.
Yarı yolda kaldığınızda, profesyonel birine gerek duyarsınız. Böyle bir durumda uzman kişi aracınızın nasıl kurtarılacağını merak etmeniz gayet normaldir. Herhangi bir bozukluk durumunda, kaza durumunda veya kusurlu park gibi durumlarda, araba Çekici hizmeti için uzman ile görüştüğünüzde, işinin ehli olan ehil kişi aracınızın olduğu bölgeye otonuzu çekmek için özel olarak üretilmiş aracı ile yardımınıza gelir.
Bu araba sistemleri iki türlü olarak karşımıza çıkar. Bu sistemler elektrikli veya hidrolik sistemler olarak ikiye ayrılır. Bir bölgeden başka bir bölgeye taşıtın nakil edilmesinin yanı sıra araç sürücüsünün istediği yere ya da araba servisine götürülür. Denizli oto Kurtarma tekniği yine iki çeşit Çekici ile seyir ettirilir. Bu taşıtın büyüklüğüne, marka - modeline göre ya da duruma göre yenilik gösterir. Bu Kurtarıcı türleri ise çatallı Kurtarma ve tepeden çekicidir. Çatallı çekiciyi açıklamak gerekirse; ehil ellerde çok süratli gerçekleştirilen bu işlem, kişinin aracının altına çatal şeklinde büyük bir aygıtın yerleştirilmesi üzerine gerçekleştirilir. Bu yöntem sonrasında otomobil kaldırılır ve Kurtarma aracının arka tarafına yerleştirilir.
Her yol durumuna göre ahenk sağlayabilen kişisel yapım Kurtarıcı aracı ile emin bir nakil gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra diğer otomobil Denizli Kurtarma türü olan tepeden Kurtarma ise şu şekilde açıklanabilir; tepeden Çekici türünü genelde trafik polisleri tarafından kullanılan bir sistemdir. Bir vinç sistemi yardımı ile bu yöntem gerçekleştirilir. Vincin kolları aracı kasaya yerleştirir ve yine aynı sürede emniyetli bir nakil gerçekleştirilmiş olur. Bu sistem cinsine bir diğer tanım olarak ahtapot Çekici de denilmesi mümkündür.
Yolculuk için herhangi bir süre kısıtlaması olmadığı için her gün ve her zaman aktif olarak pek fazla sürücü araçlarını kullanmaktadır. Bu durumda özellikle geceleri yolda kalan araçlar sürücüler ve yolcular için büyük zararlar yaratabilmektedir. ancak gece araba çekme hizmetleri ile birlikte otomobilin yolda kaldığı durumlar hangi saatlerde olursa olsun mecburi olan müdahale yapılmaktadır. 24 saat boyunca verilen araba Çekici hizmeti sayesinde aracınızı emniyetli ve çabuk bir tasvirde bulunduğu yoldan kurtarabilir, tamirhaneye ya da dilediğiniz adrese götürülmesini sağlayabilirsiniz.
Haftanın yedi günü servis veren şirketler, aracınızın arızalandığı yerden çekilme işlemlerini yapar. Böylece genelde yaşamınız ya da işlerinizin sekteye uğramasının da önüne geçilir.
Araçlarınız her yerde her an bozukluk yapabilir. Araçlarınızın genellikle onarımını yaptırmış olsanız dahi yolda kalma olasılığınız vardır. Tedbiri asla elden bırakmamak gerekmektedir. Yola çıkarken araçlarınızın yağını, suyunu kontrol etmek önemlidir. Böyle önlemler sizin yolda kalmanızı önlemede yardımcı olacaktır.
oto Kurtarma yakın, uzak fark etmeksizin aracınızı kurtarmaya gelmektedir. Sizin yolda kalarak yaşadığınız mağduriyeti ustalarımız titizlikle giderecektir. Aracınızın kusur yapması ile kaldığınız zorlu durumu Denizli araba Çekici firmaları ile çözebilirsiniz. Hemen Geliriz adresinden lokasyonunuzu hatasız girdiğinizde size yakın olan Kurtarma firmaları size yardım için gelecektir.
Hemen Geliriz üzerinden il, ilçe kombinasyonunu hatasız yaptığınız süre size otomobil Kurtarma firmalarının numaraları sunulmaktadır. istediğiniz firmayı arayarak çağırabilirsiniz. Fiyat bilgisini aradığınız firmaya sorarak öğrenebilirsiniz. Çalıştığı bölgeler içerisinde yer alıyorsanız sizin çağırdığınız yere yol dayanağı gelecektir. Sizin arıza durumunuza göre getirilen araç malzemeler olduğu için lütfen bunları telefonda belirtiniz.
Aracınızın nerede kaldığı kritik değildir. Hemen Geliriz'deki Denizli araba Kurtarma firmalarının çalıştığı şehir içerisindeyseniz yardımınız hızlı bir şekilde gelecektir. Gece yarısı yolda aracınız kusur vermiş mümkün . Aracınızın şehir merkezinde veya otobanda kusur vermiş olması ciddi değildir. Aracınızın büyüklüğüne göre değişen boyutlarda Kurtarıcı araçları size yardım edeceklerdir.
fena havada oto Kurtarma hizmetleri özellikle fazla sıcaklarda ya da fazla soğuk havalarda mecburi olmaktadır. Sıcaklık yüzünden araçlar çoğunlukla hararet yapabilmektedirler. Araçların hararet yapmalarının nedeni dışarıdaki çokça sıcaklık ile motorun çalışması sonucunda oluşan sıcaklığın birleşmesi ve bu olayda da motorun daha fazla çalışamayacak hale gelmesidir. Bu olayda motor su kaynatır ve aracın ilerlemesi mümkün olmaz. sorun ortaya çıktığında ise sürücü tarafından doğrudan müdahale etmek riskli ve tehlikeli sonuçlar doğurabilecektir çünkü doğrudan hararet yapmış motora müdahale etmek sıcak suyun dışarıya püskürmesine ve sürücünün de kritik şekilde yaralanması ile sonuçlanabilir. Bu türden durumlarda Denizli otomobil Kurtarma hizmetinden yararlanmak çok daha güvenli ve sağlam olacaktır.
Soğuk havalarda ise arabanın farklı yol durumlarında tam mukavemet göstermemesi sonucunda araba bulunduğu yerden hareket edememeye başlar ve aracın bulunduğu yerden çekilmesi gerekir. aracın soğuk hava ve kayganlaşan temel yüzünden hareket edememesi sürücünün kendisinin müdahale etmesi hem kendisi hem de trafik için hasarlar yaratacağından oldukça riskli olmaktadır.
Denizli otomobil Çekici çeşitleri arasında çatallı Kurtarma tekniği zor olayda kalmış araçların kolayca bulundukları alandan kurtarılmasını kapsamaktadır. Sistemin çalışması arızalı taşıtın altına giren iki büyük çatal aparatı sayesinde oluşmaktadır. Bu sayede tıpkı forklift çalışma sistemlerinde olduğu gibi araç bulunduğu yerden tamamen kaldırılarak, Kurtarma aracının kasasına yüklenmektedir. arabanın hiç hareket etmediği ve çekme vasıtası ile de kurtarılmayacağı durumlarda bu hizmet verilmektedir. Kumanda denetimi sayesinde yükleme işlemi hiçbir hasar olmadan yapılmaktadır. Aynı dakikada sistem çabucak çalıştığı için de çok kısa zamanda bulunduğu yerden çıkarılmaktadır.
Çatallı çekicinin oto Kurtarma için bir diğer önemi de otomatik vites araçların kurtarılmasında kullanılmasıdır. Otomatik vites araçlar için ön ya da arka kısmı Kurtarıcı halatı vasıtası ile kurtarmaya çalışmak araca büyük zarar verecektir. Düz vites araçlarda hiçbir sorun olmamasına rağmen otomatik vites araçlar bu şekilde hareket ettirilirse şanzımanlarında kritik hasarlar oluşur ve maddi taraftan da büyük kayıplar yaşanır. Bu yüzden Çekici firmasının, işinin ehli bir firma olmasına dikkat edilmelidir.
Tepeden çekiciyle otomobil çekme işlemi genelde ulaşılması en dar alanlarda bulunan araçlar için kullanılmaktadır. Ahtapot Kurtarıcı olarak da adlandırılan bu yöntem arızalı ya da çekilmesi mecburi aracın üzerine tepeden dörtlü kaldırma çatal aparatının yerleştirilmesi ile kurulur. Daha sonra bağlantı noktalarının sıkı bir biçimde kapatılması sonucunda araç bulunduğu yerden kaldırılarak Kurtarma kasasına yüklenir. genellikle Kurtarıcı kasaları da geniş olduklarından ötürü aynı anda iki aracı da kurtarmak olabilir olmaktadır.
Bu araba Çekici yönteminin en büyük avantajı yol olmayan arazi ya da şarampol gibi yerlere düşen araçların kurtarılmasında kendisini göstermektedir. araba girişi olmayan ve haliyle kurtarıcının da giremediği alanın yakınına tepeden Kurtarıcı sistemi kurulmakta ve Böylelikle araba fazla daha hızlı bir tasvirde bulunduğu yerden kurtarılmaktadır.
Vinçli kayar platform da olarak tanınan bu yöntem daha şık kullanılan ve maliyet açısından da düşük olan bir uygulamadır. arabanın hareket etmesinde hiçbir engel bulunmuyorsa, bu olayda Kurtarma kasasından inen paletlere araba hizalanır ve daha sonra vinç dayanağı ile platform üzerine çıkarılır.
Bu yöntem sadece yolda kalan araçları kurtarmak için değil, aynı sürede yanlış park gibi durumlarda da şık kullanılan bir yöntemdir. genellikle arka kısımları da çekicilerin geniş olduğu için bu sistem iki arabanın aynı anda taşınmasına imkân vermektedir.
Çekici işlemleri arasında hareket edebilecek araçlar için uygulanan araba transfer işlemi hidrolik makaralı vinç vasıtası ile yapılmaktadır. oto Çekici sunan oto ile kurtarılacak araba arasında kontak halatı ya da çengeli ile temas kurulmakta daha sonra vinç temas halatını kendisine doğru çekerek arabanın Kurtarıcı otomobilin kasasına binmesini sağlamaktadır.
Düz vites araçlar için hesaplı olan bu yöntem çabuk ve hesaplı olması bakımından seçim edilen bir politika olarak öne çıkmaktadır. lakin bu durumda da yine otomobilin el freninin çekili olmasına ve vitesin takılı vaziyette olması gibi konulara dikkat edilmesi gerekmektedir.
otomobil Kurtarma hizmeti veren şirketler geniş bir çalışma yelpazesine sahiptirler. Sundukları hizmeti her koşulda, çeşitli araç tiplerine hesaplı olarak yürütmektedirler. Bu sayede motosikletlerden daha büyük kamyonlara kadar farklı yapıda olan ve kurtarılması için özel tekniklerin uygulanması gereken işlemleri uygulayarak araçların bulundukları yerden kurtarılmasını sağlamaktadırlar.
araba Kurtarıcı firmaları araçların hangi saat ve günde olursa olsun bulundukları yerden kurtarılmasını sağlamaktadırlar. Herkesin başına gelebilecek yolda kalma durumlarına etkili, hesaplı ve çabuk çözümler sunan firmalara ulaşmak için Hemen Geliriz hizmetinin kullanılması büyük çıkar sağlayacaktır. Güvenilir işletmeler ile çalışmak ve aynı dakikada da fiyatların da listelenmesi sayesinde Hemen Geliriz bünyesinde mevcut uzman oto kurtarıcılar her süre bütün araçlar için kesintisiz servis veriyorlar. Taşınma sırasında arabanın hiçbir şekilde zarar görmemesi için azami çaba gösteren Denizli otomobil Kurtarma firmaları güvenilir ve kaliteli bir hizmet almak isteyenlerin tercihleri oluyor.
Denizli araba çekici, aracınızın herhangi zorlu bir olayda kurtarılması lazım olay esnasında profesyonel ekibin yardımınıza yetişmesidir. Bu olaylar birçok nedenden dolayı kişinin başına gelir. Böyle bir olayda işin uzmanı ile aracınızın güvenilir ve dayanıklı bir şekilde nakil edilmesi gerekmektedir. Hizmetimiz olan oto Kurtarıcı sizler için sadece bir tık uzaklıktadır. Yapmanız mecburi tek şey Hemen Geliriz sayfasının iletişim bölümünden ustalar ile anlaşarak işleminizi gerçekleştirmektir. En iyi fiyat garantisi ve en güvenilir mevki sizlerin hizmetindedir.
Genel olarak araçta herhangi bir aksaklık durumunda veya kaza durumunda araba Çekici hizmetine başvurulur. Bunun haricinde yollarda geçişi engelleyen bir park durumu olduğunda, engelli alanına park edildiğinde, yaya geçitlerinde, parkın yasak olduğu bölgelerde ve garaj, durak gibi alanlara park halinde bir ehil ile görüşmek akıllıca olacaktır. Bu sebeple yolda kontrolü elinize almak için bu hizmeti veren bir usta ile anlaşılmalıdır. Hem kendinizi hem de aracınızın güvenliği için mühim bir unsurdur ve sürücülerin her an ihtiyaç duyabilecekleri bir olay olarak başlarına gelmesi mümkündür.
Seyahatiniz sırasında yol boyunca başınıza ne geleceğini bilemezsiniz. En minik bir hasar bile hepsi seyahatinizi kâbus haline getirebilir. 7/24 servis veren oto çekme işlemi ise bu kâbusunuzdan uyanmanızı sağlayacaktır. Zamandan tasarruf etmenizin yanı sıra güvenilir seyahat en önemlisidir. Arızalı bir otomobil ile seyahat etmeye devam etmek veya kişinin kendi kendine çözüm bulma çabası daha kötü sonuçlara ve önlenemez hale gelebilir. Bu konuda uzmanından destek ise dönüşü olmayan yolla girmenizi engelleyecektir. Aracınızın ve sizin emniyetli bir şekilde dilediğiniz yere veya araç servisine nakil edilmesi hem cebinizi hem de sağlığınızı koruyacaktır. hepsi olumsuzluklar sonucunda gününüzü kurtarır. Her olayda yanınızda olacak bu Denizli oto Çekici sistemi Hemen Geliriz ile görev veriyor ve seyahatinizin iyi bir şekilde sonuçlanmasını sağlıyor.
araç yolda kaldığında, kaldığınız mekan merkeze uzak ve geç bir saatte gerçekleştiğinde oto sahipleri ne yapacaklarını bilemez ve stresli bir halde olur. Böyle bir durumda kaldığınızda, dilediğiniz saatte ve istediğiniz yerde araba Çekici hizmetinden yararlanmanız olabilir kılınıyor. zira can ve mal güvenliğiniz için yapmanız mecburi aracınız tam yolun ortasında kaldı ise, elinizden geldiği kadar ve tedbirli bir tasvirde olarak yolun kenarına hatasız aracınızı çekmeniz olacaktır. Aracınızı yolun kenarına çektikten sonra mutlaka dörtlüleri yakarak, yoldan geçecek araçlara kendi aracınızın arızalı olduğunu belirtmelisiniz.
Bunun önüne geçilmesi için yoldan geçen diğer araçlara bir işaret verilmesi gerekir. Yoldan geçen yabancı araçlardan herhangi bir zarar gelmemesi adına güvenliğinizi karşılamak için aracınızın içine girmeniz önemlidir. taşıtın içine girdikten sonra kapılarınızı kilitleyerek, araba camlarınızı kapatmalısınız. Daha sonra ise Hemen Geliriz Sitesi üzerinde işinin ehli ustalar ile iletişime geçerek bulunduğunuz konumu, açık ve net bir biçimde tarif edilmesi gerekmektedir. Hangi saatte olursa olsun, hangi konumda olunursa olunsun fark etmeksizin ustalar en iyi fiyat garantisi ile Denizli oto Kurtarma işinizi yapacaktır. Bu yöntem ile en yakın tamirhaneye gidilerek aracınızın sıkıntısı çözülür. Bu işlem size zaman kazandırmasının yanı sıra aynı dakikada seyahatinizde güvenliğinizi sağlayarak, huzurunuzun kaçmasının önüne geçecektir.
Bu konuda özellikle son zamanlarda, fazla fazla araştırma yapılmaya başlanmıştır. Bunun en önemli nedeni ise araçların kalıntı lüksten aşırı gereksinim haline gelerek, bir ailede bile herkesin kendine ait arabasının olması sayı olarak araçları çokça hale getirmiştir. Yollardaki bu araç fazlalığı trafik olarak kötü bir sonuç doğurmuştur. Dur - kalk yapmak bile araçlarda arızaya sebebiyet vermektedir. Bu sebeple Denizli araba Çekici de gün geçtikçe iyi bir gelir kapısı olmuştur.
SRC belgesinin yanı sıra aynı dakikada sürücü belgesi olarak aracınız bir kamyonet ise B sınıfı bir ehliyet, kamyon ise C sınıfı bir ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir. Bunun haricinde bir muhasebeci çalışılıp, gereken bilgiler alınarak bir firma kurulması gerekir. Kuruluş işlemleri herhangi bir işletme ile aynıdır. Hal bu iken, piyasada çok fazla bu işi yapan varken iyi bir otomobil Kurtarma bulmak da zorlu olabiliyor.
Seçtiğiniz otomobil Kurtarma araçları, sizler için nitelikli ve teknolojiyi takip eden çalışanlar ile kuşatılmış olmalı. ters takdirde aracınız yerleştirilirken ya da seyir halindeyken zarar görmesi muhtemel bir sebep olacaktır.
Aracınızı emanet ettiğiniz firmayı veya çalışanlarını tanımanın yanı sıra güven vermesi de bir o kadar önemlidir. Bu sebeple korunaklılık yapmayı unutmayın ve korunaklılık yöntemi yapan işletmeler ile çalışmaya özen gösterin
İletişim hem adresinizi tarif ederken hem de otomobil başına gelindiğinde sorununuzu anlatmak istediğinizde en mühim unsurdur. O yüzden iletişim akışı güçlü ve arızanızı anlatabileceğiniz firma ile çalışın.
Bulunduğunuz olayda zaten gergin bir yapıda olacağınız için servis eden çalışanların güler yüzlü, samimi, güvenilir ve işinin ehli olmasına dikkat edin.
Olumsuz her türlü duruma karşı, günün herhangi bir saatinde, nerede olursanız olun Hemen Geliriz ile hizmetimizi sizler için sunuyoruz. Arıza, nakil ve ihtiyacınız olduğunda uzman ekiplerimiz, son teknoloji araçlarımız ve nitelikli bir hizmet için yapmanız mecburi sitemizin irtibat bölümünden Denizli otomobil çekiciye ulaşmanız olacaktır.
Denizli, Türkiye'nin bir ili ve en büyük on beşinci kent merkezidir. (Denizli merkez nüfusu 657.802 kişi) 2019 itibarıyla 1.037.208 kişilik il nüfusuna sahiptir. Tekstil ürünleri ve yöreye has Denizli horozu ile meşhurdur. Anadolu Yarımadası'nın güneybatı, Ege Bölgesi'nin güneydoğusunda yer almaktadır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. Denizli ilinin her iki bölge üzerinde de toprakları vardır. Denizli ili 28° 38' - 30° 05' doğu meridyenleri (doğu uç noktası; Çivril ilçesi Gümüşsu - Gökgöl Köyü, Dinar sınırında Efekli Tepe, batı uç Aydın, Manisa; güneyde Muğla; kuzeyde Uşak illeri ile komşudur.) Yüzölçümü 12.134 km², denizden yüksekliği ise 219 m'dir.
Bir sanayi, ihracat ve ticaret merkezi olan Denizli, aynı zamanda altmış beş bine yaklaşan üniversite öğrencisine ev sahipliği yapmaktadır. Bir yılda milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan il, bir turizm kenti olmasının yanı sıra düzenlenen yerel, ulusal ve uluslararası etkinliklerle (bkz. festivaller) eğitim, kongre, kültür ve sanat merkezi özelliğindedir. GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) merkezi Denizli'dedir.
Akdağ'ın (Babadağ) kuzey yamaçları eteklerinde, Büyük Menderes'in kolu olan Aksu çayına kavuşan derelerle hafifçe yarılmış bir plato üzerinde yer alan Denizli, yeni bir kenttir. Asıl kent buradan 6-7 kilometre kadar kuzeydeki Laodikya (Laodicaea) idi. Selçuklular ve Bizanslılar arasındaki savaşlar sonucu yıkıma uğrayan ve özellikle suyolları bozulan Laodikeia zamanla terk edilmeye başlanmış ve yerleşme 11. yüzyıldan başlayarak bol su kaynaklarının bulunduğu Denizli, Ladik'e doğru yer değiştirmeye başlamıştır. Kent, 1702-1703'teki bir deprem sırasında büyük zarara uğramış ve daha sonra yeniden kurulmuştur. Ege kıyılarından iç kesimlere sokulan doğal bir yol üzerinde bulunan Denizli, özellikle 1950'li yıllarda karayollarının düzelmesinden sonra, bu konumunun ve çevresindeki tarım etkinliklerinin gelişmesi sonucu hızla kalabalıklaşmış ve 1950'de 22.000 olan nüfusu, aradan geçen 60 yıl içinde yaklaşık 25 kat artmıştır. Sanayisi, turizmi, ticareti ve hizmet sektörü çok gelişmiş olan Denizli, Türkiye'nin en kalkınmış kentlerinden biridir. Anadolu Kaplanları'nın başıdır. Dünya'da tekstilin en önemli başkentleri arasındadır. Ayrıca Serinhisar ilçesi de Türkiye'nin leblebi ve leblebi ürünleri ihtiyacının %85 civarını karşılamaktadır. Denizli, Türkiye'nin en büyük 10 ekonomisi arasındadır. Kent, havlu, bornoz ve ev tekstilinde ABD ve AB pazarında iyi bir prestije sahiptir. Havası ve doğası Ege Bölgesi'nin ortalamalarını yansıtır. Şehrin birkaç noktasında horoz heykeli bulunur. Dünyaca bilinen doğa harikası Pamukkale de şehrin simgelerinden biridir. Pamukkale, Unesco'nun dünya kültür mirası listesindedir. Karahayıt da uluslararası termal bir merkezdir. Ayrıca en yüksek dağı Honaz Dağı aynı zamanda Ege Bölgesi'nin en yüksek dağıdır (2532 m). Şehirde UNESCO'ya giren Hierapolis, Laodikeia, Tripolis vb. birçok antik kent bulunmaktadır.
İçindekiler
Tarihçe
Denizli şehri ilk defa, bugünkü şehrin 6 km kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında, Milattan önce 261 - 245 yılları arasında, Suriye Kralı ikinci Antiokhos tarafından kurulmuştur. II. Antiokhos kente karısı Laodikeia'nin adını vermiştir. Laodike'nin kenti anlamına gelen "Laodikeia" adını alan kent, M. S. 7. yüzyılda büyük bir depremle yıkılınca, kent bugünkü Kaleiçi mevkiine taşınmıştır. Türkler Denizli havalisini zapt ettikten sonra, kenti "Ladik" adıyla anmışlardır.
Denizli adına, tarihi kaynaklarda başka başka isimler olarak rastlamaktayız. Selçuklu kayıtları ve Denizli mahkemesi şer‘iyye sicilleri Ladik ismini vermektedir. İbni Batuta'nın seyahatnamesinde Tunguzlu denilmektedir. Mesalikullebsar'da da Tunguzlu olarak kaydedilmiştir.
Timurlenk'in zafernamesini yazan, Şerafettin Zemdi Tenguzlug ve Tonguzlug gibi iki isimden bahsetmektedir. Tengiz kelimesi eski Türkçede Deniz demektir. Tunguzlu ise bugünkü imlasıyla Denizli demektir. Netice olarak Denizli adı, Tenguzlu ve Tunguzlu kelimelerinin zamanla ağızdan ağza, Denizli kelimesi haline gelmesinden bugünkü şeklini almıştır.Denizlili araştırmacı Mümtaz Başkaya, konu ile ilgili yazdığı kitabında, Denizli adının kökeninin Tengiz olduğunu ve bir boy adı olarak Orta Asya'dan Anadolu'ya geldiğini ileri sürmektedir. Ayrıca adı geçen bu kitabında Denizli adının kentte bulunan suların çokluğu ile ilgisinin bulunmadığını da çok gerçekçi biçimde açıklamıştır. Bu yer adının başka yerleşimlerin de adı olduğunu, Türkiye'de başka yerlerde de Denizli ve benzer türdeki adların olduğunu göstererek bu konuya gerçekçi bir açıklama getirmiş olmaktadır.
İlk fetihler
Denizli ve havalisinde Türkler ilk defa 1070 yılında görüldüler. Afşin Bey bütün Anadolu'yu kastettikten sonra Laodikya'yı yağma ederek, Honaz'ı zaptetmiştir. 1071 yılından sonra Denizli ve çevresi Kutalmışoğlu Süleyman Şah'in mahiyetindeki beyler tarafından fethedilmiştir.
1097 yılında Bizans İmparatoru I. Aleksios, İoannis Dukas'ı Batı Anadolu'nun fethi için görevlendirdikten sonra bu yöre Bizanslılar'ın eline geçti. Bu sırada Türk kuvvetleri Orta Anadolu'da bulunuyordu. Bizanslıların elinde kısa bir süre kalan bu güzel beldemiz 1102 yılında yeniden Kılıçarslan tarafından zapt edilmiştir. Bu tarihten sonra Türk kuvvetleri Alp Arslan'ın komutasında Bizans topraklarına sürekli akınlar yapıyordu. 1119 yılında Bizanslılar, büyük bir ordu ile Denizli ve havalisine saldırdılar. Bu bölgede az sayıda Türk kuvveti bulunduran 'Alparslan' önderliğindeki Türkler, bu yöreyi terk etmek zorunda kalmıştır. Ertesi yıl tekrar gelen Bizanslılar Uluborlu taraflarına kadar istila ettiler. 1147 yılında İkinci Haçlı Seferi Fransız Kralı VII. Louis'in komutasında, Ege Bölgesi'nden güneye doğru hareket ederek, Denizli civarını işgal etmiştir. Buradan Antalya istikametine hareket eden Haçlı Ordusu'nun öncü birlikleri, Acıpayam Ovası'nı geçtikten sonra, ordunun ağırlıkları ve artçı birlikleri aynı yolu takip ederek, Kazıkbeli'nden geçmek için hareket etmişlerdi. Fakat orada yapılan çetin gerilla savaşlarında Haçlı Ordusu çok büyük kayıp vermiştir.
1177 yılında Bizans İmparatoru I. Manuil, Selçuklu topraklarına yeni bir sefer düzenleyerek Laodikya ve civarını yağma edip İstanbul'a dönmüştür. Ertesi yıl Türkler Laodikya'ya gelerek şehri zapt etmişlerdir. Manuil Komnenos 1176 yılında büyük bir ordu ile Laodikya ve Honaz civarını geri almışsa da Selçuklular'la yaptığı savaşta yenilmiştir. Bu savaşa Miryokefalon Savaşı adı verilmektedir ve Çivril- Gümüşsu (Homa) yakınlarında Düzbel geçidi ve çevresinde gerçekleşmiştir. II. Kılıçarslan bu savaştan sonra sınırlarını genişleterek Bizans topraklarına akınlar düzenlemiştir. Selçuklular, Atabey komutasında yapılan bu akınlardan büyük ganimetler elde ediyordu. Bizanslılar Atabey komutasındaki bu orduyu Sarayköy yakınlarında pusu kurarak mağlup ettiler. Bu savaşta Atabey hayatını kaybetti.
Bu tarihlerden sonra Denizli ilinin doğu kısımlarına Türkler yerleşmeye başladı. Böylece Türk akıncıları, Küçük Menderes Vadisi'ne kadar ilerleme fırsatını bulmuşlardır. 1190 yılında İkinci Haçlı Ordusu Laodikya'ya gelmiştir. Haçlı Ordusu Komutanı I. Friedrich, Bizanslılar tarafından sevinçle karşılanmıştır. Buraya yerleşmiş olan Türk boyları, çadırlarını bırakarak dağlara çekilmişler ve Haçlı ordusuna karşı ani baskınlar düzenlemişlerdir. Denizli ve havalisi, takriben 13. asrın ilk yıllarında Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 4 defa fethedilmiştir. Diğer bir rivayete göre, Laodikyalılar tarafından bir Türk kervanının soyulması üzerine, Selçuklu beylerinden Mehmet ve Servet beylerin komutasında bir Selçuklu ordusu, Laodikya ordusunu yenmiş ve haraç olarak bu bölgeyi antlaşma ile almıştır.
Diğer bir rivayet ise şudur: 12. yüzyıl sonlarında Bizanslıların Burdur'a kadar ilerlemeleri üzerine Konya Sultanı Osman ve Hüsamettin beyleri bu bölgeye göndermiştir. Osman Bey, Acıpayam Ovası'nı, Hüsamettin Bey de, Çal taraflarını zaptetmişlerdir. Denizli ve havalisinin Selçuklulara bağlı bir beylik halinde teşekkülü, Selçuklu hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında, 1207 yılında olmuştur. 1209 yılında İznik'i başkent yapan I. Theodoros ile Selçuklular'ın arası açılmıştır. Gıyaseddin Keyhüsrev, Laskaris'ten, Aleksios'un tahtına iadesini isteyince, İznik Devleti ile Selçuklular, Denizli'nin batısında Alaşehir ile Antiokya arasında savaşa tutuştular. İlk seferde savaşı kazanan Türkler yağmaya dalınca hücuma gecen Rum askerleri, Gıyasettin Keyhüsrev'i öldürdü. Böylece savaşın sonunda galip gelen Bizanslılar, Batı Anadolu'ya bir süre hakim oldular. Selçuklular ile Bizanslılar arasında Denizli ve yöresi sınır olarak kaldı. Bugünkü Denizli şehri bu sıralarda kurulmaya başlamıştır.
İlk olarak Denizli Kalesi Abdullah oğlu Karasungur tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca bu devrede birçok cami, han ve çeşme de inşa edilmiştir. 13. yüzyıl başlarında Denizli ve havalisi yeni göçlerle ,"Uç Bölgesi" olarak önceden gelenlerle birlikte yoğun bir Türk topluluğu meydana getirdiler.
1257 yılında Denizli'ye gelen Bizans garnizonu, şehirdeki Türklerin çoğunluğu karsısında uzun sure kalamadı. Böylece 1259 yılında Denizli tekrar Türkmenlerin eline geçmiş oldu. Bu tarihlerde Denizli etrafında kümelenen Türkmenler, Hülagü Han'a müracaat ederek bu bölge için kumandan istediler. Bu konuda İlhanlı Hükümdarı Hülagü de bir ferman çıkararak Kulsak isimli bir zâtı bu bölgeye göndermiştir. Bölgenin merkezi "Asi Karaağaç" diye bilinen Acıpayam yöresidir.
Söylentiye göre, bu bölgede yaşayan Türkmenlerin manevi Türk Lideri "Yatağanbaba " olması muhtemeldir. 1261 yılında bu yöredeki Türkmenler, Selçuklular'a baş kaldırınca, Selçuklu Sultanı Ruknettin ile Moğollar anlaşarak Türkmenleri mağlup ettiler. Bu sırada birçok Türkmen Bizans sınırını geçerek yerleşmişlerdir. Konya'daki "Cimri İsyanı'nın" bastırılmasından sonra, II.Gıyaseddin Keyhüsrev kendisine yardım etmeyen, Karaağaç Bölgesi Komutanı Ali Bey'i öldürtmüştür. Bundan sonra Denizli, Germiyanoğulları'nın eline geçer. Bir süre sonra, Konya'ya karşı hareket yapılınca, Denizli havalisindeki Türkmenler, Karaman, Eşref ve Menteşe Türkmenleriyle birlikte isyan çıkardılar. Bunun üzerine, İlhanlı Sultanı Keyhakü, 31 Ağustos 1291 de Türklerin üzerine yürüdü. Böylece, İlhanlı hakimiyeti bu bölgede başlamış oldu.
Bu tarihlerde Germiyanlılar, Alsıroğlu'nun kumandasında, bugünkü Buldan olan Tripolis'i zaptettiler (1306). Böylece, Denizli'nin Türkleştirilmesi tamamlanmış oldu. 14. yüzyılın ilk yıllarında Denizli arazisinin düzlük kısımlarına İnançoğulları yerleşmişti. Kuzey doğusunda Germiyan Beyliği bulunuyordu. Sucaeddin Bey, bir ara bağımsızlık için hareket edince, öteden beri, Anadolu'da kuvvetli bir birliğin kurulmasını istemeyen İlhanlı Hükümdarı Timur Tas, 1327 yılında Denizli'ye geldi. Sucaettin Bey ona itaat etti. Denizli 1366'da bir deprem ile harap olduğu sırada şehir, Germiyan hakimiyetine geçmiştir.
1391 yılında Yıldırım Bayezit, Denizli'yi Osmanlı topraklarına katmıştır. 1402 yılında Timur, Ankara Savaşı'nı kazandıktan sonra, Denizli'ye gelmiş, burada bir süre kaldıktan sonra, İzmir yöresini fethe gitmiştir. 1403 yılının ilk aylarında tekrar Denizli'ye dönerek çadır kurmuştur. Timur, bu bölgeyi Germiyanlılar'a bırakarak ayrılmıştır. 1411 yılında bir ara bu bölge Karamanoğulları'nın eline geçmişse de, 1429 yılında tekrar Osmanlılar'a bağlanmıştır.
Türkmen beylikleri
14. yüzyılın ilk yarısında Türkmenler parçalanmış bir halde bulunuyorlardı.
Pek çok yerde bunların izleri kalmıştır.
Germiyanoğulları Beyliği
Germiyanoğulları Beyliği, Uşak ve Denizli'yi içine almaktadır.
Tavas Beyliği
Babadağ'ın güneyindeki araziyi, şimdiki Tavas ve Kale ilçelerinin sahalarını kaplamaktadır. Tavas çevresine Türklerin yerleşmesi MS 12. yüzyıllara rastlamaktadır. Kesin olmamakla birlikte 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra 1280-1290 yılları civarında Türklerin bölgeye geldikleri sanılmaktadır.Genellikle gelenlerin Türkmenler olduğu, Selçukluların zayıflayıp yıkılması ile 1300'lü yıllarda Tavas Beyliğinin kurulduğu ve o zamanki Tavas Beyliği'ni İlyas Bey'in yönettiği ve Mevlevi Tarikatı'na girdikleri belirtilmektedir.Tavas Beyliği Germiyan, Aydın, Hamit ve Menteşeoğulları Beyliği arasında tampon bir bölge olarak kurulmuştur. Denizli’nin Germiyan oğullarına geçişi ile Tavas Beyliği 1365 tarihinde Menteşe Beyliğine bağlanmıştır. Beylik önceleri Horasanlı köyünden sonra da Hırka köyünden yönetilmiştir.
Denizli şehri, Osmanlı hakimiyetine girdikten sonra, yaşantısına sakin bir şekilde devam etmiştir. 1702 - 1703 yıllarında vuku bulunan depremlerde, 12.000 kişi ölmüş, o zamanki Kale civarında bulunan şehir oturulamayacak hale gelmiştir. Bundan sonra şehir daha yukarıya, şimdiki merkezine doğru çekilmiştir.
Ladik Beyliği (İnançoğulları) 1261-1368
Laodikya şehrinin sürekli harpler depremlerle yıkılması üzerine halk Laodikya'nın bağ ve bahçelerinin bulunduğu, bugünkü Denizli'ye gelip yerleşmişlerdir. Türkler Laodikya adını kısaltarak Ladik olarak kullanmıştır. Denizli'nin ilk yöneticilerinden biri Seyfettin Karasungur'dur. 30 yıllık valilik ve komutanlığı sırasında, Denizli Kalesi'ni, Akhan Kervansaray'ını, birçok çeşme, camii, han ve hamamlar yaptırmıştır. Karasungur'un, San Kuvvetlerine esir düşmesi üzerine, yerine Ladik ve Honaz emimi olarak Sahip Ataoğulları'ndan Tabettin Hasan Nasreddin Ali gönderilmiş. Bunların da Cimri İsyanı'nda öldürülmeleri üzerine, Ladik emirliğine Ali Bey gönderilmiştir. Böylece Sahip Ataoğulları'nın 1277 tarihine kadar Ladik ve Honaz emirliğinde kaldıkları anlaşılmaktadır. Bölge, Sahip Ataoğulları’ndan Ladik Germiyanogulları'na geçmiştir. Fakat halkın Germiyanogulları'ndan Ali Bey'i, Giyaseddin II. Keyhusrev'e şikayeti üzerine Ladik tekrar sahip Ataogulları'na geçmiştir.
Sahip Ata'nın vezirlikten azledilmesi üzerine (1288) Germiyanogulları Ladik'i tekrar ele geçirmiştir. Ali Sirkin kızının oğlu Bedrettin Murad'ı Ladik emirliğine tayin etmiştir. Mollaya sinirlenen Selçuklu Sultani Ladik'e kuvvetli bir ordu göndermiş ve burası tekrar geri alınmıştır. Bu tarihten sonra Sucaettin İnanç Ladik'te 50 yıla yakın beylik yapmış ve adaletli ve iyi idaresi sayesinde halk tarafından sevilmiştir.
Ölümünden sonra yerine gecen oğlu Murat Aslan Bey de memleketi iyi idare etmiş, zamanında Türkçe fatiha tefsiri yazılmış, 3 çeşit para basılmıştır. Bu paraların biri üzerinde Murat Bey'in adı geçmektedir. Murat Bey'in iktidara geçiş ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmiyor. Hatta Murat Bey'in mezarına bile rastlanmamıştır. Fakat Hastane yakınındaki Murat dede mezarı, halk tarafından Murat Bey'e addedilmekte ve ziyaret edilmektedir. Bugün Denizli'de Murat Dede adıyla bir mahalle bulunduğundan, bazı kaynaklara göre bu mezar Ladik Beyliği ile ilgi derecesi tespit edilemeyen ve Hisar Savası'nda ölen Murat Bey'e aittir.
Murat Aslan Bey'den sonra oğlu Issak Bey yerine geçmiş kendi adına para bastırmış fakat 1402'de Timur Anadolu'yu istila edince Denizli'nin idaresi Germiyanoglu Yakup Bey'e geri verilmiştir. Ankara Savası'ndan sonra bütün Anadolu'yu ele geçiren Timur, bir müddet sonra Kütahya ve Altıntaş'tan geçip, Ladik'e gelmiş mevsimin sonbahar olması sebebiyle karargahını Denizli'de kurarak askerlerini kışlaklara göndermiştir.
O vakitler Tonguzlu denen Denizli'de askerlerin hastalanması sebebiyle, Timur karargahını havası ve suyu daha iyi olan Karcı ve Hisar köyü sırtlarına çekmiş, Menteşeoglu Mehmet Bey ile İsfendiyer Bey Timur'u burada ziyaret ederek ona 1000 at hediye etmişlerdir. Timur bir süre Denizli'de kaldıktan sonra, Serinhisar yoluyla Denizli'den ayrılmıştır. Timur'un Denizli'deki kalış günlerinde Germiyanoğlu Yakup Bey kendisini ziyaret etmiş, Kütahya ve Denizli'nin idaresini üzerine almak için onu ikna etmiştir.
Konya Ladik Germiyanoğlu Süleyman Şah idaresinde iken, Osmanlı Devleti günden güne kuvvetlenip sınırlarını genişletiyorlardı. Süleyman Sah ergen Osmanlılar tarafından gelecek tehlikeyi sezerek, kendini emniyete almak için kızı Devlet hatunu, I. Murat'ın oğlu Şehzade Beyazıt'a vererek akrabalık kurmuştu (1381).
Kızına çeyiz olarak verdiği yerler arasında Ladik de vardı. Beyazıt Han Denizli'de hamam ve bahçe satın almıştır. Ladik Ankara Savası'na kadar (1402) Osmanlılar'da kalmış, savaştan sonra Germiyanoğullarının yeniden hakimiyetine giren Ladik, nihayet yerine geçecek kimsesi bulunmayan Germiyan Hükümdarı Yakup tarafından, II. Murat'a bir vasiyetname ve bütün Germeyen ülkesiyle birlikte verilmiştir (1428). Böylece Ladik kesin olarak Osmanlı Devleti'ne bağlanmıştır.
Ünlü gezgin Evliya Çelebi Denizli'ye uğramış ve 300 yıl öncesinin Denizli'sini şöyle dile getirmiştir. "Şehrin çevresinde pek çok akarsular ve göller bulunduğu için bu isim verilmiştir. Yoksa denizden 4 merhale uzaktadır. Kalesi düz yerde dörtgen seklindedir. Hendeği yoktur. Çevresi 470 adımdır, 4 kapısı vardır. Kuzeyinde boyacılar, doğusunda semerciler, güneyinde Yeni Camii, batısında bağlar kapısı bulunur. Kalede 50 kadar silahlı bekçi vardır ki dükkanları bekler. Asıl şehir kalenin dışında 44 mahalle ve 3600 evlidir. Büyüklü küçüklü 57 camii ve mahalle mescidi, 7 çocuk mektebi, 6 hamamı, 17 tekkesi vardır.
Herkes bağlarda oturduğundan ehil ve ayalleri birbirinden kaçmaz. Birbirleriyle akraba gibi olmuştur. Halkı beyaz ve mavi feraceler giyer. Pamuğu, pamuk ipliği, beyaz ince sade bezli olup, Anadolu'ya sevk edilir. Halkın kazancı "Beyaz Denizli Bezi" dir.
Cumhuriyet dönemi
2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Denizli'de sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.
Kronoloji
Coğrafya
İklim
İlin kuzey kısmı Ege, güney kısmı Akdeniz bölgesine dahildir. Kıyı kesimlerinden iç bölgelere geçit yerinde olduğundan, kuzey kısımda az da olsa iç bölgelerin iklimi hissedilir. Ege Bölgesi ikliminden sıcaklık olarak biraz düşük farklılıklar görülebilir. Denizli'de dağlar genel olarak denize doğru dik olduğundan, denizden gelen rüzgarlara açık bulunmaktadır. Kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. İlde yıllık sıcaklık ortalaması 15,8 °C'dir.
Denizli iklimi | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Aylar | Oca | Şub | Mar | Nis | May | Haz | Tem | Ağu | Eyl | Eki | Kas | Ara | Yıl |
En yüksek sıcaklık (°C) | 22,6 | 25,9 | 30,8 | 35,8 | 37,0 | 42,4 | 43,9 | 44,4 | 41,6 | 34,4 | 29,9 | 26,6 | 44,4 |
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) | 10,5 | 12,1 | 15,8 | 20,7 | 26,3 | 31,2 | 34,4 | 34,4 | 29,9 | 23,7 | 17,3 | 12,2 | 22,3 |
Ortalama sıcaklık (°C) | 5,9 | 7,0 | 10,1 | 14,6 | 19,8 | 24,6 | 27,5 | 27,0 | 22,4 | 16,8 | 11,4 | 7,6 | 16,2 |
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) | 2,3 | 2,8 | 5,2 | 9,0 | 13,2 | 17,3 | 20,0 | 19,7 | 15,7 | 11,3 | 7,0 | 4,0 | 10,6 |
En düşük sıcaklık (°C) | −10,5 | −11,4 | −7 | −2 | 2,7 | 7,9 | 12,6 | 11,6 | 6,6 | −0,8 | −4,5 | −10,4 | −11,4 |
Ortalama yağış (mm) | 90,3 | 74,5 | 63,7 | 54,2 | 42,3 | 25,4 | 13,4 | 8,1 | 13,6 | 35,0 | 55,7 | 89,9 | 566,1 |
Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü |
Bitki örtüsü
Denizli'nin bitki örtüsü makidir. Maki küçük çalılara denir. Denizli'nin %59'u ormanlarla kaplıdır. Çayır ve meralar %10, ekili ve dikili arazi %43'tir. Ekime müsait olmayan kısmı sadece %1'dir.
İlin bitki örtüsünü çoğunlukla orman ağaçları ile Akdeniz iklimine has makiler meydana getirir. Ormanlarda karaçam, kızılçam, sedir, ardıç, meşe,kestane, çınar, dişbudak, kızılağaç (Boya ağacı), günlük gibi ağaç türleri bulunur. Ormanların başladığı sınırların altında kalan dağ eteklerindeki geniş alanlar çalılık ve fundalıklarla kaplıdır.
Nüfus
İl Nüfusu: 1.005.687 (2016). İlin yüzölçümü 12.134 m²'dir. İlde km²'ye 83 kişi düşmektedir. Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 857 kişi ile Merkezefendi’dir. İlde yıllık nüfus artış oranı % 1,23 olmuştur.
2016 yılında TÜİK verilerine göre 19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 624 mahalle bulunmaktadır.
Denizli il nüfus bilgileri | ||||
---|---|---|---|---|
Yıl | Toplam | Sıra | Fark | Şehir - Kır |
1965 | 463.369 | 26 | %25 117.739 345.630 %75
| |
1970 | 511.160 | 28 | %10 | %28 141.309 369.851 %72
|
1975 | 560.916 | 28 | %10 | %31 171.586 389.330 %69
|
1980 | 603.338 | 26 | %8 | %34 205.938 397.400 %66
|
1985 | 667.478 | 27 | %11 | %37 248.673 418.805 %63
|
1990 | 750.882 | 25 | %12 | %45 337.793 413.089 %55
|
2000 | 850.029 | 25 | %13 | %49 413.914 436.115 %51
|
2007 | 907.325 | 21 | %7 | %51 460.747 446.578 %49
|
2008 | 917.836 | 21 | %1 | %68 620.193 297.643 %32
|
2009 | 926.362 | 21 | %1 | %68 630.997 295.365 %32
|
2010 | 931.823 | 21 | %1 | %69 641.093 290.730 %31
|
2011 | 942.278 | 21 | %1 | %70 655.322 286.956 %30
|
2012 | 950.557 | 21 | %1 | %71 670.812 279.745 %29
|
2013 | 963.464 | 21 | %1 | %100 %0
|
2014 | 978.700 | 21 | %2 | %100 %0
|
2015 | 993.442 | 21 | %2 | %100 %0
|
2016 | 1.005.687 | 21 | %1 | %100 %0
|
2017 | 1.018.735 | 21 | %1 | %100 %0
|
Güncel Nüfus Değerleri (TÜİK 4 Şubat 2020 verileri)
Denizli İl Nüfusu: 1.037.208'dir (2019 sonu). İlin yüzölçümü 12.133 km2'dir. İlde km2'ye 85 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 926 kişi ile Merkezefendi’dir)
İlde yıllık nüfus artış oranı % 0,92 olmuştur. Nüfus en çok artan ilçe: Honaz (%3,49) Nüfusu en çok azalan ilçe: Beyağaç (-%7,33)
4 Şubat 2020 TÜİK verilerine göre 19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 617 mahalle bulunmaktadır.
2019 yılı sonunda Denizli ili ve ilçelerinin yerleşim yeri ve nüfusla ilgili sayısal bilgileri | |||||||
İlçe | Nüfus 2018 | Nüfus 2019 | Fark | Nüfus Artışı % | Mah.Say. | Alanı km2 | Yoğunluk |
Acıpayam | 55.648 | 55.351 | -297 | -0,53 | 56 | 1.772 | 31 |
Babadağ | 6.522 | 6.445 | -77 | -1,18 | 12 | 124 | 52 |
Baklan | 5.654 | 5.524 | -130 | -2,30 | 14 | 283 | 20 |
Bekilli | 7.065 | 6.826 | -239 | -3,38 | 15 | 304 | 22 |
Beyağaç | 6.903 | 6.397 | -506 | -7,33 | 15 | 333 | 19 |
Bozkurt | 12.788 | 12.671 | -117 | -0,91 | 20 | 462 | 27 |
Buldan | 27.241 | 27.179 | -62 | -0,23 | 45 | 523 | 52 |
Çal | 19.259 | 18.869 | -390 | -2,03 | 34 | 860 | 22 |
Çameli | 18.256 | 18.039 | -217 | -1,19 | 31 | 758 | 24 |
Çardak | 9.144 | 8.736 | -408 | -4,46 | 15 | 423 | 21 |
Çivril | 60.429 | 60.333 | -96 | -0,16 | 77 | 1.570 | 38 |
Güney | 9.975 | 9.802 | -173 | -1,73 | 24 | 362 | 27 |
Honaz | 33.184 | 34.343 | 1.159 | 3,49 | 23 | 449 | 76 |
Kale | 20.393 | 20.310 | -83 | -0,41 | 32 | 684 | 30 |
Merkezefendi | 302.213 | 311.177 | 8.964 | 2,97 | 50 | 336 | 926 |
Pamukkale | 344.065 | 346.625 | 2.560 | 0,74 | 61 | 823 | 421 |
Sarayköy | 30.768 | 30.810 | 42 | 0,14 | 32 | 379 | 81 |
Serinhisar | 14.430 | 14.451 | 21 | 0,15 | 11 | 256 | 56 |
Tavas | 43.845 | 43.320 | -525 | -1,20 | 50 | 1.432 | 30 |
DENİZLİ | 1.027.782 | 1.037.208 | 9.426 | 0,92 | 617 | 12.133 | 85 |
Ekonomi
Bu maddedeki üslubun, ansiklopedik bir yazıdan beklenen resmî ve ciddi üsluba uygun olmadığı düşünülmektedir. Maddeyi geliştirerek ya da konuyla ilgili tartışmaya katılarak Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz. |
Denizli ilinin ekonomisi sanayi ve ticarete dayalıdır. Denizli, bir ihracat ve sanayi kentidir. Hizmet sektörü de oldukça gelişmiştir. Son 15 yıl da sanayisi müthiş bir gelişme göstermiştir. ABD'ye bakır tel ihraç etmiştir. Faal nüfusun %45'i tarım, balıkçılık, Arıcılık, ormancılık ve hayvancılık'la uğraşır. Bütün gelirin %30'u sanayiden sağlanır. Türkiye'de Anadolu Kaplanları olarak bilinen ihracatçı şehirlerin başında gelir. Her yıl milyarlarca dolarlık ihracatıyla Türkiye'nin lokomotif sanayi şehirlerinden biridir. Denizli Türkiye'de ve dünyada tekstilin başkenti olarak anılıyor olsa da son yıllarda tekstilde yaşanan ekonomik kayıplar nedeniyle ekonomik dengeler mermer ve doğal taş sektörü üzerine kaymıştır. Denizli'den tüm dünya ülkelerine traverten ve türevi olan mermer ve doğal taş ihracatı gerçekleştirilmektedir. Serinhisar ilçesi de Türkiye'nin leblebi ve leblebi ürünleri ihtiyacının %85 civarını karşılamaktadır ve ihraç etmektedir.
Tarım
Denizli tarıma çok elverişlidir. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, Ceviz, mısır, nohut, tütün,kekik,haşhaş, ay çekirdeği, üzüm, İncir ve pancardır. Sebze üretimi ise 250 bin tondur. Üzümden sonra, kavun, karpuz, elma, armut, vişne, kiraz, şeftali, badem, erik ve nar bol miktarda yetişir.
Antepfıstığı üretimi gün geçtikçe artmaktadır. 120.000 zeytin ağacından ortalama 1000 ton zeytin elde edilir. Mevcut su potansiyeli bütün ekili araziyi sulamaya elverişlidir. Ekili arazinin önemli kısmı sulanmaktadır. 95.000 incir ağacı bulunmaktadır.
Sanayi
Sanayi oldukça gelişmiştir. Dokuma , enerji, otomotiv yan sanayi , maden ve metal sanayi ön sıradadır.
Kültür
Denizli'de kültür ve sanat faaliyetleri genellikle Denizli Devlet Tiyatroları, Pamukkale Üniversitesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Merkezefendi Belediyesi, Pamukkale Belediyesi ve diğer kurumlar tarafından organize edilmektedir. Ayrıca özel organizasyon şirketleri de çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Denizli Devlet Tiyatrosu haftada iki-üç gün oyunlarını sergilemektedir. Diğer etkinlikler (Konser,söyleşi vb.) ise muhtelif mekanlarda ve zamanlarda sıklıkla organize edilmektedir. Kentte çok sayıda kongre ve kültür merkezi, tiyatro ve sinema salonu mevcuttur.
Mutfak
Turizm
Pamukkale; kaynak sularının kirecinden oluşmuş travertenleri ile ünlü bir turizm cennetidir. Dünyada eşi benzeri bulunmayan Unesco Dünya Kültürel Miras Listesinde yer alan hem Doğal ve hem de Arkeolojik sit olan Türkiye'nin en tanınmış doğa harikasıdır. Yılda iki milyon yerli ve yabancı turist Pamukkale'yi ziyaret etmektedir. Pamukkale 2700 metre uzunluğunda ve yüksekliği 160 metredir. Parlak beyaz rengiyle Pamukkale'yi 50 km uzaklıktan görmek mümkündür. Ayrıca Pamukkale'de Hierapolis antik kenti,antik havuz, antik tiyatro, arkeoloji müzesi gezilmesi gereken yerlerdendir. Tepesinde antik Roma'dan kalma Hierapolis adlı kutsal antik şehir bulunur. 5–10 km yakınında Laodikeia (Laodikya) antik kenti bulunur.
5 km ilerisinde ise uluslararası bir termal merkez olan Karahayıt vardır. Yılın her mevsiminde ana kaynağından "58" santigrat çıkan Karahayıt' ın kendine has kırmızı renkli şifalı termal suyu ve termal çamuru, Ege Üniversitesi Hidroklimatoloji Enstitüsünün vermiş olduğu rapora göre içerdiği zengin mineralleri ile eşsiz bir sağlık kaynağıdır. Karahayıt' ta bulunan turistik tesislerde (Otel, Apart Otel ve Pansiyonlarda) Kırmızı Su ve Termal Çamur sayesinde pek çok hastalık ve sağlık probleminize şifa bulursunuz.
Denizli' de bunların dışında çok sayıda antik kent bulunmaktadır. Keloğlan Mağarası ve Kaklık Mağarası ise mutlaka görülmesi gereken diğer turistik yerlerdendir. Pamukkale ve Karahayıt bölgesinde beş ve dört yıldızlı oteller, pansiyonlar termal turizm ve kaplıca hizmeti vermektedir.
Bunların yanı sıra Denizli'nin Buldan ilçesi ürettiği birbirinden güzel el dokumaları ile dünyaca ünlüdür. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ilçeyi ziyaret etmektedir.
Antik kentler
Bunların dışında;
Beycesultan'da keşfedilen ve MÖ 2. binyılın başlarına tarihlenen Luvi dilinde bir hiyeroglif mühür mevcuttur.
Müzeler
Festivaller
Tiyatrolar
Kongre ve kültür merkezleri
Park ve bahçeler
Yönetim
Ana madde:
Denizli'nin ilçeleri
2009 TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, Denizli ilinin 2 Merkez ilçe ile birlikte 19 ilçe, 68 belde ve 359 köyü varken 6360 sayılı yasanın çıkmasından sonra Denizli Büyükşehir statüsü almış ve 2 merkez ilçeye ayrılmıştır. Akköy ilçesinin sınırları genişletilerek Pamukkale ilçesine dönüşmüştür. Denizli merkezinin diğer yarısı da Merkezefendi ilçesine dönüşmüştür. Belde ile köyler ise mahalleye dönüşmüştür.
Merkezi Yönetim
Büyükşehir illerinde Merkezi yönetim Vali, İl Müdürleri ve İl Danışma Kurulundan oluşur.
Denizli, bir ‘büyükşehir’dir. Bu özelliğine göre yönetimi belirlenmiştir. Protokolde ilk sırada yer alan Vali, merkezi yönetimi temsil eder ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
Denizli Valisi 1975-Trabzon doğumlu Ali Fuat ATİK, 9.06.2020/274 sayılı kararla Siirt Valisi iken atanmıştır.
Vali ve Kaymakamlara ait bilgiler Denizli'nin ilçeleri sayfasında gösterilmiştir.
Yerel yönetim
Büyükşehir Belediyelerinde Yerel yönetim, Büyükşehir Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Encümeni'nden oluşur.
Yerel yönetimi temsil eden Büyükşehir Belediye Başkanı, ildeki tüm seçmenlerin oy çokluğu ile seçilir. Yerel seçimlerde İlçe Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanılarak ilçelerin belediye meclisleri oluşur. İlçe Belediye meclislerinden alınan üyelerle (başkan kontenjanı, ilçe nüfusu ve parti oy oranına göre) de Büyükşehir Belediye Meclisi oluşur. Bu mecliste ilçe belediye başkanları da yer alır. Meclisin başkanı Büyükşehir Belediye Başkanı'dır.
Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.(5216 saylı kanun 16.madde)
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı, 1964-Tavas doğumlu Osman Zolan (AK PARTİ), 31 Mart 2019 seçimlerinde %50,59 oy oranıyla seçilmiştir.
İlçe belediyeleri, 2019 Türkiye yerel seçimleri'ne göre, üç değişik parti tarafından yönetilmektedir. Bu ilçelerden 12'si AK PARTİ, 5'i CHP ve 2'si MHP'li belediye başkanıdır.
Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi üye sayısı 72’dir (Büyükşehir Belediye Başkanı, 19 ilçe belediye başkanı ve 52 üye) Bunların 40’ı AK PARTİ, 14'ü CHP, 7’s, MHP, 11'i İYİ PARTİ'dir.
Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına ait bilgiler Denizli'nin ilçeleri sayfasında gösterilmiştir.
Eğitim
Denizli ili, okur yazar oranı %99 civarındadır. İldeki eğitime verilen yüksek önem neticesinde, Özellikle ÖSS, LGS, SBS gibi ortaöğretim ve üniversiteye giriş sınavlarındaki iller arası başarı sıralamasında her yıl ilk 3 sırada olmak üzere (çoğunlukla 1. sıra) kalıcı bir yere sahiptir. Bu nedenle Denizli ili ülke çapında yüksek eğit