Seramik inorganik ve metalik olmayan, genellikle kristal oksit, nitrür veya karbür malzemelere denilmektedir. Karbon veya silikon gibi bazı elementler seramik olarak kabul edilebilir. Seramik malzemeler kırılgandır, serttir, sıkıştırma bazında güçlüdür ve kesme ile gerginlik bazında zayıftır. Günümüzde ise seramikler hayatımızın her alanında karşımıza çıkar. İç mekanın yerlerinde, banyolarda, mutfakta, tuvaletler de sık sık seramikler karşımıza çıkmaktadır. Bazı durumlarda kişinin isteğine göre ya da mimari yapıya göre seramikler dış yüzeyde de kullanılabilir.
Özellikle dış yüzeyde kullanılan seramiklerin, montajı yani yapıştırılması kaliteli bir işçilik ile yapılmalıdır. Çünkü dışarıda kullanılan seramikler, her türlü yağmur, kar, rüzgâr gibi hava olaylarına maruz kalmaktadır. Bu sebepten ötürü özellikle dış cepheye seramik döşeme yaparken mutlaka işini titizlikle yapan bir ustadan hizmet almalısınız. İşini iyi yapan ve sektörün içinden yetişmiş seramik ustası ile çalışmalısınız. Hem kaliteli işçilik ile sizi memnun etmeyi ön planda tutan hem de uygun fiyatlar ile hizmet veren seramik ustalarına web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
Seramik Nedir, Ne İşe Yarar?
Ev ya da işyerlerimize estetik bir hava katan, hem de kullanıldığı alanın temizliğini kolaylaştıran zemin kaplama ürününe seramik denilmektedir. Ev veya işyerlerinin banyo, balkon ve mutfak gibi ıslak alanlarının kaplanması için kullanılan bir dekorasyon ürünüdür. Seramik diğer bir adı ile fayans boyutları itibariyle bir birinden farklı pek çok ölçüde üretilir. Seramikler ölçüleri olarak mutfak, iç mekan, balkon, dış mekan, havuz, havuz kenarı ve mutfak tezgahlarında kullanılma durumlarına göre farklı ebatlarda tercih edilir. En çok kullanılan seramik boyutları ise: 20×20, 25×45, 25×65, 30×30, 33×33, 30×60, 30×90, 45×45, 60×60, 60×120 şeklindedir. Seramikler önceden tek renk olarak üretilmekteydi. Teknolojinin gelişmesi ile içeriğine katılan çeşitli maddelerle farklı şekillerde, farklı dayanıklılığa sahip ve farklı renklerde üretilebilir. Seramik renkleri kullanılan alanın farklılığına göre çoğu zaman farklı renklerde tercih edilir. Antrasit, Bej, Beyaz, Bordo, Fildişi, Füme, Gri, Kahve, Kırmızı, Krem, Lila, Mavi, Pembe, Sarı, Siyah ve Yeşil renkleri en çok tercih edilen seramik renkleri arasındadır.
Seramiğin kullanıldığı alanlar genellikle evlerin banyoları, teraslar, ev içi zeminler, havuzlar ve havuz kenarları, mutfaklar, mutfak tezgâhları ve ticari alanlardan oluşmaktadır. Bunların yanı sıra dış zeminler ve cephelerde ve endüstriyel alanlarda da sıklıkla kullanılır. Bir endüstriyel alanın seramik kaplaması işlemine ilgi olduğu kadar yat ve gezinti teknelerinin de ıslak alanlarında seramik tercih edilebilmektedir. Kişinin isteğine göre mermer desenli seramik, cam mozaik, resimli banyo seramiği, parke desenli seramik, çini seramik, cam seramik, ahşap desenli seramik, hayal seramik, mozaik seramik, toprak seramik gibi seramik modelleri kullanılır. Ayrıca uygulama yapılacak alanın büyüklüğüne, güneş alıp almama durumuna ve zevklere göre değişiklik gösterebilir.
Seramik Ustasının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Seramik ustasının öncelikli amacı istenen zemine seramikleri döşemektir. Kullanacakları aletleri doğru kullanabilmesi gerekmektedir. Zemini döşemeye hazırlayarak ölçülere uygun döşeme yapmalıdır. Seramik ustasının yapması gereken sorumlulukları şu şekilde sıralayabiliriz:
- İlk olarak seramik döşeme yapacağı zeminin özelliklerini bilmesi gerekmektedir.
- Çalışacağı zemini seramikleri yerleştirmeye uygun hale getirmelidir.
- Yapıştırmak için gereken harcı hazırlamak ve uygulamalıdır.
- Seramik veya fayansları ölçüye uygun şekilde kesip yapıştırmalıdır.
- Süpürgelikleri yapmalı ve derzlerini çekmelidir.
- Çalışma bittiğinde fayansların üstündeki fazla harcı silerek her yeri kontrol etmeli ve teslim etmelidir.
Seramik ustasından bu hizmetleri aldıktan sonra seramiklerinizin döşendiği yer sizlere teslim edilir. Usta ile beraber kontrolünü yapmalısınız. Beğenmediğiniz ya da gözünüze çarpan yanlış bir yer var ise bunu seramik ustasına iletip düzeltmesini isteyebilirsiniz.
Seramik Döşeme Nasıl Yapılır?
Evlerinizde bulunan, balkon banyo, zemin, mutfak, tezgah gibi yerlerde seramikler bulunur. Zamanla bu seramikler kırılır ya da eskir. Yeni bir eve taşındınız ya da yeni bir iş yeri açtınız, o mekanda bulunan seramikler sizin hoşunuza gitmeyebilir. Bu durumda seramikleri değiştirme ihtiyacınız ortaya çıkar. Bu durumda mevcut olan seramiklerin sökülmesi ve yerine yeni seramiklerin döşenmesi gerekmektedir. Bu işlemi siz kendiniz de yapabilirsiniz. Fakat seramik döşemesi ustalık gerektiren bir iş olduğu için sizin yaptığınız döşeme pek düzgün olmayabilir. Eğer seramikleri yanlış döşerseniz yeniden bir seramik ustası ile iletişime geçip seramik döşemesi yaptırmanız gerekir. bu da size e4k bir masraf çıkmasına neden olur. Bu nedenle seramik döşeme hizmeti için mutlaka işinin ehli bir seramik ustasından hizmet almalısınız.
Öncelikle eğer seramiklerin sökülmesi gerekiyorsa tornavida gibi bir alet ya da performans aleti yardımıyla seramik araları kazınmalıdır. Ardından spatula ile her bir seramiği yan tarafından kaldırıp olduğu yerden sökebilirsiniz. Aksi halde seramikleri sökmeden işlem yapılırsa bu işlem daha sağlıksızdır.
- Seramiklere uygun renkte seçilen seramik yapıştırıcı, diğer adıyla yapıştırma harcını bir spatula yardımıyla zemine sürülür.
- Seramiği duvara uygulanıyorsa zeminden, yere uygulanıyorsa köşeden uygulamaya başlanmalıdır.
- Seramik zemine yerleştirilir ve hafif bir şekilde bastırılır. Bu aşamada kauçuk bir tokmaktan yardım alınabilir. Bu adımda fazla güç uygulanmamalı ve yapışkan harcın dışarı taşmamasına özen gösterilmelidir.
- Her yeni seramiği yapıştırırken seramikler arasına küçük seramik takozları (derz artısı) konulmalıdır. Bu takozun konulması ile seramiklerin eşit aralıklarla konumlanmasını sağlanır.
- Doğalgaz borusu, lavabo gibi alanlarda seramiğin elektrikli testere yardımıyla kesilmesi gerekebilir. Seramik kesilmeden önce alanın ölçüsü alınmalı ve bu ölçü doğrultusunda seramik kesilmelidir.
- Tüm seramiklerin döşenmesinin ardından seramikler arasındaki derz boşluklarının doldurulması için 24 saat beklenmelidir.
- Derz dolgusu işlemi için öncelikle derz artılarını çıkarmalı ve seramiklerin aralarını elektrikli süpürge yardımıyla temizlemelidir. Ardından işlem yapılacak bölgeler nemli bir bezle silinmelidir.
- Banyo uygulamaları için silikon katkılı, balkon ve teras için flexible, esnek ya da rezonansa eğilimli zeminlerde ise epoksi bazlı derz kullanılmalıdır.
- Daha sonra derz dolgusunu seramik malası ile seramiklerin arasına sürülmelidir.
- Uygulamadan 24 saat sonra derz artığı temizleyici ile zemindeki kusurları giderilmelidir.
Yapılacak işlemde bütün bu adımların izlenmesi ile seramik döşeme yapılmış olur. Seramik döşeme hem titizlik hem de ustalık isteyen bir iştir. Bu sebepten dolayı bu işlem ustalar tarafından yapılmalıdır. Bu hizmetten yararlanmak için web sitemiz üzerinden size en yakın seramik ustası ile iletişime geçebilirsiniz.
En Çok Tercih Edilen Seramik Markaları
Havuz, havuz kenarı, mutfak, mutfak tezgahı, koridor, banyo, balkon, tuvalet ya da dış mekan için seramik döşeme işlemi yapılabilir. Kullanılacak alana göre seramik çeşidi belirlenir. Kullanım amaçlarına göre birçok seramik markası vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Çanakkale seramik
- Bien seramik
- Ege seramik
- Akgün seramik
- Yurtbay seramik
- Vitra seramik
- Kütahya seramik
- Uşak seramik
- Seramiksan
- Graniser
- Söğüt Seramik
- Qua Granit
- Hitit Seramik
- Decovita
- Termal Seramik