Evlerde, iş yerlerinde, bina girişlerinde, apartman merdiven başlarında, alışveriş merkezlerinde, restoranlarda neredeyse hemen hemen tüm iç dekorasyon çalışmaları içerisinde kartonpiyer görmemiz mümkündür. Bunun nedeni uygulandığı mekana dekoratif bir görsellik katmasıdır. Ayrıca tavan ve duvarlarda ki eğrilikleri ve pürüzleri kapatma özelliğine de sahiptir. Tüm mimari tasarımlarda kartonpiyer modellerini farklı uygulama şekilleriyle de görebiliriz. Kartonpiyersiz bir ev, kemersiz bir pantolona benzemektedir. Dekorasyon çalışmaları içinde olmazsa olmazlardan bir tanesi de kartonpiyer uygulamalarıdır.  Kartonpiyerler uygulandıkları ortam farklı ve modern bir hava katmaktadır. Sizde bulunduğunuz yapıyı modernleştirmek isterseniz kartonpiyer çalışmaları için kartonpiyer ustaları ile iletişime geçebilirsiniz. 

Kartonpiyer yaptırmanın en büyük sebebi dekorasyon açısından hoş bir görüntüye sahip olmasıdır. Aslında kartonpiyerin asıl amacı duvarlardaki kusurları kapatmaktır. Alçı ya da boyama aşamasındaki kusurlar ya da su sızıntısından dolayı olan duvar kabarmalarını kapatmak için kartonpiyer kullanılır. Kartonpiyer ne kadar hoş bir görüntüde olursa olsun yapımında titiz bir çalışma oldukça önemlidir. Bunun nedeni yapılacak en ufak bir hata ile kartonpiyerin görüntüsünün bozulmasıdır. Titiz işçilik veren ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan kartonpiyer ustası aradığımızda web sitemiz sizin için doğru adres olacaktır. 

Kartonpiyer Nedir?

"Kartonpiyer, Fransızca bir kelime olan “carton-pierre” den dilimize geçmiş bir terimdir. Kelime kökeni olarak taşlaşmış karton anlamına gelmektedir. Taşa benzetmek için karton modellerin alçıyla kaplanmasını ifade eder. Duvar-tavan birleşimlerindeki düzensizlikleri gizlemesi bir yana, kartonpiyerler boşluk doldurarak mekanın estetiğini tamamlar ve zenginleştirir. Bir şömine ya da dolabın üstünde taç olarak, gizli ışık alınlarına form veren bir ayrıntı olarak, kolonların üzerinde başlık olarak pek çok işleve sahiptir. Çok çeşitli desenlerde, biçimlerde ve ebatlarda olabilen kartonpiyerler, alçı, ahşap, strafor, poliüretan gibi materyallerden üretilir. 

Bunların yanı sıra kartonpiyer diğer bir adıyla da stropiyer olarak karşımıza çıkar. Stropiyer ham petrolden imal edilen sentetik bir malzemedir. İki tuğla duvar arasında, çatı arasında ve gerektiğinde iç duvarlarda yalıtım sağlamak amacıyla kullanılan bir malzeme türüdür. Stropiyer malzemesinin daha yoğun bir malzemeden imal edilmesi, yüzey bozukluklarının olmaması, ebat farklılıklarının bulunmamasına dikkat edilmelidir. Stropiyer direk ısı kaynağına maruz kaldığında zarar görür. Ayrıca darbelere karşı da dayanımı daha azdır. Oldukça hafif bir malzemedir. Montajının yapıldığı yapıya fazla yük bindirmez. Hafif olmasının diğer bir avantajı ise malzeme düşse dahi eşya ve insanlara zarar vermez. Hafif olmasından dolayı taşınması ve yerine montajı daha kolaydır. Yapılan imalatın bir kısmı zarar gördüğünde sonradan değiştirilebilir. 2 metrelik boylarda, birbirinden farklı ebat ve desenlerde üretilir. 

Kartonpiyer Nerelerde Kullanılır?

Kartonpiyer tüm yapı sektöründe kullanılmaktadır. İlk olarak konut, işyeri, otel gibi yapılarda dekoratif amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Nitelikli yapılarda tesisat montajlarından sonra ortaya çıkan sorunların çözümü için aranılan ürün haline gelmiştir. Her türlü detayın kolay uygulanabilmesi ve yapı sektörünün en az maliyetli dekorasyon malzemesi olması, kartonpiyerin kullanımını yaygınlaştırmıştır. 

Kartonpiyer kullanılmadan önce hangi mekana montaj edileceği konusunda karar verilmelidir. Kullanılacak alana göre led kartonpiyer, tavan kartonpiyer, perdelik kartonpiyer, kartonpiyer kemer, plastik kartonpiyer, desenli kartonpiyer, hazır kartonpiyer, ahşap kartonpiyer, spotlu kartonpiyer, kartonpiyer şömine, poliüretan kartonpiyer, köşe kartonpiyer, asma tavan kartonpiyer, perde önü kartonpiyer, dekoratif kartonpiyer, yatak odası kartonpiyer modelleri, sade kartonpiyer, avize kartonpiyer, televizyon arkası kartonpiyer gibi modeller il bulunduğunuz ortama şıklık katabilirsiniz. Sizde bulunduğunuz ortamın dekorasyonuna ufak dokunuşlar yapmak isteyebilirsiniz. Bunun için web sitemiz üzerinden size en yakın kartonpiyer ustası ile iletişime geçebilirsiniz. 

Kartonpiyer Montajı Nasıl Yapılır?

Kartonpiyer uygulaması için bu alanda uzman ve işinin ehli ustaların işlem yapması çok önemlidir. Aksi halde düzgün uygulama yapılmadığında zamandan, paradan ve estetik görünümden zarara uğranabilir. Bu da can sıkıcı bir durumdur. Kartonpiyer uygulamasının düzgün olması için şu adımlar izlenmelidir: 

  • Kartonpiyer uygulaması için ilk olarak mekan sahibinin nasıl bir kartonpiyere sahip olmak istediği, hangi malzemeden olmasını istediği belirlenir. 
  • Sonrasında da uygulamanın yapılmasının istenildiği alanlardan kartonpiyer ustası ölçü alarak gerekli yere uygun ebatlarda kartonpiyer hazırlar. Malzemenin tedarik edilmesinin ardından uygulamaya başlanır.
  • İlk olarak duvarın ekleneceği kısmının ölçüleri kartonpiyerin ölçülerine göre hesaplanır. Duvardan ve tavandan kaç cm yer kapladığına bakılır ve buna göre kalem ile işaretleme yapılır.
  • Ölçüm için genellikle şerit metre kullanılır. Ardından ne kadar gerekli olacağına göz kararı ile karar verilerek saten alçı malzemesi karıştırma kabının içerisinde karılır.
  • Eğer elinizde bulunan kartonpiyerin kesilmesi gerekiyorsa bunun için özel bir aparat bulunmaktadır. Ancak buna sahip olmak zorunlu değildir. Ölçü alınıp, kalem ile işaretlenip, yön belirlemesi yapılıp (neresi alt neresi üst) yeri belirlenir.
  • Kesim için alınan ölçü yarım santim küçültülür. Bu sayede kesim sırasında ortaya çıkacak olan eğimden dolayı yarım santimlik bir kayıp önlenmiş olunur.
  • Kesme işlemi için farklı metotlar tercih edilebilir. Çoğunlukla testere ya da maket bıçağı kullanılır. Kesimin yönleri de çok önemlidir. Kartonpiyerin konulacağı yöne göre sağ tarafta bulunacak olan köşe için testere sağa; sol tarafta bulunacak olanın da sol tarafa doğru eğimlendirilerek kesilir.
  • Bu sayede birleşim yeri tıpkı iki yapbozun birleşimi gibi bütün ve daha estetik duracaktır. Kesimler bittiğinde ve uygun boyutlar elde edildiğinde arka kısmına saten alçı sürülen parçalar yapıştırılır ve bir spatula yardımı ile fazlalıklar alınıp boşluklu kalan kısımlar kapatılır. Bu sayede yapıştırıcının fazlalık halinde taşmış ve kötü bir görünüm vermesi engellenmiş olunur.
  • Tüm işlem tamamlandıktan sonra uygulamanın yapıldığı yerlerin dip kısımlarına güzelce fırça ile su sürülür.
  • Tüm işlem boyunca her şey özenilerek kötü bir görünüm oluşumuna izin verilmeden yapılır.

Kartonpiyer montajı bu adımlar ile gerçekleştirilir. Sizde işinin ehli ve müşteri memnuniyeti odaklı hizmet veren kartonpiyer ustasından hizmet almak istediğinizde bizlere ulaşmanız yeterli olacaktır.