Parke Ustası

Evinizin zemininde bulunan fayansları parke ile değiştirmek istediğinizde, mevcut parkeler eskidiğinde ya da yeni bir eve taşındığınız zaman parkeleri beğenmediğiniz de parkelerinizi değiştirmek ya da parke döşetmek isteyebilirsiniz. Evde kendi basınızda parke döşeme işlemi yapabilirsiniz. Fakat işin uzmanından yardım almakta fayda vardır. Parke ustası tarafından döşenen parkeler daha uzun süre kullanım olanağı sağlamaktadır. Aksi halde kırılma ve esnemeler yaşanabilir.

Seçeceğiniz parkenin laminat parke ya da çıkma parke olması parke ustaları için fark etmemektedir. Müşteri memnuniyeti odaklı, titiz işçilik ve kaliteli hizmet veren parke ustalarına web sitemizi kullanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İletişime geçeceğiniz parke ustalarından parke fiyatları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. 

 

Parke Döşemesi Nasıl Yapılır?

Parke döşemesi yapılırken ilk yapılması gereken şey parkenin döşeneceği zemin pürüzsüz hale getirilmelidir. Bunun için öncelikle parke altı şilte döşenmelidir. Bu sırada çivi başlarının döşemeye girmesine ve tamamen gömülmesine dikkat edilmelidir. Döşeme ile zemin kaplandıktan sonra döşemenin yüzeyi kazınır ve pürüzsüz bir hale getirilir. Aksi halde döşemenin üzerindeki pütürler parkeyi çizer. 

Kaplanan yer döşemesinin ölçüleri çıkarılır. Daha sonra parkenin ölçüsü hesaplanır. Hesaplama sonrası alt döşemelere döşeme altılığı serilir ve parke döşenmeye başlanır. Döşeme altlığının serilmesi için altlık uygun ölçülerde kesilmesi, yan yana serilmeli ve maskeleme bandı ile sabitlenmeli. Parkeler yan yana dizilir ve kilit sistemi ile birbirlerine kitlenir. Parkelerin birleşim yerlerinin alt alta gelmesi hoş bir görüntü değildir. Bu sebeple alt sıraya geçildiğinde birleşim alanın diğer parkenin oryasına gelmemesine dikkat edilmeli. Parkelerin yerleştirilmesi yapıldıktan sonra süpürgeliklerin montajı yapılır. Parke döşeme titiz bir çalışma ister. Bu sebeple kaliteli ve profesyonel işçilik sunan parke ustası aradığınızda web sitemizi kullanabilirsiniz. İletişime geçeceğiniz ustalardan parke döşeme fiyatları, en ucuz parke fiyatları, ahşap süpürgelik fiyatları, yapışkanlı parke fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilirisiniz. 

 

Parke Döşemesi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mekanların bütünlüğünü sağlayan, tamamlayıcı ve dekoratif bir malzeme olarak karşımıza parke çıkar. Parkenin uzun süre kullanılmasında iyi parkenin seçimi, renk ve çeşit gibi etkenler önemlidir. Bunların yanı sıra parke döşemesi yapacak usta da oldukça önemlidir. Parke döşemesi yapacak ustayı seçerken, daha önce yaptıkları işlere bakmanızda fayda vardır. Aksi halde herhangi birine döşeteceğiniz parke hem olumlu sonuçlar vermez hem de uzun süreli kullanım sağlamaz. Bu nedenle kaliteli hizmet veren güvenilir parke ustası ile çalışmanız gerekmektedir. 

Parke ustası, parke döşemesi yaparken dikkat edilecek hususları şöyle sıralayabiliriz: Öncelikle döşetmek istediğiniz parke çeşidine karar vermelisiniz. Seçeceğiniz parkenin parkelerde kullanılan malzemenin sağlığa zararlı olup olmadığını belirten E1 belgesinin olup olmadığına dikkat edin. Renk seçimi yaparken evinizin ışık alıp almadığına, duvar renginizin ve dekorasyonlara uyumlu bir parke rengi olduğuna dikkat edin. Parke döşemesi yapılacak yerin ölçüsünün doğru alınıp alınmadığına dikkat edin. Yanlış alınan ölçü hem parkenin hem de mekanın genel görüntüsünü bozar. Kullanım kolaylığı olan parkeleri seçmeniz gerekir. Parke döşemesi yapılacak zeminin her seviyesi ayı olmalıdır. Engebe ve çukurlar var ise düzeltilmelidir. Döşeme yapılmadan önce su tesisatı kontrol edilmelidir. Eğer su sızıntısı varsa parkeler zarar görebilir. Döşeme yönü mekanın ışık aldığı yöne doğru olmalıdır. Döşeme yapılmadan 48 saat önce parkeler ambalajdan çıkartılmalıdır. Böylece mekanın ısı ve nemine kolay adapte olur. Döşeme işlemi bittikten sonra parkenin üzerine ince bir tabaka kuru talaş serilmelidir. Bu sayede parkenin nemi alınır ve zemine tam olarak yapışması sağlanır. 

 

Parke Çeşitleri

Mekanlarda hem estetik açıdan hem de dekorasyonun tamamlayıcı bir parçası olarak parkeler göze çarpar. Sadece iç mekanlarda değil dış mekanlarda da parke kullanımı yapılır. Kolay temizlenebilir ve uzun ömürlü olması parkeyi diğer döşeme türlerinden ayırmaktadır. Parke çeşitleri masif parke, lamine parke ve laminat parke olarak 3 çeşide ayrılır. 

  • Masif Parke

Masif parke tek bir ağaçtan elde edilen doğal bir parkedir. Ahşap malzeme bir bütün halinde kesilip fırınlanarak elde edilir. İlk kullanılan parke türüdür diğer bir adı da geleneksel parkedir. Uzun ömürlüdür ve yalıtımda kullanılır. Bütün bu özelliklerinin yanı sıra geri dönüşebilir olması en önemli özelliğidir. 

 

  • Lamine Parke

Ahşapların üst üste bindirilmesi ile oluşur. 3 katmalı bir parkedir. Lamine parke, ahşap malzemelerin birkaç tabakasının birbirine yapıştırılması ile oluşur. Bunların üzerine ağaçlardan kaplama yapılması ile üretilir. 3 katmalı bir parkedir. Bazı zamanlarda 2 katman da olabilir. En alt ve orta katmanlarda yumuşak ağaç kullanılır. Yapılışı esnasında iki ağaç katmanı 5-10 mm kalınlığında ve parke oluşturmaya uygun nitelikte olan ahşap 2-5 mm kalınlığında katman ile birbirine dik gelecek şekilde sıcak preste tutkal ile yapıştırılır. Bu işlem ile malzemenin çalışması engellenerek hava koşullarından, nemden ve rutubetten daha az etkilenir.

 

  • Laminat Parke

Laminat parke diğer parke türlerine göre doğal malzemeden oluşmaz. 4 farklı sıkıştırılması ile oluşur. Kompozit bir malzemedir. Kaliteli ahşaba göre fiyatı daha ucuz olan MDF, HDF malzemelerin yapıştırılması ile oluşur. Doğal malzemeden üretilmemesi sebebi ile renk ve desen çeşidi çok fazladır. Uygulaması kolaydır. Kolay temizlenebilir ve düşük bir maliyete sahiptir. Fakat dayanıklı değilidir, hasar gören yerler onarılmaz. En çok tercih edilen parke türüdür. 

 

Parke Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parke çeşitleri renkleri fazla olduğu için insanlar parke seçerken kararsız kalabilmektedir. Parke seçerken ilk dikkat edilmesi gereken parkenin rengidir. Parke rengi seçerken göz önünde bulundurulması gereken mobilyalarınızın, dekorasyonlarınızın ve duvarlarınızın rengidir. Mekanda bulunan mevcut renklere göre farklı renk seçilmesi estetik görünüm açısından göz yorabilir. Ayrıca önemli bir diğer hususu güneş ışığının evinize geliş açısı renk seçiminde oldukça önemlidir. Açık renk parkeler mekanı aydınlık gösterirken, koyu renk parkeler karanlık gösterebilir. Parke rengi seçerken süpürgelik rengi ve yüksekliği seçimine de dikkat edilmelidir. Parkenizler aynı renk veya zıt renk bir parkenin seçilmesi doğru bir seçim olacaktır. 

Kullanım alanına göre doğru parkenin seçilmesi gerekmektedir. Parkeler konut ve ticari olarak iki farklı çeşide ayrılmaktadır. 21-23 arası sınıflar konut, 31-33 arası sınıflar ticari amaçla kullanılır. Parkelerde kullanılan kilit sistemleri de parke seçerken dikkat edilmesi gereken özelliklerden biridir. Çünkü parkenin dayanıklılık süresini belirler.

 

Derzli Parke 

Plakaların birbirileriyle birleştikleri yerlerde V şeklinde 1 mm lik boşluklar var ise bu parke çeşidine derzli parke denilir. Bu boşluklar görüntü olarak seramiklerdeki derz görüntüsüne benzer. Seramikler döşendikten sonra derz dolgusu harç ile yapılır fakat parkelerde böyle bir surum söz konusu değildir. Derzli parke, fabrika üretimi sırasında bu şekilde üretilir.

Derzli parke kullanmak istiyorsanız dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Derzlerin zarar görmemesi için mobilyalar itekleyerek değil kaldırıp taşınmalıdır. Temizlik yapılırken normal parke gibi nemli bir bez ile kolayca temizlenebilir. Estetik açıdan daha hareketli bir dekorasyon istenildiğinde tercih edilir. 

 

Derzsiz Parke 

Plakalarının birleşim yerlerinde herhangi bir derz boşluğu olmayan, parke montajı yapıldığı zaman tek parça görünüme sahip olan parke türüdür. Kilit sistemi kullanıldığı için sağlamdır ve uzun süreli kullanım sağlar. Kilitlerin birleşme noktaları belirgin değildir.  

Derzsiz parkenin temizliği nemli bir bez ile yapılabilir. Derzsiz parke klasik bir görüntü oluşturduğu için sadece dekorasyon yapılacağı zaman sıklıkla tercih edilir.